• Published in Blog

Kuriozitet ovog kola je da su se sastale međusobno četiri prvoplasirane ekipe i četiri poslednjeplasirane ekipe. Dva derbija iz vrha Radivoj Korać - Vrbas, Vojvodina - Partizan i dva derbija sa dna tabele Srbobran – Spartak   i Crvena zvezda – Bor. Po rezultatima nije bilo iznenađenja.

 

Za sada imamo dva tima koji su obeležili dosadašnji tok prvenstva: R. Korać je neporažen, a Srbobran bez pobede. Ostalo je još jedno kolo do kraja prvog dela koje se igra već u sredu - četvrtak.

ŽKK R. Korać – ŽKK Vrbas: Derbi prvog dela šampionata, sastale se dve ekipe koje igraju najlepšu košarku. Vrbas vidno oslabljen (odlaskom J. Mitić iz kluba) došao je da pokuša da iznenadi domaćina. Korać je podigao formu u odnosu na početak šampionata. U ovoj utakmici ipak je pobedio trenutno bolji tim domaćina rezultatom 75:61. Prednost su ostvarili u boljem šutu za 2-3 poena i skok igri – 16 više. Simptomatično je da su oba tima imala ukupno 18 asistencija (Korać 8, Vrbas 10)  – što nije njihova karakteristika. Zahvaljujući ambicioznim ljudima iz R. Koraća mogli smo da pratimo ovu utakmicu u direktnom prenosu, moj utisak je da sam gledao dobru utakmicu u delu borbenosti, htenja, volje i želje, ali generalno nisam zadovoljan kvalitetom igre, posebno se to odnosi na šut i kolektivnost u igri. U timu pobednika najbolje Topuzović 12 poena (25 indeks), Kapor 16 poena (15 indeks). U poraženom timu Bučevac 14 poena (16 indeks).

ŽKK Vojvodina – ŽKK Partizan: Nijanse su odlučile ovu utakmicu. Dve ravnopravne ekipe, to se vidi po rezultatu i indeksnim poenima koji su indentični 80-74 u korist Vojvodine. Utakmica sa četiri potpuno različite četvrtine. U prvoj dominacija Vojvodine, drugu obeležio "stidljiv" povratak Partizana, u trećoj totalni preokret gostiju i vođstvo 61- 57, četvrta se igrala koš za koš do 40 minuta, tu je pala odluka. Kod rezultata 71:72 Vojvodina je postigla koš pod faulom, svirana je tehnička greška klupi Partizana. Domaćin je to iskoristio i poveo sa tri poena razlike. Vučetić je trojkom samo potvrdila pobedu. U timu Vojvodine najbolje Vučetić 28 poena (32 indeks), Pašić 18 poena (16 indeks). U Partizanu istakle se Janković 22 poena (26 indeks), Prlja 17 poena (18 indeks).

ŽKK Šumadija – ŽKK Šabac: Šumadija zasluženo pobedila. Iako je praktično pobedu ostvarila prednošću iz prve četvrtine 16-9, u narednih 30 minuta Šabac je svaku četvrtinu dobio sa poenom razlike, na kraju pobeda Šumadije rezultatom 80:76. Bolji procenat šuta i čak 13 skokova više donelo je pobedu domaćinu. Realno, očekivana pobeda Šumadije. U timu pobednika dosta raspoloženih igračica, za nijansu bolje od ostalih Raković 13 poena (26 indeks), Katić 20 poena (15 indeks). U poraženom timu Ćosić 13 poena (15 indeks), Velisavljević 13 poena (15 indeks). Jedna zanimljivost, na početku ove utakmice bilo je 25 gledalaca, na kraju 32. Svaka čast na "preciznom brojanju".

ŽKK Vršac – ŽKK Radnički: Vršac pobedio rezultatom 56:51, iako je u drugom poluvremenu bio dominantan sa vođstvom i do 20 poena, mlada ekipa Radničkog nije se predavala i upornošću je došla do minusa od pet poena na kraju. Radnički promašio devet bacanja 16-7, Vršac šutirao 5-4, ukupan šut Vršac 34,3 % iz 67 napada, Radnički šut samo 26 %, 77-20, Radnički je imao 11 bacanja više, 10 šuteva više i čak 10 lopti izgubljenih manje. Kada pogledate ove podatke, izgleda neverovatno da je gost poražen, ali statistika u momentima kada je Vršac ostvario dobitno vođstvo bila je u velikoj meri na strani Vršca, pa čak i ukupna na kraju bila je ubedljiva 55-37. U timu Vršca najbolja Veselinović 26 poena (17 indeks), u timu Radničkog Cvetanović 15 poena (18 indeks).

ŽKK C. Zvezda – ŽKK Bor: Zaslužena pobeda poletne ekipe domaćina. Bor je ostvario početno vođstvo 19-10 u 6 minutu, ali tada Zvezda kreće sa boljom igrom, to ne znači da se Bor predao, oni su igrali egal do 26 minuta i rezultata 60:55 u korist Zvezde. Od tada domaćin povećava prednost i ostvaruje pobedu rezultatom 91:69. Zvezda bolja u svim statističkim podacima , posebno u šutu, skoku i agresivnošću koja se ogleda u odnosu  ličnih grešaka 26-17.  U timu Zvezde najbolje Katanić 24 poena (33 indeks), Bogićević 18 poena (16 indeks). U timu Bora Jozić 18 poena (20 indeks), Radić 18 poena (18 indeks).

ŽKK Srbobran – ŽKK Spartak: Derbi začelja tabele. Srbobran tražio šansu za prvom pobedom i koliko toliko želeo da uhvati priključak u borbi za opstanak, Spartak jurio treću pobedu i mogućnost da se izjednači sa još tri tima koji su već imali po tri pobede. Spartak je slavio rezultatom 58:51. Gost je već posle par minuta prešao u vođstvo i do kraja iskontrolisao rezultat. Utakmicu je obeležio mali broj poena i posebno kuriozitet da je poraženi tim imao veći broj indeksnih poena u odnosu na pobednika 51-49. U timu Spartaka najraspoloženija, najiskusnija igračica Vidović 22 poena (37 indeks), u timu Srbobrana pohvale za Jovančević 10 poena (20 indeks).

Pet igračica koje su ostvarile najviše indeksnih poena u desetom kolu:
1.    Vidović R ( Spartak ) – 37
2.    Katanić A ( C.Zvezda ) – 33
3.    Vučetić J ( Vojvodina ) – 32
4.    Janković B ( Partizan ) – 26
5.    Raković K ( Šumadija ) – 26

 

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?