• Published in Blog

Naš stalni analitičar Petar Marković zbog brojnih poslovnih obaveza nije bio u mogućnosti da isprati i da komentar 13. kola Prve lige Srbije. Marković je gostovao u Madridu, gde je održao predavanje na temu "Osnovni principi selekcije u košarci", a potom je u Istanbulu govorio na temu "Značaj individualnog treninga u današnjoj košarci".


U 14. kolu odigrano je nekoliko interesantnih utakmica. Mišljenja sam da u daljem takmičenju, osim neprikosnovenog Radivoja Koraća, niko više neće biti nepobediv. Neki timovi su oslabljeni (Vrbas najviše i delimično Partizan), ali i drugi timovi su postal zreliji i takmičarski jači, tako da je izuzetno teško dobiti utakmicu, posebno, na gostujućem terenu. U daljem toku prvenstva očekuje nas još veća i šira borba klubova za prva četiri mesta, koje vode u plej-of i grčevita borba za opstanak. U svakom slučaju, u nedostatku željenog kvaliteta, prvenstvo je sve zanimljivije.

ŽKK Srbobran – ŽKK Crvena zvezda: Zvezda dobila utakmicu, ali prelomila tek u 30 minutu (do tada Srbobran bio uvek na 3-5 poena zaostatka, čak je u 24 minutu i poveo 43:42). Kuriozitet ove utakmice je igra mlade Aleksandre Katanić, koja je odigrala “nestvarnu utakmicu” - 37 poena, 11-9 za 1 poen, 17-14 za 2 poena, 9 skokova, 6 osvojenih lopti i 9 faulova nad njom za ukupan indeks od 54. Ovakav učinak mora da se istakne. Zvezda bila bolja u ukupnom šutu, skoku i sa manje izgubljenih lopti.  Zaslužena (ne i laka pobeda) rezultatom 81:65. U pobedničkom timu osim pomenute Katanić istakla se Jovana Vučetić sa 11 poena (indeks 13), u poraženom timu samo Danica Piper zaslužuje da se istakne sa 16 poena (indeks 20).

ŽKK Radnički – ŽKK Radivoj Korać: Oslabljeni Radnički bez Cvetanović, nije mogao da pruži adekvatan otpor renomiranom protivniku. Korać jednostavno bolji u svim segmentima igre što je rezultirao ubedljivom pobedom od 82:41. U Koraću se istakle Tamara Kapor  16 poena (indeks 23), Jovana Jakšić 14 poena (indeks 17), u timu Radničkog Bojana Stevanović 13 poena (indeks 13). Radnički će se i dalje boriti za opstanak,  R. Korać teoretski traži poziciju broj 1 pre doigravanja.

ŽKK Bor – ŽKK Vrbas:  Vrbas u ovom sastavu pokazao da nije nepobediv (da potsetim, Dušanić  i Bučevac otišle u inostranstvo, a Rajić zbog povrede nije u timu).  Bor je to znao i nadao se pobedi pred svojom vernom publikom (preko 500 gledalaca, najgledaniji tim na domaćem parketu). U teškoj i neizvesnoj borbi, gde su oba kluba bila opterećena imperativom pobede, Bor je za nijansu bio bolji i ostvario izuzetno tešku pobedu  56:54, iako je Vrbas u poslednjem napadu imao tri promašaja i tri ofanzivna skoka, ali nije uspeo da poentira. Važnost utakmice je uticala na jako loše (obostrano) procente šuta, Ukupan broj indeksnih poena oba tima 41-38 u korist domaćina pokazuje da je utakmica više bila borbena nego kvalitetna. U pobedničkom timu bolje od ostalih Marija Petrović 26 poena (indeks 20), Anđelina Radić 12 poena (indeks 14), u poraženom timu Miljana Džombeta 22 poena (indeks 10), Maša Janković 5 poena (indeks 14). Bor u nastavku prvenstva traži opstanak, Vrbas plej-of.

