• Published in Blog

 

U uvodu pred ovo 35. prvenstvo Evrope napisao sam, citiram sebe: 

"Što se tiče naše reprezentacije mišljenja sam da je ovo naša najbolja reprezentacija od kada se takmičimo pod imenom Srbija.  Selektor Marina Maljković je od svog dolaska na čelo reprezentacije u svakom trenutku imala viziju koja se zasnivala ka krajnjem cilju – plasman na Olimpijske igre u Brazilu. Sve je bilo podređeno tome. Proverila je mnogo igračica, nikoga nije odbacila, napravila je sjajnu atmosferu u timu, prosto je milina gledati te devojke koje "ginu" za svaku loptu. Iz tog pristupa koji predstavlja uslov da bi bili uopšte u reprezentaciji, devojke su postajale svesne svoje vrednosti, što im je donelo veliku količinu samopouzdanja i vere u sebe, a to predstavlja jedan od najvažnijih preduslova za ostvarenje uspeha. Selektorka je formirala izvanredan stručni štab gde se tačno zna ko šta radi. Kada imate takve ljude oko sebe, uvek svi pružaju i više od 100 posto svojih mogućnosti.

Na prošla dva takmičenja sitnice su nas delile od medalje. Te "sitnice" su sada zatvorene. Angažovanjem američke igračice Danijel Pejdž dobili smo čvrstinu pod samim košem i igračicu koja može zatvoriti dve pozicije 4 i 5. Realno, igračica takvog kvaliteta nam je bila preko potrebna. Zatim sjajan potez, povratak Sonje Petrović u reprezentaciju. Igračica koju bi svaka reprezentacija rado videla u svom rosteru. Moram da pomenem  sestre Dabović (Milicu i Anu) i Jelenu Milovanović (ne verujem da neka reprezentacija ima ovako kvalitetne igračice). Ne treba zaboraviti i  ostale igračice, koje su za dva ciklusa iskusnije, zrelije i bolje, najzad imamo respektabilan tim. Kvalitet imamo, borbenost nikada nije bila sporna, jedinstvo i atmosfera takođe, odličan stručni štab, sjajna selektorka.

Sve ove činjenice mi daju za pravo da sam lično veliki optimista i da očekujem da na jedan od velikih praznika u Srbiji – VIDOVDAN, očekujem našu reprezentaciju u finalnom meču. A zašto ne i na krovu Evrope. Drugi cilj plasman u pet najboljih i dodatne kvalifikacije za odlazak na Ol. Igre, siguran sam da nije sporan.

Naravno neće biti to jednostavan zadatak, ali ja nisam euforičan već verujem u naše devojke i stručni štab."

 

Voleo sam, želeo sam, verovao sam da ove devojke zaslužuju da dođu do toliko željene medalje. Iz svog (sportskog ) uverenja, video sam da imamo kvalitetan i ozbiljan tim, da je sve to ostvarljivo. Ali moram  pomenuti nekoliko preduslova koji su morali da se ispune da bi se to ostvarilo:

- Postali smo ozbiljna reprezentacija tek onog momenta kada je na mesto Predsednika izabran G-din Dragan Đilas koji je izjednačio mušku i žensku reprezentaciju na svim nivoima. Doneo je i dve velike i ispravne odluke: Imenovao je Anu Joković na mesto predsednika za žensku košarku, a na mesto selektora ustoličio Marinu Maljković.

- Imenovanje Ane Joković na mesto Predsednika za žensku košarku  pokazalo se kao pravi potez. Ana je svojom energijom i odlučnošću  pokrenula žensku košarku u Srbiji. Možda njen doprinos običan čovek ne vidi, ona se ne eksponira mnogo u javnosti, ali mi ljudi iz košarke znamo koliko je njen posao zahtevan i težak, na sreću prava osoba na pravom mestu.

- Selektor Marina Maljković je dala nemerljiv doprinos usponu ženske seniorske reprezentacije. Za kratko vreme napravila je sistem po kome funkcioniše tim. Za samo tri godine rada od reprezentacije koja se provlačila (ili ne) do Evropskog, mi smo osvojili 4. mesto na prošlom evropskom, osmo mesto na svetskom (opet u najbolje četiri evropske reprezentacije) i sada prvo mesto. Zaista veličanstven uspeh.

Ovim uspehom u Srbiji je što se tiče ženskog kolektivnog sporta košarka (opet posle mnogo godina) na prvom mestu.

Moram reći da je ovo prvenstvo bilo posebno značajno zbog kvalifikacija za Olimpijske igre u Brazilu sledeće godine. Iz tog razloga sve reprezentacije su došle na prvenstvo u najjačim sastavima, ulog je zaista bio veliki. Na OI direktno ide samo prvak i još samo četiri reprezentacije idu u dodatne kvalifikacije. Francuska, Španija, Belorusija, Turska itd, itd… nisu bile slabe, već smo mi bili bolji i to je odlučilo.

Što se tiče našeg tima: Sve devojke su bile sjajne u svakom pogledu, milina ih je bilo gledati. Ali i među najboljima postoje najbolje. Po mom mišljenju: Ana Dabović MVP, Sonja Petrović MVP, Milica Dabović MVP, Jelena Milovanović MVP, Danijel Pejdž MVP, Tamara Radočaj MVP, Nevena Jovanović MVP, Dajana Butulija MVP, Tijana Ajduković MVP, Sara Krnjić MVP, Saša Čadjo MVP, Kristina Topuzović MVP i ceo stručni štab na čelu sa selektorom MVP.

Na kraju, kao trener koji je dugo radio u ženskoj košarci, mnogo sam srećan zbog ovog istorijskog uspeha i odajem priznanje svima  koji su na bilo koji način pomogli u ovako grandioznom uspehu a posebno pomenutim osobama u gore navedenom tekstu. Siguran sam da će ova niska dobrih rezultata biti nastavljena jer se reprezentacija Srbije vratila tamo gde joj je i mesto u samom vrhu Svetske i Evropske košarke.

 

H V A L A  V A M

 

 

videodana

fotodana


Ko je najveći favorit za titulu prvaka Srbije?