Srbija pobedom nad Velikom Britanijom izborila četvrtfinale

Košarkašice Srbije plasirale su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

0
522

Srbija je u baražu u hali „Stožice“ u Ljubljani savladala Veliku Britaniju rezultatom 66:60 (13:10, 16:18, 16:12, 21:18).

Izabranice Marine Maljković će u četvrtak od 15 časova u četvrtfinalu igrati protiv Belgije. U ostalim četvrtfinalima se sastaju Mađarska – Češka, Francuska – Crna Gora i Španija – Nemačka.

Pobeda nad Britanijom je bitna i zbog činjenice da će šest reprezentacija sa ovog Evropskog prvenstva igrati kvalifikacije za Olimpijske igre naredne godine u Parizu.

Srbija je prvi put bila kompletna na ovom šampionatu. Jovana Nogić je predvodila Srbiju sa 16 poena. Ivon Anderson i Maša Janković su postigle po 10 poena, Saša Čađo 8, kao i Tina Krajišnik 8 poena. Kod Britanki Fagbenle je postigla 20 poena.

Anderson, Raca, Čađo, Crvendakić i Krajišnik su počele utakmicu za Srbiju. Na suprotnoj strani startnih pet činile su Vinterburn, Volas, Herbet-Harigen, Anigve i Fagbenle.

Prvih 20 minuta bili su prilično neefikasni. Srbija je šutirala 11/31 iz igre (8/23 za 2), Britanke su bile još skromnije – 10/32 iz igre (6/22 za 2).

Srbija je počela čvrsto u odbrani, međutim u napadu nije uspevala da realizuje šanse. Za sedam i po minuta naš tim je postigao četiri poena, a Britanke jedan više.

U finišu četvrtine je Srbija zaigrala mnogo bolje i napravila seriju 8:0. Nogić je postigla četiri poena, Janković i Jovanović po dva, pa je naš tim poveo sa 12:8. Na isteku 10 minuta rezultat je glasio 13:10 u korist našeg tima.

Nogić je prvom trojkom, a ukupno sedmim svojim poenom, otvorila drugu četvrtinu za 16:10. Usledio je novi pad u fazi napada, pa je Britanija povela sa 18:19 u 15. minutu. Čađo je u drugih pet minuta druge četvrtine postigla dve trojke, ali su Britanke uglavnom vodile.

U poslednjem minutu prvog poluvremena Stanković je prvo iskoristila dva slobodna bacanja, a zatim je sjajno asistirala Ivani Raci za vođstvo 29:28 na kraju poluvremena.

Iako u minimalnom vođstvu, Srbija je imala manji indeks korisnosti posle 20 minuta. Nogić je sa sedam poena bila najefikasnija, dok je Čađo postigla poen manje. Harigen sa 8 i Fagbenle sa 7 su predvodile Britaniju u prvih 20 minuta. Britanke su imale pet skokova više, a od 23 skoka sedam su bili u fazi napada. Srbija je imala tri ofanzivna skoka za 20 minuta. Britanke su imale jednu asistenciju više (6-5), a Srbija dve izgubljene lopte manje (8-10) i jednu osvojenu loptu više (4-3).

Pomalo čudan sudijski kriterijum pomogao je Britankama da održavaju minimalnu prednost do 26. minuta. Tada je Srbija serijom 8:0 povela sa 45:38. Srpski tim je potpuno zatvorio reket, pa Britanke iz igre nisu poentirale pet i po minuta. Ipak su serijom 4:0 uspele da smanje na 45:42, što je bio i konačan rezultat posle 30 minuta igre.

Pet vezanih poena Anderson i 2+1 Maše Janković doneli su Srbiji osam poena prednosti u 33. minutu – 52:44. Britanke su u 36. minutu vezale dve trojke i smanjile na 54:50. Nogić je sredinom četvrtine održavala prednost Srbije, ali su Britanke stalno disale za vratom. Ipak, Nogić je bila neumoljiva, njena trojka i 16. poen doneli su prednost Srbiji 62:54 tri minuta pre kraja utakmice.

U samom finišu meča Maša Janković je vezala tri poena i donela Srbiji prednost 65:60 na 17.4 sekunde pre kraja.

STATISTIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here