• Published in Intervju

Srpska reprezentativka Ana Dabović nedavno je dobila važnu funkciju u Ženskom košarkaškom klubu Vojvodina. Mlađa od sestara Dabović paralelno sa igračkom karijerom obavljaće i dužnost predsednice novosadskog kluba u kome je trener ekipe otac Milan Dabović.

Iz kog razloga si prihvatila odgovornu funkciju predsednika Vojvodine?
"Posle uspeha koji je postignut za rekordno kratko vreme, od tima i kluba koji je i praktično bio ugašen, ko normalan, a pri tom pripadnik poletnog i ambicioznog sveta košarke može da ne podrži ovu bajku, koja je novo svetsko čudo u gradu na Dunavu. Novi Sad zaslužuje da na čelo Vojvodine dođe neko ko ima iskustva, pa ako hoćete i međunarodnog ugleda, a pogotovo znanja, želje i energije da barem malo vrati košarci od onoga što mu je dala. Najmlađa sam predsednica, ali imam bogati lično i porodično iskustvo kako se vodi ozbiljan klub i kako društveni košarkaški interes staviti iznad ličnog.

Koji su ciljevi Vojvodine u narednih nekoliko godina?
"Što se tiče ciljeva u narednom olimpijskom ciklusu oni su potpuno jasni i opšte poznati. Pogotovo kada je stručni rad sa mladima u rukama trenera stvaraoca koji za sobom već imaju vodeže svetske igrače čiji sam i ja jedan od predstavnika. Poenta je na omasovljenju svih selekcija kluba sa akcentom na interplanetarnoj školi košarke. U prvoj godini cilj je okupiti 100-200 devojčica, i taj broj, dok sam predsednik Vojvodine podići do 500 u čemu očekujem izuzetnu podršku grada, Pokrajine, a pogotovo Košarkaškog saveza Srbije."

Igrački, Vojvodina je napravila najbolji rezultat poslednjih godina. Može li tim da ostane na okupu i pojača se za naredne sezone?
"Vojvodina je ove godine napravila najveći uspeh u istoriji kluba i zbog toga sam i ja ovde da to podržim. Za sada je skoro sigurno da tim u narednoj sezoni neće biti isti, ali raduje činjenica da nam se javljaju vrlo talentovane devojke iz Srbije, a posebno Vojvodine. A, što se tiče pojačanja Milica i ja smo uvek na raspolaganju, ali onda niti jedno prvenstvo ne bi bilo interesantno, čemu se protivi i glavni trener tima." :)

Kako rešiti pitanje opšte besparice koja vlada u Srbiji, samim tim u sportu i u ŽKK Vojvodina?
"U Srbiji je kriza, kao uostalom svugde u svetu. Moja želja je da okupim tim ljudi koji će učiniti sve u njihovoj moći da deci stvara najbolje uslove da treniraju i razviju svoj potencijal i talenat do reprezentativnog nivoa. Kompletno košarkaško znanje i iskustvo staviću u funkciju pravljenja velikog kluba jer to Novi Sad i Srbija zaslužuju. Daleko najrazvijenija oblast u ženskoj košarci je Vojvodina po masovnosti, a od ove godine i kvalitetu. ŽKA je ostvarila izuzetan uspeh ušavši u Prvu ligu pa ćemo imati jako zanimljiv novosadski derbi i sigurno pun Spens. A, posebno me raduje činjenica da su na upravo završenom pionirskom finalu prvenstva Srbije učestvovovale dve ekipe iz Vojvodine koje su pokupile zlatne i srebrne medalje."

Poruka za kraj?
"Poštovani roditelji i draga deco Srbije i šire, Vojvodina vam pravi uslove da ostvarite sve svoje želje i ambicije, bar kad je košarka u pitanju. Dođite odmah i bićete tamo gde treba."

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?