U16 reprezentacija otputovala u Španiju, na FIBA Čelendžer

Kadetska reprezentacija Srbije – igračice ne starije od 16 godina – otputovala je u San Fernando, gde će od 9. do 14. avgusta učestvovati na FIBA Čelendžeru.

0
387

Zajedno sa našim timom u ovom španskom gradu igraće još: Španija, Mađarska, Litvanija, Hrvatska i Ukrajina.

Pred put u Španiju, selektorka Biljana Stanković odredila je tim koji će predstavljati Srbiju na ovom turniru. To su: Marija Avlijaš, Milica Đokić, Jovana Jevtović, Jelena Janković, Jelena Lazarević, Tara Dacić, Minja Aranđelović, Jovana Popović, Anđela Colić, Katarina Knežević, Ana Milanović i Jana Vesić.

– Imali smo pet mini ciklusa gde sam mogla da proverim zaista sve igračice 2005., 2006. čak i 2007. godišta. Kroz pripreme je prošlo 40 igračica i izabrano je trenutno 12 najboljih koje će predstavljati Srbiju u Španiji – objasnila je selektorka Biljana Stanković.

Za razliku od FIBA Čelendžera ostalih uzrasnih kategorija, turniri za igračice i igrače do 16 godina imaju takmičarski značaj. Neće dati šampione Evrope, ali hoće učesnike svetskih prvenstava do 17 godina, koja su planirana za sledeće leto. Na SP ide pet evropskih selekcija. Uz turnir u San Fernandu, kvalifikacioni su i turniri Helsinkiju i Matosinjosu, sa kojih će po dve najbolje ekipe izboriti plasman na Svetsko prvenstvo, dok će sa turnira na kome učestvuje naš tim na SP ići samo jedan tim, s obzirom da je u grupi u San Fernandu i Mađarska, koja je kao domaćin predstojećeg Svetskog prvenstva siguran učesnik.

– Naš grupa je verovatno najjača, ali mi nemamo nikakav pritisak od Saveza da moramo da napravimo neki veliki rezultat. Mađarska ide direktno na SP, Španija je uvek favorit, Litvanija ima najbolju mladu igračicu, koja je nedavno igrala i na U18 Čelendžeru, Hrvatska nikad nije laka, tu je i Ukrajina… – kaže selektorka Stanković.

Kako je rekla, sve to jesu činjenice, ali ne želi da ih koristi kako nekakvo opravdanje.

– Idemo tamo da se borimo, čak i za prvo mesto. Devojčice su dobro radile svih ovih dana. Sjajno je što uopšte imamo šansu da igramo ovog leta, da ne bude propala još jedna godina, a generacija je stvarno dobra. A dobro je i da vidimo gde smo u odnosu na ostale ekipe. Iako je trebalo da igramo „B“ diviziju, upali smo u grupu sa ekipama koje nisu samo iz „A“ divizije, već su iz njenog samog vrha. Svejedno, idemo tamo da se borimo. Tako sam nekada igrala i na terenu, a mislim da sam uspela da prenesem taj stav i na devojke. Sve su bile sjajne. Volela bih da sam mogla njih makar 15 da povedem.

Nikakva predviđanja selektorka Stanković nije mogla da pravi. Ne samo jer je ovo prvo takmičenje ove generacije.

– Ne znamo ništa. Godinu i po dana se nije igralo. Niko nikog ne poznaje. Nova je cela generacija. Nas vidim kao borbenu ekipu, koja ima šta da pokaže. Želim da igramo agresivno, brzo… Imamo pokretljive bekove, dobru centarsku liniju. Možemo da igramo presing po celom terenu. Želim da igramo novu, modernu košarku, sa puno trčanja.

Osim što reprezentacije nisu imale zvanično takmičenje skoro dve godine naša selekcija čak ni tokom priprema ovog leta nije imala dovoljno prijateljskih utakmica.

– Jako su nam nedostajali pripremni mečevi. Zbog cele ove situacije nismo nigde išli. Igrali smo sa našom U18 reprezentcijom, dva meča sa Egiptom… I baš nam je to nedostajalo. Planirali smo pet ili šest utakmica, ali nismo želeli da rizikujemo, da se ne bi neko zarazio. Želeli smo da sve budemo na okupu. Videćemo. Ne znam šta nas čeka. Niti bilo ko od nas to zna – poručila je selektorka Stanković

FIBA Čelendžer u San Fernandu

Prvo kolo (9. avgust)
14,30: Litvanija – Hrvatska
17,30: Srbija – Mađarska
20,30: Ukrajina – Španija

Drugo kolo (10. avgust)
14,30: Mađarska – Litvanija
17,30: Hrvatska – Ukrajina
20,30: Španija – Srbija

Treće kolo (11. avgust)
14,30: Ukrajina – Mađarska
17,30: Litvanija – Srbija
20,30: Hrvatska – Španija

Četvrto kolo (13. avgust)
14,30: Srbija – Ukrajina
17,30: Mađarska – Hrvatska
20,30: Španija – Litvanija

Peto kolo (14. avgust)
14,30: Hrvatska – Srbija
17,30: Ukrajina – Litvanija
20,30: Mađarska – Španija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here