Srpska reprezentativka Aleksandra Crvendakić nalazi se po drugi put u užoj konkurenciji za najbolju mladu igračicu Evrope. Crvendakić u 2014. ima dva četvrta mesta na Evropskim prvenstvima za igračice do 18 i 20 godina, a na juniorskom takmičenju je izabrana u petorku šampionata. Minulog leta dres Crvene zvezde zamenila je za dres mađarskog Šoprona, pa polako piše svoje prve mesece u inostranstvu.

"Prvi utisak o Šopronu, zaista sve prelepo. Prezadovoljna sam. Pružili su mi dosta prostora za napredak, dosta minuta u igri, što je za mene velika stvar. Igrati Evrokup je veliki napredak. Samo reči hvale mogu da kažem za ono što su uradili za mene."

U kojoj meri ti je prilagođavanje olakšalo to što su te u Šopronu dočekali Sara Krnjić, Dragana Stanković i trener Igor Polenek?
"U šali kažemo da je zvaničan jezik srpski. Za mene je veoma bitno što naših ima puno u klubu. Prvi put sam otišla iz zemlje i došla kod nekog svog. Naše igračice i naš trener, šta bolje mogu da poželim u prvoj godini. Naravno, i ostale igračice su sjajne, imamo dobru hemiju u timu, a to se vidi i po rezultatima jer nemamo nijedan poraz u sezoni. Ekipa je jako mlada. Zato ne ciljamo dalje od naredne utakmice. Nikada ne gledamo dalje od toga."

Osvojila si dva četvrta mesta prošlog leta na Evropskim smotrama. Da li si zadovoljna rezultatima?
"Četvrto mesto u Evropi nije mala stvar. Ispred nas su zemlje kao što su Francuska, Rusija ili Španija. Mi smo odmah iza njih. To je za nas veliko iskustvo. Na primer, pre dve godine 1996. godište je bilo 14, a sada 4. Zadovoljna sam plasmanom."

U Portugaliji su bila u idealnoj petorci, a sada si po drugi put nominovana za najbolju mladu igračicu Evrope. Koliko tebi znače ta priznanja?
"Velika mi je čast što se po drugi put nalazim u konkurenciji za mladu igračicu. To je na neki način dokaz da se sav uloženi trud i rad vraćaju. Naći se među najboljim igračicama u Evropi je stvarno velika čast za mene."

Pratiš li igre Crvene zvezde?
"Pratim našu košarku, pogotovo Zvezdu. Mlada su ekipa, oduševljavaju me iz utakmice u utakmicu. Samo mogu da im poručim da će sve doći na svoje mesto."

 

Glasanje je otvoreno do 16. januara. Svaka osoba može da glasa jednom dnevno za tri kandidata, a imena najboljih biće saopštena krajem januara.

Glas za Aleksandru Crvendakić možete dati OVDE

 

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?