• Published in Blog

U ovom kolu nije bilo nekih velikih iznenađenja. To potkrepljujem mišljenjem da se prvenstvo bliži kraju i da se svi klubovi maksimalno trude da ostvare svoje ciljeve. Vrlo malo vremena je ostalo za ispravke. Do kraja prvenstva ostalo je samo pet kola, još uvek je nepoznato koji timovi će u plej-of, koji će timovi u prvih sedam i koji će timovi opstati u ligi. Uglavnom, očekuju nas još mnogo neizvesnih utakmica, što je dobro za samu ligu.

ŽKK Bor – ŽKK Srbobran: Važna pobeda za Bor u borbi za opstanak, ostvarena pred 1.000 gledalaca. Srbobran je i matematički ispao iz lige. Bor ostvario bolji timski učinak po svim usporednim parametrima, što mu je donelo pobedu od 65-49. Najbolje u pobedničkom timu Petrović 21 poen (indeks 15), Radić 11 poena (indeks 13). U poraženom timu pohvale samo za Mršić 13 poena (indeks 11).

ŽKK Partizan – ŽKK Radnički: Lično, više sam očekivao od gostujuće ekipe. Partizan je u laganom tempu dobio utakmicu ubedljivim rezultatom 80-56. Bolji u šutu, posebno u kolektivnoj igri što se ogleda u odnosu asistencija 29-11. U timu Partizana najzaslužnije za pobedu Janković 21 poen (indeks 29), Špikić 13 poena (indeks 15), u Radničkom vredi istaći samo Stevanović 16 poena (indeks 21).

ŽKK Šabac – ŽKK Spartak: Spartak ostvario važnu pobedu na gostujućem terenu. Od samog starta Spartak je diktirao tempo i par puta vodio čak sa 16 poena razlike. Pobeda kreirana već u prvom poluvremenu, da bi na kraju pobedili rezultatom 71-67. Šabac propustio prednost domaćeg terena i u zadnje vreme igra dosta promenljivo, što ih stavlja u poziciju grčevite borbe za opstatanak u ligi. Kod pobednika istakle se najiskusnije igračice Veselovski 31 poen (indeks 35), Vidović 19 poena (indeks 23), u poraženom timu Velisavljević 21 poen (indeks 34), Stepanović 17 poena (indeks 13).

ŽKK Vrbas – ŽKK Vršac: Vrbas ubedljivom pobedom 79-64, verovatno direktno eliminisao tim Vršca iz borbe za plej-of. Iako su gošće igrale bez jedne od najboljih igračica lige Mandić Marine, to ne umanjuje pobedu domaćina, jer i Vrbas igra ceo drugi deo prvenstva izuzetno oslabljen. Domaćin ostvario čak 35 indeksnih poena više od gostiju. U Vrbasu se istakle Cukić 26 poena (indeks 38), Džombeta 23 poena (indeks 12), u Vršcu najbolje Nikolić 19 poena (indeks 26), Janković 16 poena (indeks 14).

ŽKK Radivoj Korać – ŽKK Crvena zvezda: Ne tako davno ova utakmica bi bila verovatno derbi kola, ali u ovom prvenstvu postavlja se pitanje kojom razlikom će Korać dobiti. Tako je i bilo, R. Korać je pobedio rezultatom 80-51, lomeći protivnika iz minuta u minut. U timu Koraća istakle se Mandić 17 poena (indeks 25), Kapor  18 poena (indeks 18). U timu Zvezde bolje od ostalih Katanić A. 14 poena (indeks 11), Đorđević 11 poena (15 indeks).

Moram ukratko istaći da je Korać uspostavio dominaciju u okvirima ženske košarke u Srbiji i verovatno će završiti prvi deo prvenstva bez poraza. Ali, Korać je dobrom organizacijom i upornim radom postao najbolji klub i na prostorima bivše Jugoslavije, što je za svaku pohvalu i trebalo bi da predstavlja model i drugim klubovima kako doći do uspeha. Da podsetim da R. Korać igra bez stranih igračica i pretežno sa igračicama iz svog vlastitog pogona.

ŽKK Šumadija – ŽKK Vojvodina: Ubedljiva pobeda Šumadije koja je po svim pokazateljima čak izražena skromnom razlikom 76-68, ako se pogledaju svi usporedni parametri domaćin je bio toliko dominantan da je trebalo da ostvari ubedeljivu pobedu. Šumadija ostvarila razliku u indeksnim poenima od 85-57, bolja u šutu, u skoku, u asistencijama, jedino Vojvodina bolja u odnosu osvojenih i izgubljenih lopti. Lično mislim da Šumadija ima po kvalitetu respektabilan tim i da samo od njih zavisi konačan plasman. Vojvodina, evidentno igra bolje kod kuće, do kraja (s obzirom da imaju minus bod) moraće da podignu nivo igre kako bi sačuvali mesto u prve četiri ekipe. Najbolje u timu pobednika Raković K. 18 poena (indeks 27), Milošević 18 poena (indeks 20), u poraženom timu Vučetić 25 poena (indeks 13), Pašić 14 poena (indeks 19).

Pet igračica koje su ostvarile najviše indeksnih poena u sedamnaestom kolu:

1.    Cukić T ( Vrbas ) – 38
2.    Veselovski M ( Spartak ) – 35
3.    Velisavljević M ( Šabac) – 34
4.    Janković B ( Partizan ) – 29
5.    Raković K ( Šumadija ) – 27

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?