• Published in Blog

Očekivao sam u ovom kolu više zanimljivih duela, ali jedina neizvesna utakmica odigrana je u Kragujevcu, gde je Šumadija poražena od Vršca. Vršac je ovom pobedom istakao kandidaturu za plej-of. Nadao sam se derbiju u Šapcu, ali domaćin je baš ubedljivo pobedio tim Bora. Vrbas – Radnički je nagoveštavao neizvesnu utakmicu, što se i desilo.
Sve ostale utakmice su imale svoje favorite na papiru što su i pokazale. Kada se igra po sistemu sreda - subota, uvek postoji mogućnost iznenađenja, jer mi imamo baš mladu ligu i te devojke nisu navikle da igraju u takvom ritmu.
Ostalo je još sedam kola nade što se tiče timova koji se bore za opstanak, ali i za titulu. Ne treba zaboraviti borbu za ulazak u prvih sedam timova, koji stiču pravo da učestvuju na završnom turniru (Zrenjanin) za osvajanje pehara u KUP takmičenju.

ŽKK Radivoj Korać – ŽKK Spartak: Ubedljiva pobeda izrazitog favorita Koraća rezultatom 88:59. U svim usporednim statističkim pokazateljima domaćin mnogo bolji što je rezultiralo rutinskom pobedom. U domaćem timu najbolje Kapor 21 poen (indeks 20), Jakšić 13 poena (indeks 23), u gostujućem timu Veselovski 17 poena (indeks 20), Šuturović 11 poena (indeks 12). Korać je praktično obezbedio startnu poziciju broj jedan pred plej-of (teoretski još ne)  i predstoji mu da se dobro pripremi za period kada se dele pehari. Spartak očekuje (ne)moguća misija u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa.

ŽKK Šabac – ŽKK Bor: Kao što sam rekao, očekivao sam neizvesniju utakmicu, medjutim domaćin je ostvario ubedljivu pobedu 71-48. Domaći tim agresivniji, napravio čak osam penala više, ubedljiv u skoku 36-23, bolji u šutu 43,1- 38,6, više asistencija, čak 21 napad više 65-44... Svi ovi pokazatelji pokazuju da je Šabac ušao spremniji u meč i da je potpuno nadigrao protivnika. U timu domaćina najbolje  Stepanović 26 poena (indeks 24), Ćirić 9 poena (indeks 18), u poraženom timu Petrović 15 poena (indeks 15), Radić 15 poena (indeks 11). Ovom pobedom Šabac učinio veliki korak ka opstanku u ligi. Bor očekuje grčevita borba za isti cilj.

ŽKK Vrbas – ŽKK Radnički: Teška pobeda domaćina, ali veoma bitna, rezultatom 78-74. Za bilo je i očekivati da Radnički traži pobedu u Vrbasu, znajući da je Vrbas silno oslabljen ušao u drugi deo sezone, u tim su se vratile Milica Cvetanović i Jelena Trifunović. Vrbas ispod koševa “tanak i mlad”. Ipak, odlična igra bekova Vrbasa je odnela pobedu nad takođe sjajnim centarskim tandemom Radničkog. Kroz brojke to se jasno vidi: Vrbas bolji u šutu za 2 i 3 poena 43,5 – 40,3, Radnički ostvario dominaciju u skoku 43-29, Radnički i 5 izgubljenih lopti više. Broj indeksnih poena donekle pokazuje koliko su timovi bili ravnopravni 75-.73 u korist Vrbasa. Zaslužne za pobedu domaćina: Džombeta 33 poena (indeks 24), Jovović 14 poena (indeks 18), u timu Radničkog najbolje Stevanović 23 poena (indeks 31), Cvetanović 17 poena (indeks 20). Obe ekipe očekuju neizvesne utakmice u nastavku prvenstva sa različitim ciljevima, Radnički u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa, Vrbas za ostajanje u prvih četiri tima koji će se boriti za titulu.

ŽKK Vojvodina – ŽKK C. Zvezda: Rutinska pobeda Vojvodine rezultatom 83:73. Domaćin bolji u šutu za 2 poena 60,4 – 42,9, za tri poena Zvezda, jedino bolja u šutu za 3 poena, 40 % - 15 % , Sve ostalo na strani Vojvodine , koja je bila bolja  u šutu za 2 poena 60,4 – 42,9,  skoku, asistencijama. Ukupan broj indeksnih poena 101-68 u korist domaćina. U timu domaćina najbolje: Vučetić 29 poena ( 40 indeks ), Laković 22 poena ( indeks 35 ), u gostujućem timu najbolje: Katanić A. 18 poena ( indeks 15 ), Vučetić 18 poena ( indeks 15 ). Vojvodina se bori u nastavku za ulazak u plej-of ( ima minus bod koji joj u velikoj meri pravi određene smetnje ). C Zvezda još uvek mora biti oprezna u borbi za opstanak,  ima dosta težak raspored , ali igra sve bolje i mislim da će joj ta opreznost doneti još pobeda i siguran opstanak u ligi.

ŽKK Šumadija – ŽKK Vršac: Po položaju timova na tabeli prava poslastica i derbi ovog kola. Šumadija ušla stegnuto u meč, što Vršac iskusno i znalački koristi , ostvaruje prednost od 25-15 na kraju prve četvrtine, ova prednost u mnogome je odredila dalji tok utakmice i krajnji ishod. Razigrala se iskusna Mandić M, koja je tokom celog meča predstavljala nerešivu enigma za domaće igračice. U nastavku je Šumadija tražila svoju igru , približavala se vodjstvu gošći, ali nije uspela da potpuno preokrene meč. Vršac u šutu za 2 i 3 poena dominantan u odnosu na domaćina 52, 8 - 33, 3, bolji u skoku 37-30, više asistencija i  7 blokada. Šumadija imala čak 22 napada više od Vršca, 75 – 53, manje izgubljenih lopti, više osvojenih. Odnos ukupnih indeksnih poena ubedljivo na strani Vršca 86-50. Kuriozitet utakmice Mandić ostvarila sama više indeksnih poena ( 51 ) , nego ceo tim Šumadije ( 50 ). Zaslužena pobeda Vršca rezultatom 68-66.  U timu pobednika najbolje Mandić M, 27 poena ( indeks 51 ), Janković Ž, 10 poena ( indeks 16 ), u  poraženom timu :  Raković K, 28 poena ( indeks 29 ) . Vršac ovom pobedom ističe kandidaturu u borbi za plej-of, bez opterećenja i pritiska. Šumadija još uvek ima najbolji raspored do kraja regularnog dela šampionata i isključivo od njih zavisi krajnji plasman.

ŽKK Partizan – ŽKK Srbobran : Partizan opravdao ulogu favorita i ubedljivo pobedio tim Srbobrana rezultatom 82-48.  Domaćin bolji u svim usporednim parametrima , posebno u šutu i skok igri  52 – 17, lako je došao do očekivane pobede. U timu domaćina najbolje : Luković B, 14 poena ( indeks 31 ), Prlja M , 17 poena ( indeks 20 ), u timu Srbobrana niko nije bio na očekivanom nivou , ceo tim je zajedno ostvario 20 indeksnih poena. U nastavku Partizan očekuje velika borba za ulazak u plej - of. Srbobran je već jednom nogom u drugoj ligi.

Pet igračica koje su ostvarile najviše indeksnih poena u petnaestom  kolu
1.    Mandić M ( Vršac ) – 51
2.    Vučetić J ( Vojvodina ) – 40
3.    Laković M ( Vojvodina ) – 35
4.    Stevanović B ( Radnički ) – 31
5.    Luković B ( Partizan ) – 31 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?