Minula 2014. godina ostaće zlatnim slovima zapisana u istoriji ŽKK Radivoj Korać. Tripla kruna, ujedno prve seniorske titule, nagrada su za sistem i organizaciju koju ovaj mladi beogradski klub gaji od osnivanja kluba. Svaka od te tri titule obeležena je ličnim pečatom trenera Miloša Pavlovića.

"Sigurno da je sezona 2013-14 za mene lično i za klub najuspešnija do sada. Ostaće nam zauvek u najlepšem mogućem sećanju iz razloga što su prve seniorske titule."

Kada se priča o uspesima Koraća, u prvi plan se ističu sistem i organizacija. Godi li vam to što vas i konkurencija ističe kao pozitivan primer?
"Ništa nije slučajno. Ponosni smo na činjenicu da smo uspeli da se organizujemo tako da to sa strane deluje kao da je lako. Naravno da nije lako. Sistem koji imamo nije vezan samo za seniorsku ekipu već za sve mlađe kategorije. Imamo tu vertikalu već godinama koja je vrlo uspešna. Godinu su kadetkinje završile na drugom mestu, juniorke su bez poraza, pionirke prve, mlađe pionirke takođe prve. To je još jedan od dokaza da znamo kako se to radi. Po statistici KSS mi smo jedan od klubova sa najviše licenciranih igračica, imamo ih 65. Nije to plod samo prošlogodišnjeg rada, već nešto što zidamo od samo početka rada kluba i nešto što smo zidali korak po korak. Učvrstili smo se i razvijali na pravilan način. Čak i kada smo bili u iskušenju da poletimo ili napravimo korak više, uspeli smo da ostanemo sa obe noge na zemlji i na siguran način gradili priču. Napokon se to prepoznaje od strane drugih klubova, sportskih radnika i Saveza, i to je jedna od stvari na koju smo ponosni."

I sezonu 2014-15 počeli ste na impresivan način. Može li rezultatski da se ponovi prošla sezona?
"Prvi deo sezone u srpskoj ligi završili smo bez poraza, ali stalno opominjemo i sebe i devojke, mi još uvek ništa nismo uradili. Mi praktično krećemo od nule. Imponuje nam što smo bez poraza i znači za samopouzdanje, ali je ujedno i mač sa dve oštrice da uđemo sa određenom dozom potcenjivanja. U regionalnoj ligi smo doživeli jedan poraz i u borbi smo za drugu poziciju. Mislim da nije realno da pobedimo Celje sa više od 30 razlike i budemo prvi u grupi. Naš cilj je da učvrstimo drugo mesto i uđemo na završni turnir. U domaćoj ligi sa najvišim ambicijama želimo da osvojimo prvo mesto i uz malo lakši žreb pokušamo da dođemo do nove titule." 

Utakmica protiv Bora označila je početak jedne ubitačne serije, u kojoj ćete do kraja februara, tačnije za 50 dana odigrati čak 17 utakmica. Koliko ostaje prostora da mlada ekipa napreduje?
"Ne znam nijednog trenera koji će da se zadovolji sa brojem treninga koji su mu na raspolaganju. Imam perspektivne mlade igrače sa kojima je zadovoljstvo raditi. Sa druge strane, uvek postoji bojazan od povreda, preranog uvođenja u seniorski trening... Ako mi nešto nedostaje to su individualni treninzi gde bih se više posvetio pojedincima na individualnom napretku. S obzirom na ritam sreda-subota, nijedna utakmica nije laka. često ljudi kažu, "a to je laka utakmica, pobedili ste 50 razlike". Ali, nije tako. Postoje fizička i psihološka potrošnja za svaku utakmicu, tu su treninzi, putovanja na strani na Jadranu, jako je teško i pokušavamo da rotiramo više igračica. U domaćem prvenstvu nema nijedne utakmice da nismo igrali sa svih 12 igračica. Što se tiče timskog napretka, mislim da je vidljiv od trenutka kada smo se skupili kao tim, a zbog reprezentativnih obaveza kasnili smo u odnosu na ostale. Ekipa koliko napreduje kroz trening, toliko napreduje i kroz utakmice. Ekipa se vezuje i na gostovanjima, kroz putovanja, u autobusu, sobama, šetnjama, zajedničkom ručku, zajedničkom odmoru. Tu se pravi kohezija među igračima i mislim da mnogo brže sazrevaju kroz sve to."

