Srbija kroz dramu protiv Koreje do četvrtfinala na Olimpijskim igrama

Košarkašice Srbije plasirale su se u četvrtfinale Olimpijskih igara u Tokiju.

0
365

Srbija je u utakmici 3. kola grupe A savladala Južnu Koreju rezultatom 65:61 (17:10, 15:14, 18:20, 15:17) i sa dve pobede kao drugoplasirana selekcija prošla u naredni krug takmičenja.

Četvrtfinalni parovi će biti određeni žrebom po završetku poslednje utakmice u grupnoj fazi, u ponedeljak oko 15 časova po srpskom vremenu. Tri pobednika grupa, kao i najbolja drugoplasirana ekipa će biti u jednom šeširu, a preostale dve drugoplasirane i dve najbolje trećeplasirane ekipe u drugom šeširu.

Prema očekivanjima, utakmica protiv Koreje je bila sve samo ne laka i jednostavna. Uporna ekipa iz Azije je vrebala svoju šansu za prolaz u narednu fazu i praktično do poslednjeg minuta bila u igri.

Srbija je sjajno otvorila utakmicu, poenima Crvendakić povela sa 5:0, ubrzo stigla i do 9:1. Koreja je imala prilično loš šut u prvih 20 minuta, pa je tako prve poene iz igre postigla u 6. minutu.

Do prvog dvocifrenog vođstva naš tim je stigao u 8. minutu posle poena Anderson za 13:3. Poenima Anderson završena je prva četvrtina rezultatom 17:10.

Srbija je u nekoliko navrata tokom druge četvrtine imala deset poena viška, a na poluvremenu je otišla sa osam – 32:24.

Slika iz prvog poluvremena trajala je do sredine treće četvrtine. U 25. minutu pri rezultatu 40:32 Koreja sa dve trojke i serijom 8:0 stiže do prvog izjednačenja u meču. Od tada, pa do kraja utakmice usledila je neizvesna utakmica.

Srpski tim je u poslednju četvrtinu ušao sa šest poena viška (50:44) i držala prednost do 35. minuta. Tada je Jun Jebin trojkom donela prvo vođstvo Koreji u meču – 58:56.

U trenucima kada se lomila utakmica, odgovornost je preuzela kapiten Jelena Bruks. Prvo je bila precizna sa linije slobodnih bacanja a zatim je 72 sekunde pre kraja postigla koš uz prekršaj. Bila je precizna za dodatno slobodno bacanje i sa pet vezanih poena donela Srbiji prednost 65:61.

U preostalom vremenu nijedna od ekipa nije uspela da poentira, pa je Srbija na kraju proslavila pobedu.

Srbija je bila preciznija u šutu, pre svega zahvaljujući šutu za dva poena. Naš tim je imao i tri skoka više, ali su Korejke imale čak 15 ofanzivnih skokova. Srbija je imala dve izgubljene lopte više i dve osvojene lopte manje, kao i jednu asistenciju manje.

Aleksandra Crvendakić je bila najefikasnija u srpskom timu sa 15 poena (7 skokova). Tina Krajišnik je postigla 14 poena (6 skokova), Ivon Anderson 12 (5 skokova), Jelena Bruks 11 poena.

U timu Koreje Džihjun Park je postigla 17 poena, a Danbi Kim 15.

Četvrtfinalne utakmice su na programu u sredu.

STATISTIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here