• Published in Intervju

Juniorska reprezentativka Srbije Jovana Nogić ovog leta je napustila Portugaliju i otišla na američki Univerzitet Providence.

Nogić je u intervjuu za sajt Eurobasket govorila o svojoj novoj sredini.

"Moj san oduvek je bio da dođem i igram ovde. Učešće na Evropskom prvenstvu skrenulo je pažnju trenera na moje igre. Odatle su počeli da gledaju moje igre u dresu Benfike i potom su mi ponudili stipendiju da dođem ovde."

Kako je tekla adaptacija na Univerzitet Providence?
"Početak nije bio lak. Nikada nisam bila toliko daleko od roditelja i sestre. Košarka u Americi se veoma razlikuje počev od pravila pa do individualne tehnike. Ali, sada je period adaptacije i sa početkom sezone ta adaptacija je postala lakša."

Kakav si utisak stekla o Univerzitetu, gradu, ljudima?
"Univerzitet je mali, ali udoban, kao što je i grad Providens. Ljudi su super! Oni su veoma ljubazni i puni razumevanja".

Koji kurs si izabrala kao glavni za studiranje?
"Još uvek nemam glavni kurs, nisam još uvek odlučila."

Koje razlike i promene osećaš? Šta radiš tokom nedelje, kakve su utakmice?
"Treninzi su duži, traju po tri sata, samim tim zahtevaju veću koncentraciju. Jedna od razlika je broj i trajanje vežbi. Utakmica ima dosta pauza, sada sa novim pravilima, broj kontakta je minimalan."

Prva utakmica je bila protiv Bostona. Uprkos porazu, počela si kao starter, igrala 24 minuta i postigla osam poena. Kakvo je bilo iskustvo? Koji stil košarke gaji Providence? Šta možemo da očekujemo od ekipe u Diviziji?
"Mi smo zaista mlad tim sa ukupno samo tri juniorke i seniorke. Imamo još puno da učimo i ako ne postignemo nešto ove godine, sigurno ćemo postići nešto u naredne tri godine. Stil igre je uvek bio isti tokom godina, kao tradicija."

Kako je živeti daleko od svoje porodice?
"To nije lako, pogotovo jer nikada nisam bila tako daleko od njih".

Neizbežne pitanje, šta vam nedostaje iz Portugalije? Da li ćete se vratiti jednog dana?
"Hrana i prijatelji! Naravno da ću se vratiti".

Jovana Nogić je na četiri utakmice na startu sezone imala prosek od 11 poena po utakmici, 3.5 skokova, 2.5 asistencije. Najbolju utakmicu do sada odigrala je protiv Hartforda, kada je bila meč viner. Za 37 minuta postigla 20 poena, uz pet asistencija i tri skoka.

Minulog leta bila je članica juniorskih reprezentacija Srbije pod vođstvom selektora Zorana Tira. Na Svetskom prvenstvu U19 bila je starter u svih sedam utakmica, gde je imala prosek 8.4 poena, 3.3 skoka, 2.1 asistencije. Bila je druga na prvenstvu u procentu šuta za tri poena sa 47.6 odsto.

Nastupala je i za U18 reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Celju. Na devet utakmica je ostvarila prosek 11.6 poena, 4.8 skokova, 2.8 asistencija, 1.3 osvojene lopte.

U prvenstvu Portugalije u dresu Benfike je imala prosek 14 poena, 3.5 skokova, 1.5 asistencija po utakmici.

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?