• Published in Blog

Posle više godina igranja u istom klubu poželiš da se oprobaš negde drugde, da promeniš sredinu, da stekneš nova prijateljstva. Da vidiš kako drugi igraju košarku, kako razmišljaju.

Moja prva destinacija, na moje veliko zadovoljstvo i sreću  -Češka, Prag.  Jedna od najlepših metropola Evrope. Zime hladne, leta topla... logično zar ne?

Mesec  dana je sasvim dovoljno da upoznaš ovaj grad, da se oduševiš i da se zaljubiš... u grad. 1,2 miliona stanovnika, moje dve cimerke i ja. Često pomislim da smo im samo mi falile da ovaj grad bude savršen.  
Kao što već svi znamo, Češka je čuvena po vrhunskim pivima i pivarama. Ni ne čudi što su Česi apsolutni rekorderi u ispijanju piva na godišnjem nivou (sigurno se sa Srbima nisu takmičili) a za ljubitelje poslastica tu su i  muzeji čokolada i raznoraznih slatkiša. Šta mislite, kome to nije moglo da promakne??

Košarka je ista kao i svuda. Sa jednom loptom šutiramo na dva koša, mada nekome su potrebne i dve lopte, zavisi. Brzo se igra, puno se trči i skače, pobeđuje ona ekipa koja ima više želje i volje, i veće srce. Tipično, kao i svuda u Evropi. Igračice su super, treneri takođe, radi se i trenira na najvišem nivou.
Mentalitet je malo drugačiji, nije kao u Srbiji, ali se da lako navići. Što se mora, nije teško. U češkoj ligi učestvuje 11 timova. Posle 22 utakmice, prvih osam timova igra plej-of, dok se poslednja tri tima sastaju u plej-autu i bore se za opstanak.

Svako ko prvi put reši da ode iz svoje zemlje, da zaigra negde u inostranstvu, da ostavi svoje najbliže, svoj grad, odriče se puno toga. Strah uvek postoji da nešto neće biti ok, da će nešto krenuti po zlu. Svaki početak je težak, ali sreća prati hrabre!
Lakše je ako imaš nekog svog u timu. Zato ja imam Draganu Gobeljić . Zajedno smo u svemu, na terenu se konsultujemo i sjajno sarađujemo, van terena ja peglam, ona usisava; ja brišem prašinu, ona sprema ručak. Pošto sam mlađa moram da slušam. Sjajno se uklapamo. Svađamo se tri puta dnevno, sasvim dovoljno.
Šalu na stranu, stvarno mi dosta pomaže svojim iskustvom da se prilagodim novim stvarima i novoj sredini. Imati takvu osobu za saigračicu i prijatelja je stvarno velika čast i zadovoljstvo i jako sam srećna zbog toga.
A, sad me izvinite, moram da idem da joj otvorim neku teglu, ne može sama.

Pozdrav od Braleta i Gobelje

 

 

videodana

fotodana


Ko je najveći favorit za titulu prvaka Srbije?