Dragan Đilas, Foto: KSSDragan Đilas, Foto: KSS

Ako je i bilo neke dileme, više je nema - košarka je u Srbiji sport broj jedan! Ovu činjenicu potvrdile su netom završene Olimpijske igre u Riju gde je jedino košarka bila zastupljena sa dve reprezentacije, ženskom i muškom. Obe reprezentacije stale su na pobedničko postolje - devojke su osvojile bronzu, a momci srebro.

Uspeh vredan pažnje i divljenja dobrim delom je vezan za predsednika Košarkaškog saveza Srbije Dragana Đilasa koji je u intervjuu za Politiku objavio da se povlači sa mesta prvog čoveka srpske košarke.

- Smatram da je skoro šest godina dovoljno. Ostvarili smo ogromne uspehe, Savez nema finansijskih problema, uvaženi smo u FIBA. Mislim da je vreme da na čelo saveza dođe neko novi, sa novom energijom. Mandat mi traje do 2019, dvaput su me ljudi košarke birali za predsednika, što je bila velika čast za mene. Odlučio sam da je sad vreme da se povučem i u nekoliko narednih meseci KSS će dobiti novo rukovodstvo, kaže Dragan Đilas za Politiku.

Zemlja košarke je ponovo oživela zahvaljujući selektorima Marini Maljković i Aleksandru Đorđeviću.

- Još prošle godine smo potpisali višegodišnje ugovore sa Sašom i Marinom. Samo od njih zavisi dokad će predvoditi ove devojke i momke. Ja se nadam što duže.

Đilas je u Sazonovu 83 ušao 2011. godine, a iz nje izlazi bogatiji za dva odličja na muškim takmičenjima (SP i OI) i isto toliko u ženskim (EP i OI).

- Nisam tada razmišljao o medaljama, ali o plaasmanu na Igre apsolutno jesam. Kada su momci postali viceprvaci sveta, a devojke prvakinje Evrope, logično je da se borba za medalje pojavila kao realno očekivanje. Nema razloga da ne kažemo glasno i jasno – u ovoj našoj Srbiji igra se najbolja košarka u Evropi".

Politika

 

 

videodana

fotodana


Ko je najveći favorit za titulu prvaka Srbije?