Nedavno završena 2014. godina bila je još jedna u nizu uspešnih za srpsku reprezentativku Anu Dabović. Osmo mesto na Svetskom prvenstvu sa reprezentacijom Srbije, kao i osvojeni Fiba Eurocup sa ekipom Dinama iz Moskve rezultirali su da se ime srpske reprezentativke nađe u užem izboru za igračicu godine.

S obzirom na osvojeni Fiba kup i osmo mesto na Svetskom prvenstvu, da li je 2014. godina za tebe najuspešnija ili jedna od uspešnijih u karijeri?
"Svaka sezona mi je donosila različite uspehe i iskustva, tako da smatram da mi je svaka uspešna, ali može se reći da je ovo jedna od najuspešnijih."

Svetsko prvenstvo je iza nas, Evropsko ispred nas. Kakva očekivanja imaš u ovom trenutku za Eurobasket2015?
"Ponosna sam na sve cure i tim što smo odvele Srbiju na Svetsko prvenstvo i što smo na pravi način predstavljale našu košarku i zemlju. Za ovo Evropsko se spremamo sve ove tri godine, tako da ne mogu ništa drugo reći sem da idemo po medalju."

Da li si zadovoljna svojim igrama u prvom delu sezone u Turskoj?
"Kad tim ne pobeđuje ne mogu biti zadovoljna."

Sa kakvim ciljevima je klub ušao u sezonu?
"Da uđemo u play-off. Došlo je do nekih promena u timu, pa možda to bude i dalje ostvarljivo."

Statistika kaže da si u samom vrhu liste evropskih i svetskih igračica. Koliko ti znači činjenica da si jedan od kandidata za najbolju igračicu Evrope?
"Da nije mog trenera, ujedno tate, ne bi bilo ni mene, tako da njemu samo mogu da budem zahvalna za sve. I jesam. On je sve uradio, svemu me naučio, moje je samo da igram i uživam, a pošto košarku volim to i radim. A nagrade dolaze kao rezultat svega toga." 

Imaš li vremena da pratiš sestrine igre, i uopšte igre ostalih naših reprezentativki?
"Čujem se sa Milicom redovno, a ponekad pogledam kako naše igraju u evropskim takmičenjima."

Koji ritual sada upražnjavaš uoči izlaska na parket?
"Uvek isto, poslednja pre početka utakmice, posle zagrevanja postižem koš. Mada, kako sam starija, sve manje imam rituala, samo
želim da izađem igram i uživam."

Kako provodiš slobodno vreme?
"Zavisi kako sam raspoložena i koliko slobodnog vremena imam. Ako imam bar dan i po, odem u Novi Sad kod tate i mame i da vidim Vuka, sina mog brata Mića i Marine. To je sigurno najbolje iskorišteno slobodno vreme za mene, sa mojim najbližima."

Koju knjigu bi preporučila čitaocima portala kosarka24.rs?
"Interesantna knjiga za čitaoce možda može biti "Filozofske utehe", Alen De Boton.

Srećnu Novu godinu i novogodišnje praznike svima želi Ana :)

 

 

 

Glasanje za najbolju igračicu Evrope trajaće do 16. januara. Svaka osoba može da da jedan glas dnevno za tri kandidata, a imena najboljih biće saopštena krajem januara.

Glas za Anu Dabović možete dati OVDE

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?