• Published in Intervju

Radivoj Korać je drugu uzastopnu godinu osvojio titulu prvaka Srbije, čime je broj trofeja u seniorskoj konkurenciji povećao na četiri. No, to je samo deo priče o ovom mladom beogradskom kolektivu. Korać je jedini klub koji i ove godine, poput prethodnih, ima timove u sve tri završnice u mlađim kategorijama, a odlikuje ga i odlična organizacija u upravi. Svakako, jedan od najbitnijih karika u ovom sistemu je trener prve ekipe Miloš Pavlović.

Sezonu ste počeli ponovo sa znatno promenjenim timom, uz promenu i u stručnom štabu. Takođe, u prvom delu sezone napustilo vas je još nekoliko nosilaca igre iz prošle sezone. U kojoj meri takva situacija sprečava trenera da sprovede sve svoje zamisli?
"Tačno je, u odnosu na prošlu sezonu napustilo nas je sedam igračica, Čolić, Jovanović, Stanković, Antić, Milić na kraju prošle sezone, a posle prvog kola Stupar i na polusezoni Maksimović. U sezonu smo ušli kao i u svaku sa najvišim ambicijama i prilagodili sistem igračicama sa kojima smo raspolagali u tom trenutku. Sigurno da nije bilo lako i imali smo puno problema na samom početku, čekali igrače posle reprezentativnih obaveza, uigravanje sa puno novih i mladih igračica, ali to i jeste poseban segment trenerskog posla, da se na pravi način adaptira i napravi kohezija između igračica, stručnog štaba i uprave. Na moju  sreću u tome sam imao nezamenljivu pomoć i razumevanje svih iz kluba i da nije tako bilo sigurno da bi se odrazilo i na rezultate. Kada pričamo o stručnom štabu, pored sada već starih saradnika Ivana Jovčića (kondicioni trener) i Mirka Aleksića (fizioterapeut), u klub je ove sezone došao i Nenad Marković na mesto prvog asistenta umesto Miloša Pađena."

Prošle godine ste prvi put osvojili trofeje u seniorskoj konkurenciji, ove godine odbranili. Da li je teže osvojiti ili odbraniti?
"Prošlogodišnji rezultat je istoriski za klub, i znali smo da će biti jako teško ponoviti tako nešto, ali nismo sumnjali ni u jednom trenutku da ne možemo odbraniti bar jedan od naslova. Iz ove perspektive i dalje nisam siguran šta je lakše, osvojiti ili braniti. Mislim da je možda za nijansu teže, bar za nas, bilo da branimo ove sezone trofeje iz puno razloga, objektivnih i subjektivnih, odlazak igračica,znatno podmlađen tim, kvalitetni protivnici..."

Korać poslednjih godina čini sam vrh ženske košarke u Srbiji i regionu. Pored rezultata, klub ima za cilj i razvoj mladih igrača. Kako kao trener uspevaš da izbalansiraš te dve stvari?
"To što klub uživa sve veći respekt kako u zemlji tako i u regionu, kako rezultatima tako i ponašanjem i odnosom, rezultat je dugogodišnjeg mukotrpnog rada i skupljanja iskustva na svim poljima. U jednom timu koji ima ambicije da se bori za sam vrh u takmičenjima koje igra nije lako razvijati mlade igrače a da pri tom rezultat ne trpi. Postoji određeni metod rada kojim pokušavamo da objedinimo potrebe mladog igrača, (obuka, način treninga, pristup) da on shvati ulogu u timu, da želi da se razvija i da bude strpljiv!!! Takvim pristupom smo, mislim, uspeli  da budemo uspešni. Balans mora da postoji u svim segmentima i na svim relacijama: trener - mlad igrač, trener - nosioc igre, trener - uprava... Trudim se da se iskreno i podjednako odnosim prema svima i spreman sam da istrpim greške igrača i oni to znaju da cene!!!"

Kada ti je bilo najteže tokom sezone?
"Najteže? Bilo je puno teških trenutaka, ali sigurno najteži i najbolniji je poraz u finalu Kupa Milan Ciga Vasojevića."

