Intervju – DEJAN ŠEGRT, trener Topolčanke iz Bačke Topole

Posle skoro tri decenije, tačnije 29 godina, OKK Topolčanka je svom imenu pripojila pridev prvoligaški.

0
799

Dominantno, sa 19 pobeda u 22 utakmice, ekipa trenera Dejana Šegrta zauzela je prvo mesto u Drugoj ligi, pa će u narednoj sezoni činiti društvo najboljih.

I tu nije kraj ambicijama kluba iz Bačke Topole. O svim ovim temama razgovarali smo sa šefom struke Topolčanke.

Posle 29 godina Topolčanka je u Prvoj ligi. Da li ste od početka sezone verovali u plasman u viši rang i na čemu ste gradili optimizam?
-Poznato je da je u prethodne dve sezone, pogotovo prošle, u poslednjim kolima propuštena prilika za ulazak u najviši rang. Samim tim smo u ovu sezonu, zadržavanjem igračkog kadra i pojačanjima, ušli silno motivisani da izborimo plasman u Prvu ligu, što nam je uspelo nakon 29 godina i drago mi je da će ova generacija devojaka biti zlatnim slovima upisana u dugu istoriju Topolčanke.

Zadržali ste okosnicu ekipe i doveli nekoliko pojačanja. Na koji način ste uspeli da izgradite preko potrebnu dobru „hemiju“ unutar tima?
-Od prvog dana sam verovao u ovaj tim. Sigurno da je puno značilo što smo praktično ceo roster od prošle sezone zadržali, puno devojaka je za godinu dana bilo iskusnije, pojačanja su se brzo uklopila, sve je nekako išlo u pozitivnom pravcu. Kada se spoje dobra atmosfera, obostrano poštovanje i želja za uspešnim krajnjim ciljem onda je rezultat neizbežan.

Kako ste zadovoljni razvojem igračica tokom sezone?
-Zadovoljan sam razvojem nekolicine mladih igračica koje smo imali. Puno su značile i pomogle naravno i one najiskusnije svojim savetima i primerom, i mislim da smo na pravi način napravili neki dobar spoj mlađih i onih malo iskusnijih devojaka.

Šta je presudilo da u konkurenciji 4-5 ekipa sa najvišim ambicijama budete prvi na kraju?
-Mislim da su ključne reči – atmosfera i zajedništvo koje godinama vlada u klubu od same uprave, preko trenera do igračica, i to je nešto što je meni kao treneru jedan od glavnih preduslova za uspeh. Stvarno smo verovali jedni drugima, verovali u sve što radimo i disali kao jedan, zaista nije fraza… Bilo je i kriznih momenata, poraza, liga je ove sezone bila izuzetno ujednačena, dosta ekipa je imalo želju da uđe u viši rang. Ali smo sve to stojički izneli i zasluženo ispunili cilj i vratili Topolčanku gde joj je po istoriji i tradiciji i mesto.

Kako ste se tokom sezone, kao jedan od glavnih favorita, nosili sa pritiskom?
-Smatram da je pritisak u sportu normalna stvar i da je jako bitno kako ćeš da se nosiš sa njim. Negde smo od prvog kola bili u tom krugu 3,4 ekipe koje su favoriti i svesni smo bili toga, sami smo birali svoj cilj, a to je prva liga. Mogu stvarno da kažem da smo mi igrali od utakmice do utakmice. Pripremali smo se isto za svakog protivnika bez obzira na plasman na tabeli, pristupili svakoj utakmici angažovano, sa poštovanjem i to je prava formula.

Na čemu bi klub morao da poradi da postane standardan prvoligaš?
-Klub iz dana u dan raste organizaciono. Ovu bih priliku i iskoristio da se zahvalim upravi koja radi izvanredan posao. Sigurno da nam je prva sezona jako bitna, kako pre svega u igračkom kadru, gde ćemo zadržati nosioce i pojačati se nekim novim igračicama, kao i infrastrukturnom delu i radu sa mlađih kategorijama. Smatram da je pred Topolčankom lepa budućnost u Prvoj ligi.

Koliko je za klub koji ima ozbiljan projekat bitna stabilnost, finansijska i svaka druga?
-Sve kreće od finansija u današnje vreme. Uprava radi izuzetan posao i mislim da će samim ovim uspehom i taj segment biti podignut na još veći nivo, a onda da će na kraju i sve unutar kluba biti na zdravim nogama.

Prepoznatljivi ste i po atmosferi koju imate na domaćem terenu. Šta bi drugi mogli da nauče, kako ste animirali sugrađane da dolaze u velikom broju?
-Publika je za nas u Bačkoj Topoli zaista bila šesti igrač. Ono što je za mene, kao nekog ko je iz ovog grada, jako bitno i šta me raduje je veliki broj dece, roditelja sa malom dečicom, bivših igrača i igračica. Uživanje je bilo igrati u ovakvom ambijentu. Pronašli smo neku sinergiju sa publikom, koja je prepoznala trud devojaka i njihovo angažovanje, i davala nesebičnu podršku u kriznim momentima. Puno nam je značilo. Posebno raduje i što su sve gostujuće ekipe ispraćene aplauzima. Nagrađen je uvek lep potez. Hvala bačkotopolskoj publici!

Svi se slažu da je rad sa najmlađima veoma bitan. Kakve ciljeve i planove je klub postavio u radu sa mlađim kategorijama?
-Bačka Topola je manja sredina. Puno sportova, a manje dece… Samim tim je i teže nešto veliko uraditi. Ono čime Topolčanka kao klub može da se pohvali, jeste da imamo tri uzrasne kategorije i oko 70-tak devojčica. Takođe se nadamo da će i ovaj uspeh seniorskog tima da podstakne i nove devojčice da dođu i bave se košarkom. Cilj je omasovljenje i u skorijoj budućnosti bar po neka devojka iz domaćih redova u seniorskom timu.

Kao trener imate tu privilegiju da prenosite znanje drugima. Kako biste opisali svoju trenersku filozofiju i stil vođenja utakmica?
-Zaista jako volim svoj posao i trudim se da svakog dana napredujem, učim i prenosim svoje znanje i iskustva, kako na mlade tako i na starije devojke.
Smatram kao mlad trener da puno toga može da se uradi kvalitetnim savetima, odnosom, međusobnim poštovanjem i poverenjem, kao i da je za svakog dobrog igrača bitno da ima kvalitetnog trenera i ličnost uz sebe. Tako isto smatram da je i svakom treneru bitno da ima vrednog i posvećenog igrača koji je spreman da uči. Jednostavno, je to prava formula kojom se ja vodim i kojom težim, dakle pre svega otvoren i iskren odnos sa igračem.

Lična karta

Dejan Šegrt
28.04.1990, Bačka Topola
Trenerska karijera
2011/2012 – KK TOPOLA (mlađi pioniri, juniori i pomoćni trener seniora)
2018/2019 – Kina, provincija Hainan
2019 – OKK Topolčanka (seniorke)

USPESI:
2016/2017 – KK Topola – juniori, drugo mesto u KSV
2017/2018 – KK Topola – pioniri, drugo mesto u KSV
2019/2020 – OKK Topolčanka – seniorke, ulazak u Drugu ligu Srbije
2019/2020 – OKK Topolčanka – seniorke, osvojen Kup Vojvodine
2022/2023 – OKK Topolčanka – seniorke, ulazak u Prvu ligu Srbije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here