• Published in Intervju

U sezoni za nama titulu prvaka Srbije u pionirskoj konkurenciji osvojila je ekipa ŽKK Titel. Titel je time napravio korak više u odnosu na prošlu sezonu, a kada se na to dodaju uspesi u regionu u mlađim kategorijama, kao i zapažen rezultat seniorki, onda trener Tibor Čikoš ima dosta razloga za zadovoljstvo.

Aktuelni ste prvaci Srbije u pionirskoj konkurenciji, kako sa ove distance gledate na turnir u Nišu?
"Na turnir u Nišu došli smo sa velikim ambicijama iz razloga što smo dobro radili prethodnih godina. Nošeni krilima prošlih rezultata takmičenja na nivou Vojvodine i Srbije (prošlogodišnji vicešampioni Srbije u pionirskom uzrastu, mlađe pionirke i mini-basket prvaci Vojvodine i seniorke 5. u Drugoj Ženskoj ligi Srbije – Sever). Pre turnira u Nišu, učestvovali smo na Golden City Basketball Cup turniru u Pragu, gde smo ukrstili koplja sa prošlogodišnjim i ovogodišnjim prvakinjama Češke i drugoplasiranom ekipom u pionirskom uzrastu (U15), i osvojili prvo mesto nakom osvojene sve tri utakmice:
• "HB Basket" iz Praga - ŽKK"TITEL" IZ SRBIJE 88 - 91
• "SLOVANKA PRAHA" iz Praga - ŽKK"TITEL" IZ SRBIJE 73 – 88
• "USK Praha" iz Praga - ŽKK"TITEL" IZ SRBIJE 66 - 96.
Što se tiče samog turnira u Nišu, Titel je dominirao u grupi pobedivši u startu Novi Pazar sa 106:73, a zatim i beogradski Partizan sa 83:64 i novosadsku Vojvodinu sa 111:90. Finalna utakmica sa Čelarevom je bila teška i neizvesna jer smo bili oslabljeni neigranjem Tamare Čorto (povredila se na školskom prvenstvu u Čelarevu, nedelju dana pre turnira), koja je falila sa svojih 20-30 poena, pa je i rezultat bio neizvesan: 86:82. Imali smo jako veliku podršku navijača koji su zbog nas prešli 309 km u jednom pravcu i koji poslednjih par godina ne propuštaju nijednu našu utakmicu, zahvaljujući sistemu takmičenja KSV i KSS koji je do sada važio (pionirski sastav je bio U15 godište)."

Zlato u Nišu je nastavak dobrih plasmana u regionu i na državnom nivou. Kako objašnjavate dobre rezultate ŽKK Titel poslednjih godina?
"Dobri rezultati ŽKK Titela su rezultat dobrog rada i zalaganja dece iz Titela i okoline. Deca iz Titela delila su veliku želju i ambicije da jednog dana budu prvaci Vojvodine, pa Srbije i da zaigraju za reprezentaciju Srbije, koju sam ja kao trener od samog početka usađivao u decu. Za moje košarkašice ne postaji veliki letnji raspust, jer mi njega vidimo kao priliku da se usavršavamo, jer onda deca nemaju obaveze da idu u školu i da se spremaju za nastavu (uče) i sva pažnja im je usmerena na košarkaško usavršavanje (tehniku). Između ostalog deca su sve vreme gajila ljubav prema košarci, što je jedan od preduslova za pravljenje velikih dela.

Koje su specifičnosti rada u mlađim kategorijama u, uslovno rečeno, manjim sredinama? Koje su dobre strane, a koje loše strane?
"U malim sredinama je specifično da nema veliki broj dece i samim tim je mnogo teže naći talentovanu decu, pa smo prinuđeni da se proširimo i na druga okolna mesta. Troškovi takmičenja su za nas jako veliki, a finansiramo se od Sportskog saveza opštine Titel i roditelja dece. Ponekad naiđe i poneki sponzor koji nam pribavi garnituru dresova ili plati putne troškove za neku utakmicu, ali to je retkost. Uglavnom smo, za svaki dinar koji je potreban deci da bi se takmičila, bili vezani za rezultate i broj takmičarskih ekipa. Do sada smo imali četiri takmičarske ekipe (77 devojčica i devojaka): Mini-basket, mlađe pionirke, pionirke i seniorke, budući da su godišta pratila školovanje dece. Pionirke U15 nakon završenog 8. razreda odlaze u veći grad radi srednjoškolskog školovanja i prelaze u veći klub u tom gradu. Deca koja ostaju da se školuju u Titelu nastavljaju takmičenja u regionalnim kadetskim i seniorskim ligama, a planirali smo i uvođenje kadetkinja kao pete takmičarske ekipe.
Izmenom godišta gubimo dve takmičarske ekipe jer se događa da deca umesto na kraju 8. planiraju svoj odlazak iz kluba još u 7. razredu. To će se događati jer zbog propisanih uslova takmičenja Titel, iako ima kvalitetnu ekipu, ne može da se takmiči u Jedinstvenoj kadetskoj ligi, nego mora da igra regionalne lige koje su mnogo slabijeg kvaliteta, i zbog toga roditelji odvode decu u veće klubove, pa je nemoguće formirati kadetsku ekipu. Gubitkom seniorki i kadetske ekipe, Titel gubi do 40 devojaka i devojčica u svom sastavu, zbog čega gubi i veći deo prihoda od sportskog saveza.
Mišljenja smo da se ovim činom favorizuju veliki gradovi i klubovi koji imaju propisane ogromne hale i mnogo više sredstava za takmičenje, a manji klubovi u manjim sredinama, u kojima ne postoji sportska hala i sponzori, se degradiraju. Iako imaju dobru decu i ambicioznog trenera, a to je uslov za postizanje dobrog rezultata u svakoj košarkaškoj ekipi, oni ne mogu da se takmiče u jedinstvenoj kadetskoj ligi."

Kakva je perspektiva ženske košarke u Titelu?
"Perspektiva postoji. Ženska deca su zainteresovana da se bave košarkom, zato što postoje rezultati. Došli smo do tog nivoa da se u Titelu svaki vikend igra po četiri košarkaške utakmice i svaki vikend u Titelu je košarkaški vikend. Zainteresovanost navijača je ogromna, posebno za utakmice u kojima igraju seniorke i pionirke, pa se često događa da nema dovoljno mesta za publiku na tribinama.
Ali, ponavljamo, pomeranjem godišta ostajemo i bez navijača."

Šta vama, kao treneru, čini posebnu čast u košarkaškom radu?
"Posebnu čast mi čini kad vidim da sam zainteresovao toliki broj ljudi da prati i podržava moj rad sa decom i košarku uopšte. Najveće zadovoljstvo mi je da pričam sa ljudima koji su čuli ili gledali neke naše utakmice. Naravno, neizmerno sam zahvalan svima koji su pomagali u mom radu sa decom, a i samoj deci što su volela košakašku igru isto koliko i ja, i što su odrasli u dobre ljude. Ne bih voleo da se zbog ovakvih odluka uruši sve ono što sam godinama stvarao u jednom malom mestu – Titelu."

 

 

 

videodana

fotodana
692017

Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?