Nevena Jovanović – zlatna kraljica sa Ibra

Srpske košarkašice su već nekoliko dana u žiži javnosti.

0
664

Kako i ne bi kad su postale prvaci Evrope. Posle dočeka na balkonu u Beogradu i još nekih, za ovu priliku, bitnih formalnosti uputile su se u svoje gradove. U Kraljevo je stigla Nevena Jovanović, devojka kojom se ponosi grad na Ibru. Po drugi put je sa svojim saigračima donela svojoj zemlji najsjajnije odličje. A put do konačnog slavlja počeo je pripremama i napornim treningom

–Dve nedelje ostale su za nama sa napornim treningom koji se na kraju i isplatio. Dostigli smo vrhunac forme baš kada je bilo najpotrebnije za sam finiš prvenstva. Imale smo dve teške utakmice u grupi. Tu, pre svega, mislim na Grčku ali je u eliminacijama proradila na najbolji način naša već prepoznatljiva igra.

Koji protivnik je bio najneugodniji?

–Španija je bila najteži rival u samoj završnici. Igralo se na njihovom terenu, ali mi smo imali veliku želju da im vratimo sve dugove. Sećate se da su nas izbacili u Beogradu i uvek nam bili prepreka na takmičenjima. Na sreću, uspele smo ovom pobedom sve da im vratimo.

Za reprezentaciju Francuske postali ste prava noćna mora.

–Pobedili smo ih oba puta u finalima Evropskih prvenstava 2015. u Mađarskoj i sada, u Valensiji. Savladali smo ih i na Olimpijadi u Riju u borbi za bronzanu medalju. Ovaj poslednji duel je nekako bio najmanje stresan, i za nas na terenu, i za navijače….

Sada slede pripreme za Olimpijske igre u Tokiju?

–Sada smo u punoj snazi i formi. Polako se oslobađamo umora. Meni je ovde u našoj kući u dvorištu sa puno cveća – prelepo. Naša selektorka Marina je pripremila plan i program, a kada to ona sačini, neće sigurno biti problema.

Grupa u Japanu nije baš laka?

–Sa nama u grupi su Španija, Južna Koreja i Kanada. Sa Korejom nismo igrali poslednjih pet šest godina, Španija je stari rival, a Kanada slovi za solidnu ekipu, ima specifičnu igru. Znam, jer su mi o tome pričale moje saigračice sa kojima sam igrala u Francuskoj.

Šta posle Olimpijskih igara?

-Posle Olimpijskih igara će, valjda, uslediti pravi odmor. Potpisala sam ugovor sa mađarskim Šofronom, nemam baš puno slobodnih dana, ali pregovaraćemo, biće dogovora.

Tako govori Nevena, devojka sa velikim srcem. Zasluženo se, kao njene koleginice iz ekipe, odmara u svom mestu Metikoši, u prelepom dvorištu u kome dominira nekoliko vrsta cveća, ali i koš kraj kojeg svakodnevnio izvode bravure neki novi klinci. Isto onako kako je to činila pre više od dve decenije plavokosa devojčica Nevena.

Stole Peković/Krug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here