• Published in Blog

Pozdrav svim ljubiteljima ženske košarke u Srbiji. Približava se kraj prvenstva u većini zemalja u Evropi, kao i u Univerzitetskoj košarci. Mnogi timovi se bore za titulu, mnogi za opstanak, a u univerzitetskoj košarci za plasman na NCAA turnir, big dance, ili kako mnogi nazivaju taj deo godine March Madness u Americi.

Pre dve godine sam imao priliku da budem deo tog velikog događaja. Plasman među 64 najbolje univerzitetske ekipe osiguravaju pobednici konferencija kojih ima 33, a ukupan broj škola na prvoj diviziji u celoj Americi je 340. U 27 konferencija pobednik obezbeđuje plasman na Nacionalni turnir, a u najjačim konferencijama i do 6 ekipa se plasira među 64.

Završni turnir se dodeljuje gradovima za koje se smatra da mogu da ispune sve zahteve koje NCAA ima (veličina hale, poseta na utakmicama...). Pre dve godine smo igrali protiv Tenesija u njihovoj hali koja prima 20.000 gledalaca i bilo je prisutno oko 15.000 navijača. Ta poseta je impozantna i za mnoge Evroligaške klubove i to pokazuje koliko je ženska košarka popularna ovde.

NCAA turnir je izuzetno popularan, desetine miliona ljudi gleda utakmice na televiziji i zbog toga NCAA plaća sve troškove prevoza i smeštaja za sve 64 ekipe koje se plasiraju od novca koji se zaradi marketinški od televizijskih prava. Univerzitetska ženska kosarka je među 4 najpopularnija sporta u Americi, uz američki fudbal, mušku košarku i bejzbol.

Dosta naših devojaka igra u Američkim univerzitetima i imaju sjajne rezultate. U istoj konferenciji u kojoj igra i moj univerzitet je Nevena Marković koja je igrala za našu U20 reprezentaciju pre 2 godine na Evropskom prvenstvu. Ona je upravo došla do fenomenalnog rezultata koji je samo 20 igračica pre nje uspelo na tom univerzitetu, postigla je svoj 1.000-ti poen za Indiana Perdue University Indianapolis. Čestitke Neveni. Takođe, naša mlada reprezentativka i potencijalna seniorska reprezentativka Katarina Vučković ima dobru sezonu u jednom od najboljih Univerziteta u Americi Georgia Tech. To sigurno pomaže i našoj ženskoj košarci pošto ove devojke igraju na vrhunskom nivou i imaju vrhunske uslove za razvoj.

Počinje najinteresantniji deo sezone i nadam se da će naši ljubitelji košarke uživati u završnici našeg prvenstva i da će imati prilike da pogledaju i po neku utakmicu univerzitetske košarke ove sezone.

Veliki pozdrav iz Amerike od Bojana Jankovića.

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?