• Published in Blog

 

Predstojeće Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Rumuniji predstavljaće veliki izazov za reprezentaciju Srbije koja će pokušati da ostvari dugogodišnji san i plasira se na Olimpijske igre. Isto tako je izazov i za redakciju portala kosarka24 koja će izveštavati sa lica mesta, ali i kroz blog Petra Markovića čiji su tekstovi uvek rado čitani.

Danas vam predstavljamo uvodni tekst.

Šampionat  Evrope za košarkašice ( 35. po redu ) održaće se u suorganizaciji dve države Mađarske i Rumunije, u periodu od 11.06.2015 – 28.06.2015.

Na šampionatu učestvuje 20 reprezentacija raspoređenih žrebom u četiri grupe po pet timova. Praktično, takmičenje se odvija u tri faze: Prva faza je takmičenje u okviru grupa, gde se igra po sistemu svako sa svakim. Druga faza: po tri najbolje reprezentacije formiraju nove dve grupe, grupa A i B formiraju grupu E, grupa C i D grupu F, ove dve grupe brojaće po šest reprezentacija. Treća faza iz grupa E i F po četiri reprezentacije idu u sistem eliminacija: Četvrtfinale, polufinale i finale. Međusobni bodovi timova iz prve grupne faze prenose se u novoformirane grupe E i F.

Naša reprezentacija se nalazi u grupi C zajedno sa reprezentacijama Letonije, Hrvatske, V. Britanije i Rusije. Plasmanom u prve tri reprezentacije ulazimo u grupu F sa tri najbolje reprezentacije iz grupe D, gde se nalaze Mađarska, Litvanija, Slovačka, Švedska, Španija. Svaka utakmica od prvog dana je bitna jer nam je cilj da prvo uđemo u grupu F, pa da tamo pokušamo da budemo prvi kako bi u četvrtfinalu, kasnije i u polufinalu dobili lakšeg protivnika. Da podsetim da naša reprezentacija sve utakmice igra u Mađarskoj: u prvoj fazi igraće u Sombatelju, grupa F igra se u Đeru i eliminacije u Budimpešti.

Prvenstvo je značajno po tome što predstavlja kvalifikacije za Ol. Igre u Riu. Prvak Evrope ide direktno, a još četiri reprezentacije (od 2. do 5. mesta) stiču pravo da se uz dodatne kvalifikacije plasiraju na najprestižnije takmičenje u svetu. Naravno da sve reprezentacije imaju želju da se nadju u pet, ali tu postoji i realnost, razlika između želja i realnosti zove se stvarnost.

Moji favoriti za osvajanje medalja i prvih pet pozicija su Srbija, Francuska, Španija, Rusija, C. Gora, Turska, Litvanija, Letonija, Češka, Belorusija... Ne bih imao ništa protiv da bude baš po ovom redosledu.

Što se tiče naše reprezentacije mišljenja sam da je ovo naša najbolja reprezentacija od kada se takmičimo pod imenom Srbija. Selektor Marina Maljković je od svog dolaska na čelo reprezentacije u svakom trenutku imala viziju koja se zasnivala ka krajnjem cilju – plasman na Olimijske igre u Brazilu. Sve je bilo podređeno tome. Proverila je mnogo igračica, nikoga nije odbacila, napravila je sjajnu atmosferu u timu, prosto je milina gledati te devojke koje “ginu“ za svaku loptu. Iz tog pristupa koji predstavlja uslov da bi bili uopšte u reprezentaciji, devojke su postajale svesne svoje vrednosti, što im je donelo veliku količinu samopouzdanja i vere u sebe, a to predstavlja jedan od najvažnijih preduslova za ostvarenje uspeha. Selektorka je formirala izvandredan stručni štab gde se tačno zna ko šta radi. Kada imate takve ljude oko sebe, uvek svi pružaju i više od 100 posto svojih mogućnosti.

Na prošla dva takmičenja sitnice su nas delile od medalje. Te “sitnice“ su sada zatvorene. Angažovanjem američke igračice Danijel Pejdž dobili smo čvrstinu pod samim košem i igračicu koja može zatvoriti dve pozicije 4 i 5. Realno igračica takvog kvaliteta nam je bila preko potrebna. Zatim sjajan potez, povratak Sonje Petrović u reprezentaciju. Igračica koju bi svaka reprezentacija rado videla u svom rosteru. Moram da pomenem sestre Dabović (Milicu i Anu) i Jelenu Milovanović (ne verujem da neka reprezentacija ima ovako kvalitetne igračice), a ne treba zaboraviti i  ostale igračice koje su za dva ciklusa iskusnije, zrelije i bolje, najzad imamo respektabilan tim. Kvalitet imamo, borbenost nikada nije bila sporna, jedinstvo i atmosfera takođe, odličan stručni štab, sjajna selektorka.

Sve ove činjenice mi daju za pravo da sam lično veliki optimista i da očekujem da na jedan od velikih praznika u Srbiji - VIDOVDAN očekujem našu reprezentaciju u finalnom meču. A zašto ne i na krovu Evrope. Drugi cilj plasman u pet najboljih i dodatne kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre, siguran sam da nije sporan.

Naravno, neće biti to jednostavan zadatak, ali ja nisam euforičan već verujem u naše devojke i stručni štab.

Zamolio bih sve medije da više pažnje posvete ženskom nacionalnom košarkaškom timu Srbije – Zaslužile su.

SREĆNO SRPSKE GRACIJE...

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?