• Published in Blog

U ovom kolu desio se jedan jako lep događaj o kome je red napisati par rečenica.

 

Naime radi se o poseti u Sportskoj hali u Boru na utakmici Prve ženske košarkaške lige Bor – Partizan, po  svim izveštajima i pričama očevidaca na toj utakmici prisustvovalo je oko 2.000 gledalaca. Fantastična poseta na jednoj košarkaškoj utakmici kada je u pitanju žensko prvenstvo, a po mom mišljenju i šire.

 

Inače, u ovom kolu na svim preostalim utakmicama (5) prisustvovalo je 750 gledalaca. ŽKK Bor je najgledaniji tim prvenstva (kao domaćin).

 

Što se tiče rezultata, odigran jedan derbi Radnički – Šabac, koji je dobio domaćin, ali baš teškom mukom.

 

"Iznenađenje kola" je pobeda Spartaka nad Vrbasom, ali pošto znam da je Vrbas prepolovljen ušao u drugi deo prvenstva, stavio sam pod znacima navoda reč iznenađenje.

 

Borba se nastavlja, svaka pobeda je bitna i svako se bori za nešto: Ponavljam, četiri tima ulaze u plej-of, prvih sedam timova učestvuje u borbi za pehar namenjen osvajaču kupa Srbije (zajedno sa pobednikom drugog stepena takmičenja), tri kluba napuštaju prvu ligu. Sve to nam garantuje zanimljivu košarku do kraja takmičenja.

 

ŽKK Srbobran – ŽKK Vojvodina: Ubedljiva pobeda tima iz Novog Sada, koji se igrama sve više nameće kao siguran učesnik plej-ofa. Bolji od domaćina u svim pokazateljima i zaslužena pobeda rezultatom 121:74, Srbobran prosto nemoćan da se odupre Vojvodini. U timu pobednika puno razigranih igračica, ipak najbolje Pašić 38 poena (indeks 59), Vučetić 28 poena (indeks 33), u poraženom timu istakla se samo Momić 17 poena (indeks 18).

 

ŽKK Crvena zvezda – ŽKK Šumadija:  Teška, ali zaslužena pobeda tima iz Kragujevca. Zvezda je pružila žestok otpor tokom čitave utakmice, ali nije imala ni snage, a realno ni kvaliteta da preokrene rezultat. Šumadija vodila i kontrolisala meč od trećeg minuta do kraja utakmice, ostvarila pobedu 72-67. Šumadija bolja u svim segmentima igre, osim u šutu za 2 poena, Zvezda svoju borbenost pokazala i kroz broj ličnih grešaka, čak 24 naspram 15. Razlika u indeksnim poenima 88-49 u korist pobednika. U pobedničkom timu najbolje Mijatović 18 poena (indeks 30), Raković K. 17 poena (indeks 23), u poraženom timu istakla se samo Katanić A. 18 poena (indeks 24).

 

ŽKK Vršac – ŽKK Radivoj Korać: Lično sam očekivao jaču utakmicu od strane domaćina, ali Korać je pokazao da je stvarno najbolji tim u našoj ligi i lako osvojio bodove pobedom 69-60. Možda krajnji rezultat ne pokazuje koliko je Korać bio superioran, ali podatak da je na poluvremenu imao prednost od 19 razlike sve govori. Domaćin je uspeo da dobije četvrtu četvrtinu rezultatom 22-7 čime su ublažile poraz. Domaćin bolji u ukupnom šutu, ali Korać dominantan u skoku 42-26, 7 osvojenih lopti više i 6 manje izgubljenih je odredilo pobednika. U pobedničkom timu najbolje  Jakšić 13 poena (indeks 20), Brajković 12 poena (indeks 18), u poraženom timu Mandić 20 poena (indeks 30), Ćorda 16 poena (indeks 14).

 

ŽKK Spartak – ŽKK Vrbas: Velika pobeda Spartaka koja ga ostavlja u igri za očuvanje prvoligaškog statusa i poraz Vrbasa koji im otežava put za ulazak u prvih četiri tima. Da li će to biti tako videćemo u narednim kolima, ali zaslužena pobeda Spartaka od 78:72. Spartak bolji u šutu, nije zanemarljivo to što je Spartak postigao 16 poena više sa linije penala, Vrbas se opredelio za ogroman broj šuteva za tri poena čak 35-10, u skokovima izjednačeni, praktično pobednik je odlučen u 37. minutu kada je domaćin poveo 70-58. U timu pobednika najbolje Vidović 16 poena (indeks 23), Veselovski 16 poena (indeks 22), u poraženom timu Jovović 23 poena (indeks 27), Džombeta 29 poena (indeks 14).

 

ŽKK Radnički – ŽKK Šabac:  Veliki derbi donjeg doma koji je posle velike borbe dobio domaći tim rezultatom 58–57. Važnost utakmice je verovatno uticala na izuzetno loše procente šuta oba tima. Statistika je čudo, ona na ovoj utakmici pokazuje da je Šabac imao čak 30 napada više u šutu za 2 i 3 poena 80-50. Domaćin izveo 18 slobodnih bacanja više. Ukupan šut Radnički 32 %, Šabac 27,5. Šabac ostvario dominaciju u skoku 48-38. Izjednačenost timova se vidi i po kretanju rezultata, oba tima su u toku utakmice ostvarili najveće vodjstvo od "samo" pet poena prednosti. Na kraju Radnički prisebniji i velika pobeda. U timu pobednika najbolja Stevanović 19 poena (indeks 27), u poraženom timu Zolotić 15 poena (indeks 21).

 

ŽKK Bor – ŽKK Partizan: I pored velike podrške domaćih navijača, mada je bilo i gledalaca koji su navijali i za crno bele devojke, Bor nije uspeo da ostvari važnu pobedu. Možda je taj predivan ambijent i sputao domaći tim da bolje otvori sam meč. Partizan je već od četvrtog minuta prešao u vođstvo, potom ga uvećavao do rekordnih (67-44) 23 poena prednosti u 31. minutu, na kraju zaslužena pobeda Partizana rezultatom 75-66. Partizan bolji u šutu i skoku, što je bilo dovoljno za pobedu. U pobedničkom timu najbolje Janković 15 poena (indeks 27), Petković 14 poena (indeks 12), u poraženom timu najbolje Radič 19 poena (indeks 18), Petrović 18 poena (indeks 16).

 

Pet igračica koje su ostvarile najviše indeksnih poena u šesnaestom kolu :
1.    Pašić J ( Vojvodina ) – 59
2.    Vučetić J ( Vojvodina )-33
3.    Emeše V ( Vojvodina ) – 30
4.    Mijatović N ( Šumadija ) – 30
5.    Mandić M ( Vršac ) – 30


 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?