Srbija porazom od Belgije ostala bez medalje, sledi borba za kvalifikacije za Olimpijske igre

Košarkašice Srbije poražene su u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Ljubljani od Belgije rezultatom 93:53 (28:8, 21:23, 22:14, 22:8).

0
231

Ovim porazom naš nacionalni tim se kao aktuelni šampion oprostio od medalje. Ipak, i nastavak šampionata u Sloveniji ima veliki značaj pošto će se u narednim danima Srbija boriti za mesto koje vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre naredne godine u Parizu.

Srbija će u subotu igrati protiv poražene ekipe iz četvrtfinala Francuska – Crna Gora za plasman od 5. do 8. mesta. Pobednik te utakmice će u nedelju igrati za peto mesto.

Anderson je postigla 20 poena, a Čađo 9 u timu Srbije. Kapiten Tina Krajišnik je provela na terenu nešto manje od šest minuta jer zbog povrede koja je muči nije mogla više.

Kod Belgijanki Meseman i Aleman su postigle po 15 poena, a Vanlo i Linskens po 14. Meseman je prva igračica u istoriji koja je na Evropskim prvenstvima ostvarila tripl-dabl. Pored 15 poena imala je i 13 skokova i 10 asistencija.

Srbija je doživela jedan od najtežih poraza na Evropskim prvenstvima. Belgija je otvorila utakmicu sa 14:0, držala visok procenat šuta od preko 60 odsto većim delom meča, ubacila 11 trojki iz 18 pokušaja u prve tri četvrtine, i na kraju zasluženo ostvarila ubedljiv trijumf.

Srbija je utakmicu počela sa petorkom Anderson, Raca, Čađo, Crvendakić i Krajišnik. Na suprtonoj strani starterke su bile Aleman, Venlo, Delare, Meseman, Linskens.

Srbija je napravila čak šest ofanzivnih skokova u prva dva minuta, ali nije uspela da poentira. Naš tim je promašio prvih osam šuteva na utakmici. Na suprotnoj strani, Belgijanke su pogađale praktično sve. Sva četiri šuta iz reketa su realizovale i povele sa 0:8 posle dva i po minuta igre.

Ni tajm-aut nije odmah promenio situaciju. Belgija je nastavila da rešava svoje napade, Srbija ne, pa je posle pet minuta na semaforu stajalo 0:14.

Prve poene za Srbiju postigla je Ivon Anderson posle solo prodora u 6. minutu.

Nezaustavljiva je bila Kjara Linskens, koja je već u 8. minutu bila dvocifrena. Belgija je uvećavala rezultat i prvu četvrtinu rešila u svoju korist sa 8:28.

Belgija je drugu četvrtinu otvorila trojkom za 8:31, ali je usledio dobar period igre Srbije, uz presing i nekoliko osvojenih lopti, naš tim je vezao osam poena i prišao na 16:31. Međutim, šut je sjajno služio Belgiju, još dve vezane trojke ponovo su vratile rivala na ubedljivu prednost – 16:37. Belgija je do sredine druge četvrtine imala 5/8 šut za tri poena.

Srbija je pokušavala uglavnom iz reketa da dođe do poena, ali to nije dalo rezultata. Belgijanke su za 15 minuta imale čak sedam blokada, pošto je centarska linija Meseman – Linskens bila neprelazna.

Tri vezane trojke Saše Čađo donele su Srbiji pristojnih 29:43 u 19. minutu. Međutim, Belgija je odbila napad i na isteku prvog poluvremena stekla 18 poena viška – 31:49.

Belgija je imala neverovatnih 64 odsto šuta, 16/24 za 2 poena i 5/9 za 3 poena. Rival je imao neverovatnih 19 asistencija, uz osam izgubljenih lopti i pet osvojenih.

Srbija je šutirala sa 32 odsto uspešnosti, 9/29 za 2 poena i 3/8 za 3 poena, gde je samo Čađo pogađala trojke. Srbija je imala šest asistencija, osam izgubljenih i šest osvojenih lopti.

Begija je imala 20 skokova, četiri više u odnosu na Srbiju, koja je imala samo četiri defanzivna skoka, uz 12 ofanzivnih.

Meseman sa 13 poena i Linskens sa 12 poena predvodile su Belgijanke u prvom poluvremenu. U redovima Srbije posle 20 minuta najefikasnije su bile Saša Čađo sa 9 poena i Mina Đorđević sa 8 poena.

Belgija je treću četvrtinu otvorila sa dve vezane trojke, ukupno serijom 8:0 za 57:31.

Srbija je samo na trenutke uspevala da parira Belgijankama, tako je Anderson sa dve vezane trojke u 28. minutu spustila razliku na 41:59. Ali je ovo bilo sjajno šutersko veče Belgijanki, do kraja četvrtine su pogodile još tri trojke, ukupno 11 od 19, pa su posle 30 minuta vodile sa 45:71.

Ni start poslednje četvrtine nije bio ništa drugačiji od početka meča. Belgija je napravila seriju 14:0 i povela sa 85:45 u 36. minutu. Prve poene u poslednjoj deonici naš tim je postigao u 36. minutu, i to Anderson sa linije penala.

Belgija je do kraja održavala 40-tak poena prednosti i stigla do zaslužene više nego ubedljive pobede.

STATISTIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here