Čudo od deteta

Pre skoro godinu i po dana na portalu kosarka24 odlučili smo da pokrenemo rubriku "pet na pet".

0
2485

Cilj rubrike je da kroz formu intervjua od pet pitanja predstavi javnosti i promoviše talentovane mlade igračice.

I nismo imali dilemu – čast da otvori rubriku dobila je Jovana Popović.

Petog dana desetog meseca ove godine Jovana će na rođendanskoj torti ugasiti 17 svećica.

Sa šesticom kao drugom cifrom u broju godina postala je vlasnica duple krune u seniorskoj konkurenciji, kao i prestižne MVP titule finalne serije.

Nije presedan da tako mlada igračica bude najbolja kada je najbitnije. Bilo je i biće takvih primera. Ali je malo onih koji „igri pod obručima“ dodaju pridev „magična“. Među njima svakako beležim Jovanino ime.

„Prosto se dobro osećam na terenu sa loptom u rukama“, rekla nam je Jovana u pomenutom intervjuu.

Jednostavno opiasana suština lepote košarke.

Kao sportski novinar sa višedecenijskim radnim vekom često sam bio u prilici da slušam priče sportista kako je za njihovu vrhunsku karijeru bila ključna neka slučajnost ili neka sitnica. Ali često, kada zagrebete malo po površini te priče, dođete ipak do ozbiljnijeg zaključka. Shvatite da se tu krije reč „vizija“.

Otac Jovane Popović je imao tu viziju da je, pored treninga plivanja, pošalje i na košarkaški trening. Za ostalo se pobrinula sama košarka.

Ne mogu, a da se ne prisetim reči čuvene Jelene Genčić, koja je imala viziju, koja je otkrila i formirala Novaka Đokovića kao čoveka i sportistu.

„Znala sam da će biti šampion. Bilo mi je potpuno jasno. Bio je ozbiljan, savestan i nadasve talentovan. Radili smo krvnički, ali smo se i igrali.“

Dodao bih, kad čudo od deteta zaigra, svako se srce razigra.

Novak je imao Jelenu Genčić, Nikolu Pilića, Marjana Vajdu i mnoge druge trenere koji su mu pomagali da dođe do visina gde je sada.

Uloga trenera u razvoju jednog sportiste je nemerljiv. Zato su bar dva pitanja u rubrici „pet na pet“ posvećena njima.

Milan Mića Ivanić je bio trener koji je Jovanu učio prvim košarkaškim koracima u CFK „Drago Jovović“. Bili su u Vrbasu još Marko Grubač i Vesna Džuver. U Megi je to Milan Vidosavljević.

Jovana Popović je prošla kroz sistem KSS koji se tiče treninga i susreta regiona. Tadašnja selektorka kadetske reprezentacije Biljana Stanković uvrstila je Jovanu kao dve godine mlađu u tim, a potom je sa Vesnom Džuver sarađivala i u nacionalnom timu. Dosadašnja kruna je poziv selektorke Marine Maljković na pripreme A selekcije.

I to je tek početak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here