Srpska reprezentativka Jelena Milovanović u ime sportskog saveza Kragujevca dobila je zahvalnicu za osvojenu bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Nagradu je uručila Vesna Despotović, predsednik Sportskog saveza Kragujevca, bivša košarkašica, takođe osvajačica medalje na Olimpijskim igrama.

Između dve košarkaške olimpijske medalje koje su stigle u Kragujevac prošle je 36 godina, a interesovalo nas je šta treba uraditi da se do sledeće medalje ne čeka toliko dugo.

"Mnogo talentovane dece ima sada i nadam se da će Srbija na sledećim Olimpijskim igrama, kao i onim posle njih, osvajiti medalju. Rezultat u mnogome zavisi od toga kako se radi sa decom tokom godine, i koliko se bude posvećivala pažnja ženskoj košarci u Srbiji. Nadam se da Kragujevac neće čekati 36 godina na sledeću olimpijsku medalju", rekla je Jelena Milovanović.

Nikola Glišović, Jelena Milovanović, Vesna Despotović, Dušan LajzerNikola Glišović, Jelena Milovanović, Vesna Despotović, Dušan Lajzer

Vesna Despotović je bila članica košarkaške reprezentacije koja je 1980. godine na Olimpijskim igrama u Moskvi osvojila medalju. Aktuelni trener KŽKK Radnički smatra da treba uložiti više truda u rad sa najmlađim naraštajem.

"Trebalo bi omasovito što više košarkaški sport, sakupiti što više devojčica. Početi od prvog razreda osnovne škole da se kvalitetno radi sa njima, što bi značilo da kvalifikovani treneri rade sa tim devojčicama. Trebala bi svaka škola, svaka mesna zajednica da ima što više košarkaških terena kako bi se deca animirala da se bave sportom. Trebala bi lokalna samouprava u svakom gradu, pa i Kragujevcu, da uloži još više truda. Trebalo bi praviti planove za olimpiske cikluse i kontrolisati napredovanje i onda se neće čekati 36 godina na medalju u Kragujevcu. Što se tiče grada Kragujevca lokalna samouprava je počela da prepoznaje sve dobrobiti i benefite sporta i počela je u skladu sa svojim mogućnostima da ulaže u sport. Postoje u gradu Kragujevcu mlade i talentovane igračice koje mogu da krenu nekada mojim, a sada Jeleninim stopama i ostvare san svakog sportiste, a to je olimpiska medalja", rekla je Vesna Despotović.

 

 

videodana

fotodana


Ko je najveći favorit za titulu prvaka Srbije?