Srbija poražena od Mađarske, mora u baraž za četvrtfinale

Reprezentacija Srbije poražena je u utakmici 3. kola grupe D na Evropskom prvenstvu od Mađarske rezultatom 81:75 (23:23, 16:21, 27:11, 15:20).

0
509

Ovim porazom, većim od četiri razlike, Srbija je izgubila šansu da bude prva u grupi, pa će morati kroz baraž da se bori za četvrtfinale.

Rival u utorak u baražu biće selekcija Velike Britanije, koja je zauzela treće mesto u grupi C. Pobednik ovog baraža će u četvrtfinalu igrati protiv Belgije, pobednika grupe B.

U ekipi Srbije Anderson je bila najefikasnija sa 18 poena, dok su po 12 postigle Saša Čađo i Jovana Nogić. U timu Mađarske najefikasnije su bile Virag Kiš sa 21 poenom, Bernadet Horvat sa 12, Debora Dubei sa 11 i Bernadet Hatar sa 10 poena.

Srbija je počela utakmicu sa petorkom Anderson, Raca, Čađo, Topuzović i Stanković. Na drugoj strani, počele su Studer, Aho, Dubei, Lelik i Kiš.

Aleksandra Crvendakić se vratila u tim posle dve utakmice, ali na ovoj utakmici nije igrala kapiten Tina Krajišnik zbog povrede zgloba, pa tako Srbija nijednu utakmicu u grupnoj fazi nije odigrala kompletna.

Anderson sa šest i Topuzović sa četiri poena, donele su Srbiji prednost 10:6 posle pet minuta igre. Naš tim je u 7. minutu poveo sa 15:10, ali su Mađarice sa dve vezane trojke prvi put povele u meču. No, ta prednost nije dugo trajala jer je Nogić svojom prvom trojkom donela našem timu vođstvo 18:16.

U finišu četvrtine Ivana Katanić je vezala pet poena, ali su Mađarice sa linije penala stigle do izjednačenja 23:23 posle deset minuta igre.

Mađarska je otvorila drugu četvrtinu sa dva vezana poena, ali je Anderson brzo odgovorila sa nova četiri poena za izjednačenje – 27:27. Anderson je stigla do svog 12. poena.

Puno promašenih zicera našeg tima obeležila je sredina druge četvrtine. Mađarska je uglavnom poentirala sa linije penala, do 15. minuta je imala 9/12, ali je imala minimalnu prednost – 29:30.

Naš tim je vodio veliku bitku pod koševima sa daleko višim i snažnijim mađarskim centrima, pa su Janković i Đorđević vrlo brzo dobile po tri lične greške.

Post je trojkom prekinula Nogić, pa je Srbija povela sa 32:30 posle tajm-auta. Nogić je u tim trenucima održavala Srbiju u napadu, vezala je još četiri poena, ukupno 10, pa su ekipe u poslednja dva minuta prvog poluvremena ušle izjednačene – 36:36.

Nevena Jovanović je tri sekunde pre istek poluvremena pogodila trojku, pod faulom, pa je posle dodatnog slobodnog bacanja rezultat glasio 44:39.

Bio je to ujedno i konačan rezultat posle 20 minuta.

Anderson je predvodila Srbiju sa 14 poena, Nogić je postigla 10 poena. Mađarska je bila agresivnija ekipa u prvom poluvremenu, osvojila je šest lopti, a Srbija svega dve. Obe ekipe su imale po šest izgubljenih lopti.

Srbija je veoma loše otvorila drugo poluvreme. Nikako u napadu nije štimalo, a Mađarska je za tri i po minuta napravila seriju 10:0 i preokrenula rezultat u svoju korist – 44:49. Nepovoljna vest je bila i treća lična greška Dragane Stanković.

Nalet Mađarske prekinula je Janković, ali u odbrani nije bilo rešenja za Kiš. Trojkom Horvat u 29. minutu Mađarska je prvi put stekla dvocifrenu prednost – 50:60, a odmah zatim je Horvat drugom vezanom trojkom povećala na 52:63.

Katastrofalnu treću deonicu Srbija je izgubila sa 27:11, pa je Mađarska na ulazu u poslednju četvrtinu imala 11 poena viška – 66:55.

Posle skoro dva minuta bez poena, Čađo je postigla trojku za 66:58, a ubrzo je Anderson u kontri poentirala za 66:60. Mađarsku je u tim trenucima održavala Hatar, koja je postigla četiri poena. Na drugoj strani je Čađo vezala sedam poena za Srbiju, pa je u 34. minut rezultat glasio 64:70.

Srbija je propustila nekoliko prilika da se još približi rivalu, a dodatni problem predstavljao je peti faul Dragane Stanković u 36. minutu. Samo minut kasnije i Mina Đorđević je zaradila petu ličnu grešku, a u 38. minutu i Ivon Anderson.

Srpski tim više od tri minuta nije poentirao, što je Mađarska iskoristila i u 38. minutu povela sa 74:66. Post je prekinula Crvendakić za rezultat 74:68.

Saša Čađo je 100 seundi pre kraja pogodila trojku za 74:71. Mađarice su vezale tri poena, a zatim je Nogić smanjila na 77:73.
Crvendakić je 12.9 sekundi pre kraja smanjila na 79:75. Kiš je 6.2 sekunde pre kraja posle ofanzivnog skoka povećala na 81:75, a Srbija nije uspela da poentira za poraz manji od četiri razlike kojim bi zadržala prvo mesto.

Srbija je podbacila tamo gde je obično bila najjača, u energiji i agresivnosti. Uz nekoliko nepotrebnih faulova i izgubljenih lopti, poraz od Mađarske je više nego očekivan.

STATISTIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here