• Published in Intervju

Srpski trener Martina Mihailović, osvojila je Nacionalni turnir NAIA Divizija 1 u Sjedinjenim Američkim Državama. Mihailović je član stručnog štaba Mid America Nazarene University iz Kanzasa.

Njen tim je na Nacionalni turnir, koji je održan od 16. do 22. marta u gradu Independens, u državi Misuri, stigao kao drugi nosilac od 32 ekipe, koliko ih je učestvovalo, i do titule stigao sa pet pobeda.

Kada i gde si počela košarkašku karijeru?
"Počela sam da treniram košarku 1991. godine (sa 10 godina) u košarkaškoj školi Basket Bam pod trenerskim nadzorom Biljane Marković (dugogodišnje reprezentativke Jugoslavije) i Aleksandra Avakumovica. Kao pionirka sam bila proglašena za jednu od najperspektivnijih košarkašica u zemlji 1992. godine. Celu svoju karijeru sam igrala sa devojkama koje su bile 3-4 godine starije od mene (kadetkinje/juniorke)."

Kako je tekla dalja karijera?
"Provela sam u Basket Bam-u 4 godine (1991-1995). Te 1995. godine (sa 14 godina) sam doživela povredu prednjih ukrštenih ligamenata, pa sam morala da pauziram godinu dana. U međuvremenu je došlo do raspada Basket Bam-a i do moje potrage za novim klubom. Bilo je dosta tadašnjih klubova koji su želeli da im se pridružim. U opciji su bili samo Partizan i Voždovac, gde sam se odlučila za odlazak u Partizan 1996. godine. Tamo sam igrala za kadetsku i juniorsku
ekipu pod trenerom Srđanom Zrnićem i njegovim pomoćnikom Vladimirom Cvejićem. Kao juniorka sam bila pri prvom timu kada je to bilo potrebno. Tada je Slađan Ivić bio trener prvog tima. U Partizanu sam provela dve godine (1996-1998). Igrala sam plejmejkera za kadetsku i juniorsku ekipu, gde smo osvojili drugo mesto na prvenstvu Srbije. U te dve godine provedene u Partizanu bila sam vodeći strelac i asistent, kako ekipe tako i čitave lige Srbije."

Zašto je došlo do razlaza sa Partizanom?
"1998. godine dolazi do promene na čelu stručnog štaba i dolazi do velikih promena u KK Partizan, a pogotovo u mlađim kategorijama gde sam proglašena neperspektivnim plejmejkerom. U tom periodu se pojavila želja za odlaskom u Ameriku i dolasku na koledž. Želja je bila toliko jaka da sam želela da odem iz Srbije što pre. U drugoj godini gimnazije (pohađala sam IV Beogradsku gimnaziju) donela sam odluku za odlazak. Naredne godine gimnazija mi je odobrila da pohađam školu vanredno i da završim treću i četvrtu godinu gimnazije za godinu dana. Prvo polugodište sam dala ispite vanredno za treću godinu, a drugo polugodište sam polagala ispite iz četvrte godine. U tom periodu posle odlaska iz Partizana svoju poslednju sezonu u Srbiji odigrala sam za College Basket kod trenera Zorana Baljića. Svoju poslednju sezonu kao juniorka sam bila jedna od vodećih strelaca u juniorskoj ligi sa prosekom od 19 poena, 5 asistencija, 3 ukradene lopte po utakmici. Te sezone sam odigrala celu sezonu za prvi tim College Basket-a koji se tada takmičio u prvoj B ligi."

Kada si otišla u Ameriku?
"U Ameriku dolazim 1999. godine i odlazim na Cloud County Community College u Kanzas. Posle svoje prve godine prevedene na koledžu proglašena sam za “Freshman of the Year” (Rookie godine) u našoj konferenciji (Jayhawk West Division Conference). Moje druge godine, na samom početku sezone došlo je do povrede prednjih ukrštenih ligamenata kolena, tako da sam morala da pauziram celu sezonu. Te godine moja ekipa je osvojila Nacionalno prvenstvo Amerike za
Junior College-e. (NJCAA-National Junior College Tournament). Na ovom koledžu sam bila od 1999-2001 godine. Naredne godine sam imala opciju da se vratim na Cloud County Community College, ali se odlučujem da nastavim karijeru na Western Illinois University (NCAA I) od 2001. do 2002. godine. To je bila moja treća godina u Americi u školi i druga na košarkaškom terenu. Svoje poslednje dve godine koledža završila sam na Rockhurt University (NCAA II) od 2002-2004. Svoje junior i senior sezone bila sam izabrana u najbolju ekipu konferencije (top 10 igraca u ligi)."

Kada si se odlučila da postaneš trener?
"Koledž završavam 2004. godine i odlučujem da budem košarkaški trener. Svoju prvu godinu u trenerskom poslu provela sam kao pomoćni trener na Park University (NAIA I) u Kansas City-ju. Posle toga dobijam poziciju pomoćnog trenera na Bethel University (NAIA I) u državi Tennessee. Tamo sam provela 10 godina (od 2005-2015). U svojih 10 godina provedenih na Bethel-u sa ekipom smo bili učesnici na NAIA divizije II Nacionalnom prvenstu Amerike 2006. godine, NAIA
divizije I Nacionalno prvensto Amerike 2009. i 2013., NAIA divizije I Nacionalno prvenstvo Amerike (ušli smo u najboljih 16 - Sweet 16), i NAIA divizije I Nacionalno prvenstvo Amerike (ušli smo u elitnih 8 - Elite 8). Svih 10 godina na Bethel-u smo proglašeni bili u top 25 škola u Americi."

Tokom trenerske karijere sarađivala si sa mnogim igračicama iz Srbije.
"U mojih 11 godina trenerskog posla pomogla sam preko 20 igračica iz Srbije da dođu da igraju za koledže u Americi. Za mene na Bethel-u su igrale Nina Đoković, koja sada trenutno igra u Španiji, Milica Ivanović koja igra u klubu “Uniao Sportiva” u Portugaliji, Jelena Budimir koja igra za klub “Apollon” na Kipru."

Gde trenutno radiš?
"U julu 2015. godine dobijam novi posao pomoćnog trenera na Mid-America Nazarene University u Kansas-u (NAIA I), gde sam trenutno. Za sada nemam nijednu devojku iz Srbije, ali radim na tome da započnem tradiciju dovođenja naših igrača i na moj novi koledž."

 

 

videodana

fotodana
692017

Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?