Fiba Evropa objavila je da će u kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo 2017. godine ući 33 reprezentacije. Žreb će biti održan u subotu u Minhenu.

Iako je nedavno osvojila titulu prvaka Evrope Srbija će takođe morati u kvalifikacije, a jedina zemlja koja se direktno plasirala na završni turnir jeste domaćin Češka. Srbija je smeštena u prvom šeširu, zajedno sa još osam najboljih ekipa sa nedavnog Evropskog prvenstva i ne može se sastati sa njima u kvalifikacijama.

Evrobasket 2017 doneo je nekoliko novina. Reprezentacije će kvalifikacije igrati tokom klupske sezone u tri navrata, prvi takozvani "prozor" je u novembru 2015., a zatim u februaru i novembru 2016. godine.

Sve reprezentacije će biti svrstane u devet grupa, šest sa četiri ekipe i tri sa tri ekipe. Umesto sadašnjih 20 ekipa, na Evropskom prvenstvu u Češkoj nastupiće 16 reprezentacije, što znači da će to pravo steći devet pobednika grupa i šest najboljih drugoplasiranih ekipa. Do šest najboljih drugoplasiranih ekipa dolazi se tako što se u grupama sa po četiri ekipe neće računati rezultati sa četvrtoplasiranim timovima.

Raspored utakmica:
Prvo i drugo kolo: 21. i 25. novembar 2015. godine
Treće i četvrto kolo: 20. i 24. februar 2016. godine
Peto i šesto kolo: 19. i 23. novembar 2016. godine

1. šešir: Srbija, Francuska, Španija, Belorusija, Turska, Rusija, Crna Gora, Litvanija, Slovačka.
2. šešir: Grčka, Hrvatska, Letonija, Švedska, Italija, Ukrajina, Mađarska, Poljska, Rumunija.
3. šešir: Velika Britanija, Belgija, Slovenija, Portugalija, Bugarska, Izrael, Nemačka, Estonija, Finska.
4. šešir: Holandija, Luksemburg, Švajcarska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Island.

videodana

fotodana


Ko je najveći favorit za titulu prvaka Srbije?