Srbija savladala Brazil i sačuvala šanse za plasman na Olimpijske igre

Reprezentacija Srbije savladala je Brazil u drugom kolu kvalifikacija za Olimpijske igre.

0
3385

Srbija je u Belemu posle velike borbe savladala domaćina rezultatom 72:65 (23:20, 16:18, 17:16, 16:11).

Srbiju je predvodila Ivon Anderson sa 30 poena (8 skokova). Dragana Stanković je imala dabl-dabl učinak sa 19 poena i 10 skokova, dok je Jovana Nogić postigla 10 poena.

U poslednjem kolu u nedelju od 21 sat Srbija igra protiv Australije, dok od ponoći igraju Brazil i Nemačka.

Posle dva kola Australija je iz grupe A obezbedila plasman na Olimpijske igre pošto ima dve pobede. Srbija i Nemačka imaju polovičan učinak, dok je Brazil bez pobede.

U slučaju pobede nad Australijom Srbija će obezbediti plasman na Olimpijske igre. Isti scenario će se desiti i ukoliko Nemačka savlada Brazil.

U slučaju poraza Srbije od Australije i pobede Brazila nad Nemačkom napraviće se krug od tri ekipe u kome će odlučivati koš razlika. Srbija trenutno ima 0, Nemačka +7, a Brazil -7 u krugu. Bilo koja pobeda Brazila, sem sa sedam poena razlike, vodi Srbiju u Francusku. U slučaju da Brazil pobedi Nemačku sa sedam razlike, sve tri ekipe u krugu će imati istu koš razliku, pa će odlučivati ukupna koš razlika. Srbija u tom slučaju ne sme da izgubi od Australije sa ogromnom razlikom.

Trenutno Srbija ima 0, Brazil -12, a Nemačka -26.

Bolje je domaćin otvorio utakmicu, posle tri minuta poveo sa čak 10:0, pa je selektorka Marina Maljković morala da zatraži tajm-aut. Pogodila je Anderson prvu dvojku za Srbiju, da bi se naš tim u narednim minutima stabilizovao i posle trojke Race u 7. minutu smanjio na 13:10, a na prvu pauzu otišao u plusu – 23:20.

U drugoj četvrtini igralo se u egalu, ali se Srbija u 14. minutu odlepila na 30:24. Ipak su se držale domaće košarkašice, bile u neznatnom minusu, a u 18, minutu ponovo povele – 35:34. Na veliki odmor, Srbija je otišla u minimalnom plusu – 39:38.

Solidno je naša reprezentacija otvorila treću deonicu, povela 43:38, ali je rival konstantno držao priključak. Usledila je mini serija Srbije 6:0 za 49:41, ali su Brazilke odgovorile trojkom i dvojkom i smanjile na 46:49. Držao je naš tim prednost od tri do šest poena, a na poslednju pauzu otišli smo sa skromnih 56:54.

U poslednjoj četvrtini do izražaja je došao više nego čudan sudijski kriterijum na štetu Srbije. Nogić je dobila udarac u vrat, ali su sudije ostale neme, da bi u nastavku Brazil u kontri postigao 2+1 poen. Takođe, arbitri nisu videli više nego očigledan prekršaj nad Anderson, već su dodelile loptu Brazilu, koji je u nastavku poentirao za dva poena.

Poveo je rival na startu poslednje četvrtine 57:56, pogodila je raspoložena Stanković dva puta za 60:57, pa dva minuta kasnije još jednom za 64:59. Pogodila je sjajna Anderson tri i po minuta pre kraja – 66:59, ali je Martins pogodila trojku.

Poentirala je Anderson na ulazu za 69:62 na 43 sekunde pre kraja, Ubacila je Dantas trojku na 25 sekundi pre kraja i smanjila na 65:69, Promašila je Nogić trojku, ali je Stanković uhvatila trojku i poentirala, Brazilke su promašile i faulirana je Raca. Pogodila je jedno slobodno bacanje i konačan rezultat je bio 72:65.

STATISTIKA

GALERIJA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here