• Published in Blog

"Šta si se umusio? Na trening. Na treningu se postaje igrač. Ali, da treniraš radosno. Ne možeš da igraš ti ovo ako ne voliš da se igraš".

Nedavno nas je napustio velikan naše košarke Ranko Žeravica. Nekako sam tih dana razmišljala o uticaju treninga u košarci i setila se njegovog citata sa početka ovog teksta.

Svaki posao je težak na svoj način, i svaki posao zahteva velika odricanja, ali ako to što radiš, radiš s ljubavlju, ne pada ti teško. Usavršavaš se i učiš jer čovek se uči dok je živ.

Tako je i u sportu. Niko se nije naučen rodio da zna da igra košarku ili bilo koji drugi sport. U redu je da neko ima talenat, ali samo je 10% talenat, 90% je trening. Mnogi su imali talenat, ali se nije radilo na njemu i ostali su samo "talenti".

Nije lako vežbati, nije lako trenirati i ponavljati jednu istu stvar više puta. Kad vam trener da jednu istu vežbu svaki dan da radite, pa prvo zakolutate očima, je l' da? Da. I ja sam kolutala često njima.

Sav trud i rad se jednom isplati, kad tad!

Sve je lepo dok se pobeđuje. Svi te tapšu po ramenu i svi ti se osmehuju. A, šta kad tim počne da gubi? Šta onda? E, onda treba da se pojača trening. Onda treba da se trenira duplo jače, onda treba da se bodri glasnije i onda treba da se vidi snaga tima. Trening treba da se prenese na utakmicu, trening mora da bude jači od utakmice.

Šut može da ne krene, napad može da ne ide, ali odbrana je volja i želja. Odbrana je veća hrabrost i veće srce. Kao što je već rečeno "Napad dobija utakmicu, ali odbrana osvaja prvenstvo."

Skok je voljni momenat, baciti se za loptu je želja. A gde se sve to uči? Pa, na treningu.

Gde se vežba koncentracija? Na treningu.

Gde se stiče sigurnost? Na treningu tako što šutneš 20 puta i promašiš, ali ćeš na utakmici šutnuti bitnu loptu i pogoditi.

Zasto? Jer si vežbala na treningu. To je uvek tako bilo. Dođu prazni minuti, kad "izgubiš kompas" kako ja kažem, ne odigraš par utakmica kako treba, tim je izgubio ono što je trebao i morao da dobije i najradije se sutradan ne bi pojavila na treningu, ali progutaš knedlu, vrisneš par puta, pojedeš čokoladu, i dođeš na trening... podignute glave. I s osmehom na licu.

Uvek nam je neko drugi kriv, nikad se nećemo pogledati u ogledalo i pitati se da li smo dali sve od sebe. Tih dana uglavnom prolazimo pored ogledala i pravimo se da se nismo videli. Pokušajte da se pogledate, neće vas ujesti, ja probala. Kad mene nije, neće ni vas. Mene je često gledalo i očekivalo da mu nešto kažem, ali ja sam često ćutala. Sad sjajno razgovaramo. Porazgovarajte sa sobom, pogledajte se u oči,i idite na trening. Hala je na istom mestu, lopte takođe. Posle standardne vike i dreke trenera, zapucajte loptu u tribine ili šutnite flašu i zaboravite sve što je bilo do tada. Sledi nova utakmica, novi izazov, novo nadmetanje.

Uzmite loptu i radite najjače do tada, jer utakmice se gube i dobijaju na treningu. Lopta je okrugla, sve je moguće.

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?