Titulu prvaka Srbije posvetio si jednoj osobi. Iz kog razloga?
"Titulu prvaka Srbije posvetio sam svom ocu Draganu Pavloviću. On je prvi koji me je uveo u svet košarke. On je taj koji me je naučio da nikada ne odustajem, da kada je teško budem istrajan i da se borim do kraja! On se sad bori sa teškom bolesti i ja sa ovom posvetom želim da mu poručim da ne odustaje da se bori i izdrži do kraja."

U regionalnoj ligi ste bili drugi. Činjenica je da ste savladali prvake Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Makedonije. U kojoj meri ste zadovoljni rezultatima u ovoj ligi?
"Pre početka sezone ciljevi su bili plasman na F4 MZRKL. Nakon teškog poraza na samom startu od ekipe Celja, vezali smo sve pobede u grupi, i grupnu fazu završili samo sa jednim porazom. U četvrtini finala igrali smo sa aktuelnim prvakom Hrvatske i slavili 2:1 u seriji i plasirali se na F4. U polufinalu nas je čekala ekipa Budućnosti, znatno kvalitetnija nego prošle sezone, ali kvalitetno smo odigrali čitav meč i na jedan posed u penal završnici uspeli da slavimo i plasiramo se u treće finale zaredom u MZRKL. U finalu nažalost nismo imali dovoljno snage da se suprotstavimo odličnoj ekipi Umana Reyer. Činjenica da smo pobedili sve nacionalne prvake u regionu je ogroman uspeh i drugo mesto u ligi karakterišem kao ogroman uspeh."

Radivoj Korać je jedini klub u Srbiji koji ima ekipe u sve tri završnice u mlađim kategorijama. Kako bi opisao strategiju rada u mlađim kategorijama?
"Tačno je da je Radivoj Korać jedini klub u Srbiji koji već dve, tri godine u kontinuitetu ima sve takmičarske selekcije u završnicama prvenstva države. Strategija rada koja nas krasi jeste pre svega kvalitetan rad trenera po selekcijama, konstantna veza i komunikacija među trenerima i zajedničko planiranje bez sujeta, koja funkcioniše i dovodi do rezultata. Kada pričamo o mlađim selekcijama najviše zasluga ide na račun Jovana Papića, trenera mlađih pionirki i pionirki, Ružice Karić, trenera kadetkinja i juniorki i Tijane Petrović koja asistira u svim selekcijama."

Pored igračkog i trenerskog, odlikujete se i odličnim kadrom u rukovodstvu kluba. Sa strane to izgleda kao savršena mašina, kao nešto jednostavno. Da li je baš tako lako imati odičnu organizaciju kluba?
"Sve ovo o čemu smo pričali prethodno je jedna strana medalje, druga je upravo sposobnost uprave koja nama trenerima i igračima obezbeđuje uslove da bi mogli kvalitetno da radimo. Neću pričati o tome šta imamo ili nemamo, samo ću napomenuti da u današnje vreme imamo više nego dobre uslove za rad, što trenerima obezbeđuje nesmetan rad i mogućnost da se u potpunosti bave timom i igračicama, a svi znamo koliko je to teško. Ključ uspeha za mene jeste komunikacija, želja za uspehom, spremnost svih u klubu da rade poslove koji možda nisu u opisu njihovog posla, pod tim mislim na to da trener vozi na terapije, da direktor nosi lopte, itd. Prosto, funkcionišemo kao porodica i svi, apsolutno svi, su podređeni interesu rezultata."

Kakav tim u novoj sezoni mogu da očekuju navijači Radivoja Koraća?
"Prerano je pričati o timu za novu sezonu, za nas još nije završena ni ova. Mogu samo reći da ćemo nastaviti tradiciju i biti mladi."

Planovi u trenerskoj karijeri?
"Velika čast mi je ukazana pozivom da budem u stručnom štabu seniorske reprezentacije. To je na neki način potvrda rada u prethodnom periodu. Što se tiče Koraća trenutno sam okupiran mlađim kategorijama, još uvek sam u Koraću, ambicije postoje kao i neke ponude, ali ostavimo to za neki drugi put..."

Poruka za kraj?
"Na kraju bih želeo još jednom da se zahvalim sponzorima, navijačima, upravi, igračicama, stručnom štabu, jer ovo je uspeh svih nas!!!"

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?