Generacija o kojoj će se tek pričati

Malo nedostaje do punih godinu dana od kako je prošle godine održan Junior NBA turnir.

0
2453

Učešće su uzele devojčica 2009. godište (i mlađe), a prva dva mesta su osvojile ekipe iz Srbije. Pride, u izboru trenera i NBA stafa, Nađa Maksimović je izabrana da učestvuje u prvom „Jr. NBA Showcase“ kampu sa najboljima iz celog sveta.

Ono što je viđeno u najavi prošle godine, potvrđeno je ove godine na finalnom turniru za pionirke u Ivanjici i na treninzima i susretima regiona.

Ova tri „događaja“ upućuju da se u Srbiji nalazi „blago“ srpske ženske košarke. Stasava sjajna generacija 2009. godište, potpomognuta godinu dana mlađim igračicama, uz nekoliko devojčica 2011. godište koje takođe već sada najavaljuju visoke domete. „Blago“ za naredne godine i decenije kada je, naravno, u pitanju A reprezentacija.

O imenima je uvek nezahvalno govoriti. Možda bi brojke sa ova tri događaja mogle malo da pomognu. No, biće interesantno pratiti njihove karijere, a imena koja svakako treba zapamtiti kada je u pitanju generacija 2009 su Sara Tanović, Ema Jeverica, Radmila Bjelobrk, Teodora Milošević, Mia Avramović, Anja Petković, Elena i Tina Čukić, Milina Kačar, Milica Mazić, Kalina Kožul, Emilija Dojkov, Olivera Mrđa, Nikolina Maksić, Lena Veljković, Anastasija Jovanov… Potom generacija 2010 Nađa Maksimović, Elena Erić, Sofija Mijatović… Pa, i 2011 generacija Ana Gavrilov, Nina Bodrožić…

Verujem da se u klubovima krije još neko „blago“ koje će svojim igrama u narednom periodu pridodati svoje ime ovoj listi.

Naravno, kako bi dobili neke od najlepših dragulja potrebno je dosta toga. Proces je pipav i veoma dug, i zahteva veliku količinu ulaganja, vremena, resursa… I, kao i kada su u pitanju pravi dijamanti, za finalno brušenje je potrebno dovoljno znanja i iskustva koje, rezultati A tima to nedvosmisleno govore, imamo u stručnom štabu.

U Srbiji je još uvek sveže sećanje na zlatnu generaciju koja se, na krilima 1989. godišta, vraćala sa velikih takmičenja sa medaljama oko vrata, i za mnoge je još uvek „neoprezno“ i pomisliti da bi neko mogao da ih dostigne, pa i nadmaši.

Sport je duboko utkan u nacionalni kod ovog naroda i ove zemlje, koja je nemali broj puta umela da iznedri najveće svetske šampione. Stoga verujem da je generacija 2009 (pripomognuta sa 2010/2011), generacija o kojoj će se tek pričati.

A da ćemo navijati, navijaćemo.

I kao novinari sa portala kosarka24 bićemo tu da, kao i do sada, ispratimo sve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here