021 u derbiju 2. kola kao gost u fantastičnoj atmosferi savladao Radivoj Korać

Derbi za čistu desetku.

0
879

Tako bi ukratko mogao da se opiše duel 2. kola u kome je 021 kao gost uzeo skalp Radivoju Koraću rezultatom 75:69 (20:16, 17:21, 16:11, 22:21) i naneo mu prvi poraz, a sam zadržao vrh tabele sa maksimalnim učinkom.

Utakmica sa rezultatskom neizvesnošću punih 40 minuta, sjajna atmosfera na tribinama sa velikim brojem dece na istim, saznanje da Radivoj Korać čini mnogo toga novog u ženskoj košarci kada je organizacija u pitanju, kao i draž iščekivanja novih odmeravanja snaga ove dve ekipe, nešto su što je viđeno u SC „Radivoj Korać“ gde se okupilo više od 300 gledalaca.

Naravno, više sreće za zadovoljstvo imaju gošće iz Novog Sada. Tokom čitavog meča bile su ravnopravan rival, a kada je trebalo početkom poslednje četvrtine su vezale nekoliko poena koji su ih u krajnjem zbiru i doveli do pobede.

021 je uspeo u dobrom delu utakmice da zaustavi plejmejkere domaćeg tima. Takođe, Korać nije bio šuterski raspoložen za tri poena, imao je svega tri uspešna iz 19 pokušaja. Igra pod košem je uglavnom funkcionisala, pogotovo kada je u igri bila Maksimović Jevđenijević. Uz poslovično borbene Stojiljković i Jelić, Korać ima jaku liniju u reketu, pa ni 32 poena u toj zoni ne čude.

Kapiten gošći Jovana Adamović je odigrala svih 40 minuta, a utisak je da taktika novosadske ekipe bila takva da sačuva dobar deo snage za poslednju četvrtinu. To se pokazalo kao dobitna kombinacija jer je Adamović, zajedno sa Tamarom Jokić, praktično rešila utakmicu.

Deset vezanih poena na početku poslednje četvrtine doneli su Tamari Jokić epitet junakinje pobede. Bek novosadske ekipe je u poslednjih deset minuta postigao 12 od svojih 19 poena, a sjajno je u tim trenucima Adamović igrala u odbrani kada je uspela da zaustavi nekoliko napada domaćina. Uz već pomenuti problem sa šutem za tri poena, nije čudno da je Korać tokom poslednjih deset minuta uglavnom kaskao između dva i pet poena.

Činjenica da je najveća prednost jedne od ekipa iznosila osam poena dovoljno govori o rezultatskoj draži derbija. Gošće su u poslednji period ušle sa pet poena prednosti (53:48), ali je domaćin sa brzih pet poena u pola minuta stigao do izjednačenja i izazvao delirijum na tribinama.

I kada se očekivao totalni preokret, na scenu je stupila Jokić. Osam njenih vezanih poena doneli su gošćama pomenuto najveće vođstvo – 61:53 u 33. minutu. Imao je novosadski tim i napad da poveća to vođstvo, ali umesto toga je domaćin postigao narednih pet poena i ponovo vratio apsolutnu neizvesnost u meč. Drama je dostigla vrhunac 75 sekundi pre kraja kada je Ljiljana Tomašević postigla trojku za 69:71. Gošće su upropastile naredni napad, a domaćin je neuspešno pokušao trojkom da preokrene rezultat.

Ključni detalj desio se 15 sekundi pre kraja kada je Adamović uhvatila loptu u napadu i mirne ruke sa linije slobodnih bacanja svom timu donela vođstvo 73:69. Korać u preostalom vremenu nije uspeo da poentira, pa je usledilo veliko slavlje novosadskog tima.

Tim trenera Aleksandra Jovanovića, koji je sa svojim timom vezao treći trijumf protiv Koraća, predvodila je Jokić sa 19 poena. Adamović je imala dabl-dabl učinak sa 16 poena i 17 skokova (5 asistencija, 2 osvojene, 2 blokade), a značajan doprinos dala je i Lara Radulović sa 14 poena (4 skoka, 3 asistencije, 1 osvojena).

U timu Nenada Markovića najefikasnija je bila Tomašević sa 15 poena (4 skoka, 6 asistencija, 2 osvojene, 1 blokada). Nevena Vučković je postigla 11 poena (6 skokova, 1 asistencija, 1 osvojena, 1 blokada), Marija Stojiljković 10 (5 skokova, 6 asistencija, 1 osvojena, 1 blokada), a po 9 su ubacile Tijana Jelić (2 skoka, 3 asistencije) i Jelena Maksimović – Jevđenijević (7 skokova, 1 osvojena).

Radivoj Korać u narednom kolu gostuje gradskom rivalu Partizanu, a gradski okršaj čeka i 021 pošto mu u goste dolazi NŽKA.

Na kraju, vredi istaći sjajnu organizaciju beogradskog kluba. Korać je uveo novine u radu koje podrazumevaju da je svaka utakmica spektakl i prilika da se okupi što veći broj navijača, posebno devojčica. Lepa slika sa poluvremena kada je na parket beogradske hale izašlo na desetine devojčica sa košarkaškom loptom, govori o ispravnosti razmišljanja vodećih ljudi u klubu. Njihova želja da klub u svakom pogledu podignu na mnogo viši nivo jednaka je sa onom da i drugi klubovi daju maksimum u organizacionom i marketinškom delu poslovanja.

STATISTIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here