• Published in Intervju

 

Sezonu u kadetskoj i juniorkoj konkurenciji obeležile su košarkašice Crvene zvezde. Crveno-bele su u Kragujevcu i Zrenjaninu nastavile tradiciju uspeha u ovim konkurencijama vođene sigurnom rukom trenera Predraga Stanojčića. Sa Stanojčićem, koji je prošle i ove sezone osvojio četiri titule prvaka Srbije razgovarali smo za portal kosarka24.

Posle juniorki i kadetkinje su državne prvakinje. Kako u najkraćem objašnjavate uspeh?
"Poslednje tri sezone Crvena zvezda je prvak u juniorskoj i u kadetskoj konkurenciji. Sigurno da to nije slučajno. Iza svega stoji naporan rad, talenat igračica i njihova želja da uspeju i budu najbolje u onome što vole."

Juniorke su duže na okupu, kadetski tim je napravljen početkom sezone. Da li ste očekivali ovako brzo rezultate?
"Prva petorka naše juniorske ekipe i još dve igračice su zajedno skoro tri sezone, dok je kadetska ekipa napravljena na početku ove. Svako ko se takmiči očekuje neke rezultate, naša je sreća što su se one brzo prilagodile i uklopile u sistem rada Crvene zvezde. Sigurno je da su kadetkinje imale pomoć i oslonac u našim juniorkama."

Za završne turnire u mlađim kategorijama često presudnu ulogu ima mentalna zrelost, pored košarkaških kvaliteta. Kako ste uspeli da se izborite sa pritiskom favorita?
"Igračicama je sigurno značilo što su ove sezone igrale za prvi tim. Tu su sticale iskustvo, igrajuci protiv starijih i iskusnijih od sebe. Mi sebe nismo smatrali za favorita, već za ekipu koja će na svakoj utakmici dati svoj maksimum i pokazati ono što radi na treninzima. Na kraju je to bilo dovoljno."

Kako biste opisali svoju strategiju rada u mlađim kategorijama?
"Sa mlađim kategorijama radim od 1997. godine, s tim što poslednje dve sezone radim u ženskoj košarci. Ono što stalno ponavljam mojim igračima (igračicama) je da smo im mi treneri i mama i tata, jer sa nama provode najviše vremena. Nekada i po četiri sata dnevno, a sigurno je da toliko vremena ne provode sa svojim roditeljima svakog dana. Na nama trenerima mlađih kategorija je velika odgovornost, jer ih mi oblikujemo i kao ljude i kao buduće vrhunske igrače."

Većina devojčica iz kadetskog i juniorskog uzrasta nastupala je u seniorskoj ekipi. Da li ste zadovoljni sezonom u Prvoj ligi Srbije?
"Nama su kadetkinje i juniorke ustvari prvi tim. Prosek godina nam je bio 16.5, tako da je uspeh biti sedmi u Prvoj ligi. Jedina stvar koju smo znali je da ćemo drugi deo sezone sigurno odigrati bolje nego prvi. Mi smo zadovoljni."

U sve tri konkurencije sarađivao si sa Draganom Vukovićem. Kako bi opisao vašu saradnju?
"Nikada nisam ni pomišljao da bih mogao da radim u ženskoj košarci, ali na poziv Dragana Vukovića i Zorana Kovačića sam došao. Nisam se prevario, mnogo lepih stvari mi se desilo u ove dve sezone u Crvenoj zvezdi. Dragan je prvo dobar čovek, a sigurno najbolji i najiskusniji trener Prve Lige Srbije."

Kakvi su planovi Crvene zvezde za narednu sezonu? Mogu li sve igračice da ostanu na okupu još godinu dana?
"Cilj nam je da ostanu na okupu. Ovo je budućnost srpske košarke. One dišu kao jedna i znaju kako se treba boriti za tim. Naravno, kao i svim klubovima u Srbiji i nama bi dobro došla pomoć, jer ova deca to zaslužuju."

Bili ste u Pioniru na proslavi svih titula u mlađim kategorijama Crvene zvezde. Kakav je bio osećaj izaći pred nekoliko hiljada navijača? Kakav odnos imate sa muškim klubom?
"Lep je osećaj izaći pred svoje navijače. Zahvaljujući muškom klubu mi smo na početku sezone imali predstavljanje tima pred punom Arenom na utakmici Evrolige protiv Galatasaraja. KK Crvena zvezda je ove godine sve osvojila, a i mi u kategorijama koje imamo.  Mi kao ženski klub pokušavamo da za sledeću sezonu napravimo pionirsku ekipu sa kojom ćemo takođe imati najviše ambicije. Sa školicom košarke smo već krenuli, tako da pozivamo sve zainteresovane devojčice da se jave i budu deo Zvezde. Ovom prilikom bi hteo da se zahvalim muškom klubu na pomoći, prvo na uslovima za trening u halama na Čukaričkoj padini, a i na mnogim drugim stvarima."

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?