• Published in Intervju

Mlada reprezentativka Srbije Jovana Nogić sa velikim uspehom nastupa u Americi za Univerzitet Providence. U svojoj drugoj godini na ovom prestižnom Univerzitetu, Nogić je visoko rangirana u šutu za tri poena. Prva je u "Big east" konferenciji (51.4 odsto) i četvrta u nacionalnom šampionatu sa procentom od neverovatnih 50 odsto preciznosti.

Po čemu ćeš pamtiti minulu 2016. godinu?
"Sigurno ću zapamtiti leto 2016. godine, zato što mi je bilo jedno od najdražih zbog učešća sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu. Generalno, sezonu 2015/16, zapamtiću po tome što mi je bila prva sezona u Americi. Dosta sam naučila, videla sam dosta novih stvari i stekla nova iskustva."

Drugu godinu si u Americi. Postoji li velika razlika između prve i druge godine kada je pitanju život i studiranje na tvom Univerzitetu?
"Najveća razlika je što sada delim college apartman sa cimerkom, dok sam prošle godine delila samo jednu sobu. U pogledu studiranja, u principu sve je isto kao prošle godine."

Kakvi su uslovi za školovanje i paralelno igranje košarke na tvom Univerzitetu i kako uspevaš da uskladiš ta dva bitna aspekta?
"Što se tiče uslova, nemam reči. Ujutro imam individualni trening, zatim idem na časove, popodne imamo timski trening, a uveče učim, radim domaći ili odmaram, i tako skoro svaki dan. Sistem je toliko dobar da mi igrači ne brinemo ni o čemu, već samo moramo da imamo dobre ocene, i da igramo na visokom nivou."

Koliko vremena provodiš trenirajući, a koliko nad knjigom?
"Mogu slobodno da kažem da više vremena provodim sa košarkom nego sa knjigom. Treninzi su nam dva, ponekad tri sata. Osim toga, imamo individualne treninge (1h), teretanu (1h), utakmice, putovanja i oporavak. A učim kad i gde stignem, u biblioteci ili apartmanu posle treninga, kad smo na putu radim domaći, u autobusu ili u avionu."

Imaš sjajnu šutersku statistiku, vodeći si strelac ekipe, sa posebno impresivnim procentom šuta za tri poena. U čemu je "tajna"?
"Nema tajne. Puno vremena provodim trenirajući šut, sama ili sa trenerom. Jedna od naših trenera drži rekord u procentu šuta za tri poena u A10 konferenciji, tako da mi ona dosta pomaže i mnogo sam naučila od nje, posebno sam popravila brzinu šuta."Šta treneri ističu, koje su tvoje vrline i mane u igri, tvoje najjače oružje i segment igre na koji moraš da posvetiš posebnu pažnju?
"Ono na šta želim da nastavim da treniram je tehnika demarkiranja, pogotovo kad me brane “face to face”. Takođe, želim da popravim moju igru u odbrani. Po mom mišljenju, šut i “court vision” su mi dosta izraženi u napadu. Ali, naravno, želim još da radim na šutu."

Koje su, prema tvom mišljenju, najveće razlike u načinu igranja i shvatanja košarke između Amerike i Evrope?
"Ja sam pre Amerike igrala u Portugalu, a za to mogu reći da su dva potpuno drugačija sveta. Ovde je sport deo kulture. Znam da je u Portugalu, i u većinu Evrope škola odvojena od sporta, a u Americi sport je deo škole, i zbog toga je mnogo lakše da se neko bavi sportom."

Da li i u kojoj meri stižeš da ispratiš dešavanja u košarci u Srbiji?
"Da, stižem! Pratim putem interneta ili mi drugarice ispričaju šta se događa."

Kako provodiš vreme van obaveza na Univerzitetu i košarci?
"U Providence nema mnogo stvari da se radi. Kad nemam ništa da radim (što je veoma retko), ili ostajem u sobi da odmorim i da se čujem sa porodicom i prijateljima, ili idem u tržni centar."

Kako je živeti daleko od svoje porodice i prijatelja?
"Nije lako. Prva godina je bila najteža, posle postane lakše, ali, naravno da mi nedostaju mnogo."

Koji su tvoji ciljevi za 2017. godinu i koje su tvoje dugoročne ambicije?
"Moji ciljevi za svaku godinu su isti, košarkaški da nastavim da učim i da napredujem, a školski da nastavim da imam dobre ocene. Moje dugoročne ambicije su da po završetku koledža igram na najvećem košarkaškom nivou, bilo u Americi ili u Evropi, a svakako da bi mi ostvarenje sna bilo da jednog dana zaigram za seniorku reprezentaciju naše zemlje."

 

 

videodana

fotodana
692017

Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?