aa

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pre tačno godinu dana osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, pošto je u meču za treće mesto porazila Francusku rezultatom 70:63 (10:18, 17:9, 15:28, 21:15).

Bila je to druga medalja ženske košarke od kada je Srbija samostalna, pošto je naš nacionalni tim 2015. godine osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Ovo je inače bila prva olimpijska medalja za košarkašice naše zemlje još od Seula 1988. godine. Uzimajući u obzir i rezultate Jugoslavije, ovo je treća medalja za našu zemlju na najvećoj sportskoj smotri na planeti – najpre je 1980. godine osvojena bronza u Moskvi, a osam godina kasnije i srebro u Seulu.

Srbija je turnir u Riju započela porazom od Španije 59:65, a usledili su i porazi od Kanade 67:71 i SAD 84:110. Plasman u četvrtfinale Srbija je obezbedila pobedama nad Kinom 80:72 i Senegal 95:88.

U četvrtfinalu je Srbija savladala Australiju sa 73:71, da bi u polufinalu izgubila od Španije 68:54.

Reprezentaciju Srbije predvodila je sa klupe selektorka Marina Maljković, sa pomoćnicima Milošem Pađenom, Draganom Ratkovićem i Bojanom Jankovićem. U stručnom štabu su još bili fizioterapeut Branko Stojnić i tim menadžer Jadranka Ćosić Trkulja.

Istorijski uspeh ostvarile su: Tamara Radočaj, Sonja Petrović, Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Milovanović, Dajana Butulija, Aleksandra Crvendakić, Dragana Stanković, Milica Dabović (kapiten), Ana Dabović, Danijel Pejdž.

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?