• Published in Intervju

Tradicionalno, i ove godine za najradosniji hrišćanski praznik Božić, selektorka Srbije Marina Maljković dala je intervju za portal kosarka24.rs.

Najradosniji je reč koja bi u najkraćem mogla da opiše period od 365 dana u 2015. godini. Reprezentacija Srbije, predvođena Maljkovićevom, uz svesrdnu pomoć i podršku predsednika KSS Dragana Đilasa i potpredsednice Ane Joković, krunisala je četvorogodišnji ciklus.

Srbija je na Vidovdan u Budimpešti napravila najuspešniji rezultat u istoriji naše ženske košarke, a zatim su usledili veličanstveni doček u Beogradu i prepun "Pionir" protiv Nemačke na Aranđelovdan, kao potvrda i dokaz za veliki uloženi rad u prethodne četiri godine.

Upravo je reč "rad" najava onoga što treba da obeleži ovu i naredne godine kako bi Srbija nastavila sa kontinuitetom dobrih igara i rezultata.


Ušli smo u olimpijsku godinu. Pet olimpijskih krugova, pet "O": Obrazovanje. Odlučnost. Odvažnost. Optimizam. Osmeh. Svih pet krase i vas lično i reprezentaciju Srbije. Da li to dovoljan razlog da košarkaška javnost u Srbiji sa optimizmom sačeka avgust i takmičenje u Riju?

"Iako mi izuzetno prija vaše pitanje i komplimenti u njemu, hajde da sačekamo da prvo prođu kvalifikacije, da se okupimo, da prođemo pripreme, da se vidi spisak, "da ne čuje zlo"..."

Nedavno ste rekli da sasvim sigurno nećete nositi kupaće kostime u Rio, odnosno da vrlo ozbiljno pristupate Olimpijskim igrama. Može li nacionalni tim da ponovi kvalitet koji je posedovao tokom Evropskog prvenstva u Mađarskoj, pre svega fanatičnost i borbenost po čemu je postao opšte poznat?

"Fanatičan rad i velika borbenost su nešto što uvek mogu da obećam, a sve ostalo preko toga bi bilo dosta naivno."

Kada ste preuzeli kormilo nacionalnog tima rekli ste da želite da napravite "revoluciju u ženskoj košarci". Zlatna medalja, doček pred 20.000 navijača, prepun "Pionir" protiv Nemačke, priznanje za najbolju žensku reprezentaciju u Srbiji, lična priznanja za najboljeg trenera u Srbiji, Evropi i svetu... Postavili ste visoke standarde u 2015. godini, šta i kako dalje?

"Mislim da je u pitanju ista stvar kao i kada sam preuzela reprezentaciju 2011. godine. Nakon svega i sada je jedino važan rad, rad i samo rad, ne vidim drugo rešenje. Rad na još višem nivou, ozbiljnije i još bolje ako je to moguće."

Da napravimo jednu paralelu, mogu li košarkašice u ženskom sportu suštinski da postanu ono što su vaterpolisti u muškom, odnosno da prave kontinuitet vrhunskih rezultata na velikim takmičenjima?

"Ne volim poređenja, mislim da je teško da košarkašice mogu da postignu rezultat kao i vaterpolisti, ali ne i nemoguće. Potrebne su nam decenije da bi njih dostigli."

Nedavno ste izjavili da vas stranci najviše pitaju, kako to da reprezentacija Srbije poseduje toliku glad za pobedu kada igra. Šta je vaš odgovor?

"Opet se vraćamo na rad. Nakon perioda priprema, gde su svaki dan iznova nešto radile, one svakako na samu utakmicu, kada dođe vreme za takmičenje, ulaze neverovatno gladne. Kako mogu da stanu, kada dođu do samog takmičenja? One u to ulaze izuzetno željno."

Da li je činjenica da se u Evropi i svetu često više vrednuje uspeh reprezentacije nego u Srbiji nešto što vas najviše boli?

"Ne, zapravo ne. Ako mi nešto smeta to je što stranci više cene i prihvataju naše velikane i sport tu nije izuzetak. U nauci i umetnošću, situacija je ista. U Srbiji te teško zavole, ali eto, mi smo devojke pa nam ide malo lakše."

Mnogi mediji proglasili su vas za trenera godine u 2015., bilo da je reč o Srbiji, Evropi i svetu. Šta za vas lično predstavljaju te nagrade i, uopšte, trenutni status miljenice naroda?

"Hod po tankoj žici, velika odgovornost i obaveza."

Poznati ste po kreativnoj odeći koju nosite tokom utakmica. Često su u pitanju motivi sa likovima, posebno životinja. Jednom ste od Deda Mraza naručili majicu sa likom slona, koga karakterišu mudrost i jake porodične veze. Da li time šaljete neku poruku drugima, možda opisujete karakter svog tima ili je jednostavno u pitanju modni pravac?

"Naravno da postoji simbolika, da postoji poruka i tako često nešto želim da kažem, kada su u pitanju te životinje. Svakako da nisam neko ko voli zlatne ribice, više volim jake životinje kao što su slonovi, lavovi, tigrovi.. Svakako da u tome postoji poruka."

U kojoj meri je Srbija u 2015. godini napredovala kada su u pitanju promocija i razvoj ženske košarke?

"Prešli smo put od kliničke smrti do vrha medijske pažnje, pa vi sad ocenite koliko se napredovalo."

Uspehom, ponašanjem, izgledom, podsetili ste devojčice da se na i taj način može živeti i biti na vrhu, ne samo kao starlete i slični modeli koje se u Srbiji propagiraju. Kako vratiti nadu mlađim naraštajima da dobro pobeđuje zlo i da je sport jedan od najboljih izbora?

"Ja zaista duboko verujem da dobro uvek pobeđuje zlo. Nisu Srbi izmislili rialiti programe, ali mi smo po običaju opet išli do kraja. Na zapadu, kome mi toliko težimo, rialitiji se skrembluju. Sport se promoviše kroz obrazovni sistem i akcije koje organizuje država. Znači to nije pitanje samo za mene već i za celokupnu javnost, šta to mi u stvari želimo."

Šta sve podrazumeva reč "pokret" u vašem projektu "Pokret za žensku košarku Marine Maljković"?

"Za mene je „Pokret za žensku košarku“ pre svega nešto što nije učmalo, što nije statično, nešto što simboliše masovnost, energiju, osmeh i večni iskorak unapred."

Naglašavate da je živite košarku 24 sata dnevno. Ipak, ako za trenutak izuzmeno taj segment, zbog čega ste posebno ponosni kada se osvrnete na 2015. godinu?

"Ja predstavljam Srbiju, ja volim Srbiju, hajde da pričamo o njoj. Van košarke sam ponosna na smer kojim zemlja ide. Otvoreni su pregovori sa EU, Rusiji nisu uvedene sankcije. Lavrov i Keri, obojica u Areni, u mom komšiluku. Lepa slika Srbije i opet, naravno, Novak Đoković."

Božićna poruka svima koji vole žensku košarku i na neki način su deo nje?

"Božićna poruka je budite svim srcem uz žensku košarkašku reprezentaciju, mi ćemo da se potrudimo da vam lepom košarkom to i vratimo. I naravno, idemo, pokret, za mnom."

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?