• Published in Intervju

 

Iza Jovane Vukoje je sjajna klupska sezona. Prvi je strelac hrvatske lige sa prosekom 24.5 poena po utkamici, najbolji bek i najbolji defanzivac lige, a sjajne partije u dresu Raguze iz Dubrovnika preporučile su je i za reprezentaciju Srbije.

Otkud ti u Ragusi i Dubrovniku?
"Igrom slučaja sam bila slobodan igrač u momentu kad su moje stare saigračice Tina Benić i Ivona Bogoje dogovarale angažman sa Ragusom. Na priču da timu treba bek, predložile su mene, i posle smo se lako dogovorili."

Srpkinja u Hrvatskoj. Mnogi još uvek nisu preboleli ružnu prošlost, pa se nameće pitanje da li si u bilo kom trenutku osetila da nisi "ista"?
"Mislim da svi vučemo neka sećanja iz tog ružnog perioda, ali isto tako mislim, a čak mogu i da tvrdim na osnovu ličnog iskustva, da ako je osoba normalna, privući će normalne ljude. Tako da ja nijedne sekunde nisam osetila da "nisam ista", štaviše, ovo mi je bila najdraža sezona u karijeri što se tiče međuljudskih odnosa."

Kako bi ocenila hrvatsku ligu, igrački i organizaciono?
"Rekla bih da je dosta napredovala od one sezone kad sam igrala u ŽKK Lupa promotion, pre četiri godine. Ove godine je bilo dosta izjednačenih timova, ne samo prva dva ili tri na tabeli koji su dominirali, bilo je dosta iznanađenja, tako da to na neki način potvrđuje porast kvaliteta. Što se organizacije tiče, recimo da bih je izjednačila sa našom domaćom ligom."

Drugi put u karijeri si igrala u Hrvatskoj. Da li i ubuduće vidiš sebe u A1 ligi?
"S obzirom da vučem samo dobra iskustva iz obe sezone provedene u Hrvatskoj, sigurno je da mogu da se vidim i dalje u A1 ligi. Međutim, ima tu još drugih faktora koji će uticati na moju odluku, tako da ću videti tokom leta kako će se situacija razvijati."

Najbolji si strelac lige i kupa. Tajna tvoje preciznosti je?
"Nema neke posebne tajne. Mislim da su dugogodišnji rad, posvećenost i ljubav prema košarci samo čekali pravi trenutak, i u ovoj sezoni isplivali u vidu mojih poena i titule prvog strelca lige, najboljeg beka lige i prvog defanzivca lige. Tim, okolnosti, trener, sve se poklopilo tako da mi daju svoje poverenje, koje ja nisam želela da izneverim."

Posle nekoliko godina ponovo si u nacionalnom timu. Kakva su ti očekivanja?
"Moja očekivanja su da dam sve od sebe, i ako to bude dovoljno, da doprinesem i pomognem ekipi Srbije, koja je zaista ekipa stvorena za velike rezultate. Velika mi je čast što sam se našla u 18 odabranih, i sigurno je da ću dati svoj maksimum da opravdam poverenje selektorke i stručnog štaba."

Kakav utisak imaš posle prvih sedam dana priprema i kakva je atmosfera u reprezentaciji?
"Moram priznati da mi je prvih sedam dana bio priličan šok za organizam, jer dosad nijednom nisam radila sa selektorkom, ni u reprezentativnom, ni u klupskom takmičenju. Tako da mi je trebalo malo vremena da se priviknem, ali sistem rada, način rada i košarkaška filozofija su me blago rečeno oduševili. Potencira se brza, moderna košarka, što svakako kupi moje simpatije, jer to je način igre koji volim. Što se atmosfere tiče, sve devojke su prijateljski nastrojene, spremne da pomognu, pogotovo nama koji smo novi u reprezentaciji, tako da se gradi jedan prijateljski odnos koji će se sigurno primetiti i na terenu."

Kako se snalaziš sa cimerkom?
"U sobi sam sa našom novom igračicom, Amerikankom Danijel Pejdž. Iako sam očekivala razlike u mentalitetu, odlično se uklopila, uči naš jezik, vedra je, pozitivna, tako da nekad čak i zaboravim da je tu u zemlji tek nekih deset dana. Odlično se slažemo, pomažem joj da nauči himnu, za sad je savladala prvu strofu, ali ima jos dosta do Evropskog prvenstva."

Koliko patika trenutno imaš u kolekciji? Odakle strast i koje uslove patike treba da imaju da bi završile kod tebe?
"Trenutno imam 63 para patika. Pa ne znam, svako ima neku strast za nečim, ja eto volim patike. Uslov praktično ne postoji, jednostavno, one koje mi zapadnu za oko, gledam da kupim što pre."

Zamišljaš li sebe jednog dana u modnim vodama, poput sestre Nataše?
"Nataša i ja smo se nekako podelile u životu, ona zauzima sferu mode, ja sporta, i ne volim da se mešamo. Šalu na stranu, nikad nisam imala aspiracije prema modi, uvek sam više volela da sedim ispred televizora i govorim: “Gledaj, to mi je sestra bliznakinja!”"

Jedna tvoja pesma za čitaoce portala kosarka24?
"S obzirom da ih ima previše i da ne mogu da se odlučim koju bih sad izdvojila, i s obzirom da me u poslednje vreme sve više strana nagovara da konačno izdam i drugu zbirku poezije, ja bih samo rekla da na Fejsbuku postoji stranica Dama iz sokaka gde čitaoci mogu da pročitaju moju poeziju, pa će svako izabrati nešto što im se sviđa, lakše je."

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?