• Published in Intervju

Minula 2016. godina bila je izuzetna kada je u pitanju Katarina Zec, mlada reprezentativka Srbije. Sa Crvenom zvezdom je osvojila nacionalni kup, igrala finale plej-ofa, sa juniorskom ekipom osvojila prvenstvo Srbije, uz titulu MVP turnira. Sa reprezentacijom Srbije stigla je na korak od medalje, a zatim se preselila "preko bare" u Ameriku, gde trenutno studira na Univerzitetu UTEP - Univerzitetu Teksas u El Pasu.

Po čemu ćeš pamtiti 2016. godinu kada je tvoja karijera u pitanju?
"Minula 2016. godina je za mene bila veoma posebna. Počevši od iskustva i prilika da se pokažem i kao igrač i kao čovek, potom da uđem u novu sredinu i u jedan potpuno drugačiji stil košarke. Prva stvar koje se setim kad pomislim na prethodnu sezonu je svakako Kup Milana Cige Vasojevića sa Crvenom zvezdom koji je odigran u Vrbasu u martu te godine. To je definitivno bio najlepši momenat moje karijere. Potom, još jedna titula mlađih kategorija i lep uspeh sa U20 timom Srbije. Malo je falilo da ostane savršena, i ostaće žal za tim pošto sam morala da napravim kratku pauzu pri kraju godine zbog povrede."

Kako je došlo do toga da pođeš za Ameriku i zašto si se odlučila za tu avanturu?
"Vaspitana sam na način gde je zdravlje na prvom, škola na drugom, a košarka na trećem mestu. Nisam htela da se odreknem obrazovanja i shvatila sam da je u Srbiji prilično teško zadržati visok nivo profesionalizma zajedno sa školovanjem. Ukazala mi se prilika da nastavim karijeru i školu na drugom mestu i nisam želela da je propustim."

Kada si stigla "preko bare" kakav je bio sudar sa novom realnošću?
"Iznenadili su me prvenstveno ljudi i njihovo ponašanje i iskazivanje emocija jer su mnogo iskreniji od nas na tom polju. Prilično su srećni i zadovoljni, izbegavaju tenziju i dosta su strpljiviji i imaju više razumevanja. Takođe, neizbežno pitanje hrane. Verovala sam sebi da neću pasti u zamku fast food-a i ispostavilo se da je sve moguće uz malo volje."

Ko ti je najviše pomogao u procesu prilagođavanja?
"Pomoćni trener na prvom mestu, potom saigračice i porodica koja je virtuelno prisutna svaki dan u mom životu."

Kakvi su uslovi za školovanje i paralelno igranje košarke i kako uspevaš da uskladiš ta dva bitna aspekta? Koliko vremena provodiš trenirajući, a koliko nad knjigom?
"Ovde je sve fantastično osmišljeno. Ne izbegavamo časove, a ni treninge. Obično časove imamo ili rano ujutru ili kasno uveče da bi trening imale oko podneva. Treninzi najčešće traju tri sata, nekad i duže, ali ukupno provedem oko pet sati dnevno u sali jer imamo uslove i da radimo individualno. Što se tiče učenja, ne računajući časove pre treninga, moglo bi se reći da provedem isto toliko vremena ili manje u zavisnosti od onoga što imam da učim. Ceo dan nam je popunjem i nekad uopšte nemamo vremena za neke druge aktivnosti."

Koje su, prema tvom mišljenju, najveće razlike u načinu igranja i shvatanja košarke između Amerike i Srbije?
"Morala sam da se naviknem na mnogo više kontakta, ali i dosta strožije suđenje. Potom, drugačija taktika - posebno sam bila iznenađena načinom na koji brane pik i izbegavaju ostale blokade. Generalno, njihovo igranje odbrane se više zasniva na timskom zalaganju i zajedništvu nego na određenim pravilima i samostalnošću na koje smo mi navikli. Takođe, neka pravila su drugačija, na primer napad traje 30 sekundi i imamo 10 sekundi za prenos lopte i kada jedna ekipa šutira slobodno bacanje protivnička ima pravo na četiri igrača na skoku, a ne tri kao što je kod nas običaj."

Da li te hvata nostalgija?
"Odlično sam podnela prvi semestar i mislila sam da ću imati problema oko Nove godine i Božića. Tačno je da bih volela da vidim najbliže na par dana, ali nisam bila emotivno uzdrmana nijednog trenutka."

Da li i u kojoj meri stižeš da ispratiš dešavanja u našoj košarci?
"Našu Prvu ligu pratim više od WABA lige. Uglavnom pogledam rezultate ili prokomentarišem sa drugaricama, ali sve čemu posvetim više pažnje i vremena ima veze sa mojim prethodnim klubom ili sa mojom sestrom koja igra za Šabac."

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?