ŽKK Partizan – ŽKK Šabac: Zaslužena pobeda gostiju rezultatom 65-56. Šabac bolji u šutu, posebno za 3 poena (15-9), Partizan 20-3. Šest trojki više je veliki kapital, kada se na to doda i 15 skokova više, to je već prednost koja je determinisala pobednika. Broj indeksnih poena je takođe u korist pobednika 72-44. Za neke iznenađujuća pobeda, za mene ne. Šabac ima dobar tim, posebno kada ih krene šut za tri poena, tada deluju nepobedivo. Partizan ušao u drugi deo sa još tanjim rosterom (Karakašević nije u sastavu), sa novim trenerom, sve to čini novu situaciju, koja će pokazati da li Partizan može do plej-ofa. U Šabcu najbolje Ana Vuković, 20 poena (indeks 17), Nataša Zolotić 13 poena (indeks 19), u timu Partizana Bojana Janković, 9 poena (indeks 18), Milica Špikić 10 poena (indeks 10).

ŽKK Spartak – ŽKK Šumadija: U jako važnoj utakmici za oba kluba bolje se snašao iskusniji tim Šumadije, koji je na kraju i slavio tesnom, ali zasluženom pobedom  49-44. Gost ostvario prednost u šutu za dva poena, skoku, više asistencija i osvojenih lopti bilo je dovoljno za pobedu. Domaćin (bez Rade Vidović) pružio veliku borbenost, bio blizu iznenađenja, ali sa procentom šuta za 2 i 3 od 24, 2 %  (imali čak 4 napada više od protivnika) ipak nisu mogli do pobede. Oba tima izuzetno šuterski neraspoloženi, podatak da je Šumadija šutirala za 3 poena 15-1 (6,7 posto), Spartak 17-2 (11,8 posto), Šumadija za 2 i 3 poena 30,6 %, pokazuje zašto je na utakmici postignuto samo 93 poena. U timu pobednika najbolje Jelena Ćulafić 11 poena (indeks 18), Nataša Mijatović 15 poena (indeks 12), u timu Spartaka samo Monika Veselovski postigla dvocifren broj poena - 16. Niko nije ostvario dvocifren broj indeksnih poena. Spartaku predstoji velika borba za opstanak. Šumadija ima odličan tim (predvođen dobrim i iskusnim trenerom Darkom Jakovljevićem),  predstavljaće jednog od glavnih pretendenata u borbi za sam vrh. Da li će u tome uspeti vreme će pokazati.

ŽKK Vršac – ŽKK Vojvodina: Iskreno, očekivao sam snažan otpor domaćina, ali ne i pobedu. Vršac me je demantovao i ostvario veliku pobedu (u produžetku) rezultatom 92–86. Vršac je došao do pobede isključivo boljim ukupnim šutem, jedino su bili slabiji u skoku. Timski bolje odigrana utakmica od strane domaćina, razlika u indeksnim poenima ogromna 104-75. Vojvodina deset skokova više, ali sa malim učinkom Jovane Pašić (indeks 1), a zna se koliko im je ona bitan igrač. U timu pobednika dosta raspoloženih igračica, ipak najbolje Ines Ćorda 24 poena (indeks 28), Marina Mandić 20 poena (indeks 27). U timu Vojvodine Jovana Vučetić 21 poen (indeks 21), Milena Laković 16 poena (indeks 23). Vršac igra potpuno rasterećeno u nastavku prvenstva, što može doneti i još bolji plasman. Vojvodina će tražiti ulazak u četiri najbolja tima, ali svakako nije svejedno sa koje pozicije se ulazi u doigravanje.

Pet igračica koje su ostvarile najviše indeksnih poena u četrnaestom kolu:
1.    Katanić A. (C. Zvezda) – 54
2.    Čorda I. (Vršac) – 28
3.    Mandić M. (Vršac) – 27
4.    Janković Ž. (Vršac) – 25
5.    Laković M. (Vojvodina) – 23
6.    Kapor T. (R. Korać) – 23

 

 

 


 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?