Koga ističete kao najveće rivale u oba takmičenja u kojima trenutno učestvujete?
"Rano je još uvek govoriti jer će se rosteri menjati. Vrbas, koji je možda pokazao najviše posle nas u domaćem prvenstvu, u jednom trenutku je ostao bez dva bitna igrača i bez jednog vrlo važnog igrača koji je povređen. Spomenuo bih Šumadiju kao najozbiljnijeg kandidata da uđe u četiri, stabilan sistem koji daje rezultat, tu su Partizan i Vojvodina. To je krug za borbu za titulu. Što se tiče regionalne lige, u našoj grupi Celje je za sada pokazalo najviše. Strpljivo su gradili tim, pre dve godine gubili i po 40 razlike od nas, prošle godine su napravili napredak, bili su treći, a ove godine su jedni od glavnih favorita. Čelik i mi smo tu negde ravnopravni, što je pokazao i rezultat u prvoj utakmici. Ne potcenjujući ostale rivale, mislim da smo kvalitetniji od Trešnjevke i Grosuplja, sa kojima još igramo do kraja. Što se tiče druge grupe, izuzetno me prijatno iznenadila ekipa Venecije. Praktično, imaju 12 kvalitetnih igrača, svih 40 minuta igraju totalnu košarku. Medvešćak je ekipa koja je jako dugo na okupu, osvojili su titulu u Hrvatskoj, na neki način imaju istu priču kao i mi. To su dve ekipe, uz treću Budućnost, koja gleda šansu da uđe na fajnal-for. Tu smo negde i mi. Sada nas ne svrstavaju u prvi plan, ali i prošle godine smo ušli kao četvrti u plej-of pa na kraju osvojili. Naš cilj je da budemo drugi i četvrtfinalnu seriju držimo kod kuće."

Da li je teže braniti ili osvajati trofeje, i da li postoji možda neka doza zasićenja urađenim u prošloj sezoni?
"Nisam se zadovoljio time što smo osvojili prošle godine, u smislu, to smo osvojili, pa hajde sada da se razilazimo. Nastojimo da odbranimo sve što možemo realno. Moji ciljevi jesu takvi. Ako igram nešto, onda hoću da pobedim i hoću da osvojim. Generalno, to je i politika kluba. Možda dođe kod nekog zasićenja kada se nešto osvoji, ali u tim situacijama se pokazuje karakter sportiste. Po meni je prioritet domaće prvenstvo i odbrana kupa. To su bili naši ciljevi i na početku sezone."

Kakva je uloga mladih igračica reprezentativnog kalibra u celoj priči koju forsira klub?
"Pored rezultata, naš cilj je uvek uvođenje mladih igrača u tim. Mi ove godine konstantno u timu imamo četiri igrača starosti 15-16 godina od kojih očekujemo prave rezultate za dve, tri sezone. Postoje trenuci kada igrači prevaziđu sredinu, pa dođe vreme da odu, ali moramo da budemo spremni da imamo mlade igrače iz našeg pogona koje znaju sistem i odnos prema klubu i prema igri. Na tome insistiramo. Prošle godine smo imali priču da mnogo gazimo, da smo neke utakmice dobijali i po 70 razlike. Ne, mi smo neke utakmice igrali sa devetim, desetim igračem. Ali, je bila razlika 50 poena jer su se igračice držale principa igre. Ne znači, ako sam uveo 12. igrača da igra treba da se raspadne. Sada protiv Bora smo u jednom trenutku na terenu imali petorku gde je najstarija igračica bila Topuzović, a ona je 1994. godište. Cilj je da napraviš najbolju igru do marta jer se tada osvajaju trofeji. Nije cilj da u oktobru budemo najbolji."Kada ste govorili o vertikali u klubu, kakav je odnos seniorskog i timova mlađih kategorija?
"Trudimo se da i van terena napravimo sistem. Mi smo prošle godine imali jednosmernu podršku kada su svi iz mlađih kategorija dolazili da gledaju seniorski tim koji je gurao ka trofejima. Imali smo u finalu na gostujućem terenu podršku preko 200 ljudi. Sada pokušavamo da napravimo dvosmerno, da prvotimke dolaze i gledaju mlađe kategorije."

I prošle godine došlo je do nekih promena u stručnom štabu. Čini se da su se novajlije lepo uklopile?
"Veliku zahvalnost dugujem stručnom štabu. Ivanu Jovčiću i Mirku Aleksiću dugujemo veliku zahvalnost jer na pravi način spremaju igračice, oporavljaju ih i drže u tonusu spremne da mogu da izdrže ritam. Velika zahvalnost ide i na račun Nenada Markovića. Bilo je puno skeptika kada je on došao u klub, ali on na pravi način opravdava ulogu. Neizostavan je šraf u svim rezultatima koje smo do sada ostvarili."

Poruka za novu godinu?
"Svim sportskim radnicima čestitam Novu godinu i Božić, da se izbegnu povrede, da svi ostvare zacrtane ciljeve, ako ne i više od toga. Zahvaljujem se ljudima u klubu koji prepoznaju ono što mi radimo i pomažu u skladu sa svojim mogućnostima. Zahvaljujem se Košarkaškom savezu Srbije na podršci i pomoći. Postoji obostrano poštovanje, na čemu smo mi izuzetno zahvalni."

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?