• Published in Intervju

Podgorica je minulog vikenda bila domaćin završnog turnira jubilarne 15. sezone regionalne lige. Kada je sportski aspekt u pitanju, sve je poznato. Budućnost je postala prvi put šampion, a ukupno deveti klub koji se okitio trofejom u regionalnoj ligi.

Uporedo sa dešavanjima na parketu hale "Morača", čelni ljudi regionalne lige imali su niz sastanaka na kojima se razgovaralo o narednim sezonama, o čemu nas izveštava prvi čovek lige Srbobran Filipović.

"Završena je 15. sezone ženske regionalne jadranske lige koja je startovala 2001.godine, kao i muška ABA jadranska liga. Do sada smo imali devet pobednika Final-forova koji su se igrali u osam gradova. Radi se o najstarijoj regionalnoj ženskoj košarkaškoj ligi u Europi, a na poslednjem prvenstvu Evrope su bile 32 reprezentativke koje su igrale u MŽRKL."

U kojoj meri ste zadovoljni organizacijom turnira u Podgorici?

"Iskreno sam vrlo zadovoljan. Domaćin se potrudio da na najbolji mogući način organizuje sve, od smeštaja do najsitnijih detalja. Četiri direktna TV prenosa seniorskog takmičenja i prvi put lajv striming sa svih osam utakmica mlađih kategorija, uz neverovatne uslove vrhunskog smeštaja svih ekipa i gostiju, uz prisustvo šest FIBA sudija evropskog renomea. Zadnje tri sezone imamo šest prvaka iz svih zemalja koje učestvuju u regionalnoj ligi. Pored njih, učestvuju i drugi najbolji klubovi iz tih zemalja. Nije neizvodljivo da sezonu završavamo kao muškarci, kroz plej-of. Oni su daleko bogatiji, ali mi ćemo se truditi zbog prelepe slike koju šaljemo, gde u jednom danu imamo 12 ekipa i preko 150 učesnika, da Fajnal-for ostane tradicija."

Kakva je budućnost jadranske lige?

"Imali smo sastanke na kojima smo razgovarali i o budućnosti regionalne lige. Za razliku od muške lige, gde postoji puno sukobljenih interesa, ovde je neminovnost da u bliskoj budućnosti mora da postoji regionalna liga. Suočeni smo, na primer, sa činjenicom da se u Crnoj Gori sva koncentracija kvaliteta svela na jedan klub, Budućnost. U Makedoniji
takođe jedini pravi predstavnik cele zemlje je Badel. Slovenija ima tri kluba, ali nosilac kvaliteta i baza reprezentacije je Celje. Svi ti klubovi nemaju gde da učestvuju, pošto su im nacionalne lige slabe, nego u regionalnoj ligi. Nadam se da Srbija neće pasti na takav nivo, da ćemo mi u Srbiji poboljšati kvalitet naše nacionalne lige. Ali, ukoliko želimo da neko od naših klubova igra neko evropsko takmičenje, onda nam je regionalna liga sa ujednačenim klubovima preko potrebna da bi se tamo ostvario neki rezultat."

Hoće li sistem takmičenja ostati isti?

"Sistem takmičenja smo predvideli propozicijama, da bude usklađen u zavisnosti od broja klubova koji će učestvovati u regionalnoj ligi. Zbog teške ekonomske situacije sada nismo mogli da donesemo odluku, niti je to bio cilj, ali do 26. juna i našeg čuvenog sastanka u Slavonskom Brodu, znaćemo konačan broj klubova. Ako su osam ili deset klubova, onda je to
jedinstvena liga, gde ćemo imati Superligu i plej-of ili F4. Ukoliko bude 12 ili 14 klubova, onda će biti dve grupe jer imamo obavezu da igramo paralelno i domaća takmičenja."

Da li je bilo promena u radu Borda lige?

"Bord je dobio podršku. Mi smo uveli sistem da se svake godine preispituje rad Borda. Čak i kroz propozicije postoji mogućnost da se zbog eventualnog slabijeg rada može promeniti Bord tokom sezone. Međutim, sve je manje profesionalaca koji žele da rade na amaterskoj osnovi. Naše funkcije nisu plaćene, samo pokrivamo osnovne troškove takmičenja i statistiku, ono najneophodnije kroz kotizacije. Za sada imamo jednoglasnu podršku, ali bio ovaj Bord ili ne, ne plašim se za budućnost funkcionisanja lige. Mi, za razliku od muškaraca, već pet godina funkcionišemo po pravilima FIBA, ligom rukovode klubovi, nikada nije postojalo neko preduzeće, niti će postojati. Ne vidim ni jedan razlog koji bi nas
omeo oko organizacije lige."

Kako napraviti pravedan sistem oko organizacije F4 turnira?

"Bilo je raznoraznih predloga kako bi se košarka gledala u svim zemljama u regionu. Naša želja je da F4 uvek bude u drugom mestu, da se ne ponavlja domaćin. Ali, moramo da imamo i pravedan sistem oko organizacije F4. Najbliži smo razmišljanju, a ta odluka može biti donesena u Slavonskom Brodu, da prve četiri plasirane ekipe, ukoliko su zainteresovane, po redosledu na tabeli dobiju organizaciju F4."

"Na kraju, još jednom bih izrazio veliko zadovoljstvo organizacijom turnira u Podgorici. Čestitam svim ekipama učesnicima, a zahvalio bih se i Fondaciji Nataša Kovačević koja je ponovo podelila nagrade najboljim igračicama Fajnal-fora U15 i U17."

 

 

videodana

fotodana
692017

Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?