• Published in Blog

Približava se NCAA plej-off, ali i WNBA draft. Veliki broj interesantnih igračica je na univerzitetima, ali i sve veći broj Evropljanki koje okušavaju sreću u najjačoj ligi.

Iako je tačno da WNBA nije na nivou NBA lige i da poseta nije ista kao u najjačoj muškoj ligi, sve je veće interesovanje za žensku profesionalnu ligu u Americi. Imam tu sreću da je jedan od WNBA klubova Tulsa Shocks u gradu u kome živim, pa imam mogućnost da pogledam nekoliko utakmica godišnje kada mi to posao dozvoli.

Prošle godine je u ligi u Washington-u igrala Jelena Milovanović, ove godine je potpisala u Los Angeles-u Ana Dabović, a i Sonja Petrović je imala fenomenalnu sezonu pre dve godine u Chicagu.

Naše igračice nastavljaju da pokazuju koliko naša ženska kosarka napreduje i koliko nas cene Amerikanci. Dobili smo sve pohvale njihovog selektora na Svetskom prvenstvu za odličnu igru, a sada stižu i nagrade u vidu ugovora za naše reprezentativke što pokazuje da smo na dobrom putu.

WNBA skauti su zastupljeni na velikom broju koledž utakmica pošto se redovno prate igračice koje će izaći na draft. Trenutno u mojoj ekipi igra igračica koja je visoka 202 cm i trenutno je lider u celoj koledž košarci po broju skokova, blokada i double-double utakmica, tako da je na svakoj utakmici prisutno po 5-6 skauta iz WNBA ekipa.

Što se koledž košarke tiče, ekipe ulaze u poslednje dve nedelje regularne sezone. Posle toga se ulazi u konferencijske turnire. Ti turniri se obično održavaju na neutralnom terenu koji nije previše udaljen ni od jedne od članica konferencija kako bi navijači lakše mogli da putuju na turnir. U većini konferencija potrebno je dobiti tri utakmice za četiri dana kako bi se osvojila konferencija i obezbedio plasman na završni NCAA turnir među 64 najbolje ekipe u zemljii. Najinteresantniji deo sezone predstoji.

Veliki košarkaški pozdrav od Bojana Jankovića.

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?