Intervju – ALEKSANDRA KATANIĆ, košarkašica Ormanspora

Konsenzus širom Evrope je da je turska liga ubedljivo najjača.

0
789

Gotovo sve najbolje evropske košarkašice, kao i gro onih najboljih iz WNBA, sele se u turske klubove. U takvoj ligi, uz neprikosnoveni Fenerbahče, sjajan start sezone imala je i ekipa Ormanspor.

Ekipu iz Ankare minulog leta je pojačala Aleksandra Katanić. Sa bivšom košarkašicom Crvene zvezde razgovarali smo o utiscima o ligi, zemlji, gradu u kome trenutno boravi.

Šta je presudilo da izabereš Tursku i Ormanspor za nastavak karijere?

-Smatram da je poslednjih godina turska liga jedna od najjačih liga u Evropi, imaju dve ekipe u Evroligi i čini mi se pet u Evrokupu. Svakako, novi izazov i novo iskustvo.

??????????

U kojoj meri si uspela da se adaptiraš na novu sredinu i klub?

-Još uvek je u toku privikavanje na sve, ali za sada sam zadovoljna kako se snalazim. Sigurno da olakšava to što pobeđujemo.

Orman je prošle sezone ostvario ukupno devet pobeda, sada imate šest pobeda u sedam kola. Da li to najavljuje visoke ambicije kluba?

-Jedan od razloga dolaska u klub su visoke ambicije, da se uđe u plej-of, pa u najbolje četiri ekipe, a posle je sve moguće.

Šta vidiš kao jače strane svoje ekipe? Kakav stil igre gajite?

-To što smo mlade i sličnih godina, dobra atmosfera koja vlada na terenu i van njega, kako među igračicama, tako i sa stručnim štabom. Željni smo pobeda i dokazivanja. Nova smo ekipa, tako da još uvek gradimo stil.

Poznato je da se u tursku žensku košarku puno ulaže. Kakve su ti impresije o kvalitetu lige?

-Svaka ekipa ima pravo na četiri stranca i uglavnom su to dosta kvalitetne igračice, većina njih igra i u WNBA. Ekipe su dosta izjednačene i uglavnom svako svakog može da dobije, što i čini ovu ligu zanimljivom.

Da li si zadovoljna svojom ulogom i igrama na početku sezone?

-Uvek može bolje je moj moto i trudiću se da bude bolje, ali za sada sam zadovoljna.

Na nekim snimcima sa utakmica vide se tvoje asistencije u stilu Miloša Teodosića. Da li je on uzor?

-Teodosić je svakako jedan od uzora zbog atraktivnih poteza i smele igre. Kad je u pitanju ženska košarka moj uzor je Sonja Petrović.

Sestra Ivana igra na drugom kraju Evrope. Stižeš li da pogledaš neku njenu utakmicu?

-Utakmice Evrokupa pratim i navijam pošto su u toku nedelje, a njihova liga je tek počela, tako da se nadam da ću uspeti i to da ispratim. Uvek smo jedna drugoj najveća podrška.

Imaš li dovoljno vremena da upoznaš Ankaru?

-Svaki grad čine i ljudi koje žive u njemu, veoma sam prijatno iznenađena koliko su gostoljubivi i prijatni. Čak i ako ne govore engleski, pronaći će način da ti objasne i pomognu. Ankara je veliki grad, ima dosta lepih parkova, pa koristim dok je lepo vreme da budem u prirodi. Ima puno i tržnih centara i lepih restorana, tako da uživam u ukusnoj hrani kad god imam vremena.

Lična karta
Ime i prezime: Aleksandra Katanić
Datum i mesto rođenja: 18.05.1997, Smederevska Palanka
Pozicija: bekovska
Visina: 178cm
Klubovi: Mladost, Crvena zvezda, Budućnost (Crna Gora), Paterna (Španija), Ormanspor (Turska)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here