• Published in Intervju

Preuzeto sa www.fibaeurope.com Autor: Paul Nilsen, Fiba Europe

PETROVIĆ ODABRALA PRAG DA ZABLISTA

Jedna od najdinamičnijih igračica u ženskoj košarci, Sonja Petrović je konačno nakon dugogodišnje ljubavi sa Sparta&K M.R. Vidnoje produžila dalje svojim putem. Pripremajući se da izađe na domaći teren na Fajnal-for ove nedelje sa ZVVZ USK Pragom, srpska senzacija piše uzbudljivo novo poglavlje u svojoj bogatoj i raznovrsnoj karijeri.

GORKO - SLATKO ISKUSTVO SA BURŽOM

Petrović je do sada dostigla mnoge vrhove, bila je to zlatna karijera u mlađim kategorijama sa Srbijom, predstavljajući svoju naciju na glavnim turnirima, igrala je i u WNBA-u i takođe nastupala u vrhuncu sezone ženske Evrolige više nego jedanput.

Ipak, nije sve bilo prosto kretanje unapred, za krilo, koje je iskusilo razočarenja i povrede pored mnogih impresivnih performansi i uspeha.

Vratimo se unazad sedam godina, na njen prvi F4 sa Buržom 2008., kada se radovala priznanju FIBA najboljem mladom igraču godine, ali je izgubila obe utakmice na turniru.

"2008. je bila godina Burža za pamćenje sa mnogo uspeha, mislim da smo imali veoma dobar tim, pobedivši i Jekaterinburg u gostima", priseća se Petrović. "Nažalost, izgubili smo obe utakmice na F4 u poslednjim sekundama."

"Meni je to bio prvi finalni trunir i sećam se da mi nije bilo lako da se nosim sa pomešanim osećanjima i prvim iskustvima vrhunskog nivoa. S jedne strane, trudila sam se da se fokusiram samo na košarku, ali to je bio prvi put da sam direktno bila izložena kontaktima drugih klubova i agenata."

"Nagradu za najboljeg mladog igrača Evrope sam shvatila kao podstrek da nastavim da treniram i razvijam se kao igrač. Kasnije, ta nagrada i osvajanje drugog i četvrtog mesta sledećih godina su mi pomogli da ostanem optimista tokom teškog perioda kada sam bila povređena."

LJUBAV SA SPARTAKOM

Petrović je prešla u redove Sprata&K, četvorostrukog šampiona ženske Evrolige i tako je nastala veza za ceo život. Ušla je u novi svet izlazeći na teren u Vidnoju gde su bile igračice kao što su Diana Taurasi, Silvia Flowes, Lauren Jackson, Irina Osipova i Sue Bird.

"Napustiti Burž je bilo zaista teško i plakala sam ceo put u kolima do aerodroma u Parizu, s obzirom na fenomenalnu godinu i koliko sam naučila. Ali, odlučila sam da budem hrabra i iskoristim priliku koja se možda nudi samo jednom u životu, jer Sparta&K je predstavljao vrh u svim aspektima - igračkom, trenerskom, organizacionom, uslovima za rad... Naravno, u početku sam bila jako stidljiva, većina ljudi u timu nije bila sigurna da uopšte pričam engleski! Ali, upoznavanje najboljih igračica, igranje i treniranje sa njima, smatram da me je najviše od svega to razvilo i uticalo na mene kao igrača".

"Pošto sam već potpisala za Sparta&K, ozbiljno sam se povredila tokom priprema sa reprezentacijom i moj ugovor je maltene  bio nevažeći. Ali, Sparta&K je stao uz mene, ispoštovao ugovor i pomogao mi oko operacije i oporavka. Tako su započeti familijarni odnosi koje imamo i koji i dalje traju. Zato, kad god sam mogla da pomognem ekipi, to sam i činila. Nakon što sam se izborila za ulogu lidera, uvek sam imala na umu kako su veliki igrači meni pomogli, pa sam želela da i ja budem valjan primer mladim talentovanim igračicama Sparta&K-a. Kada mi je ugovor istekao prošle godine, Sparta&K je bio svestan i priznao je da treba da nastavim da igram na najvišem nivou, a to je ženska Evroliga. Pored Crvene Zvezde, to će zauvek biti moj omiljeni klub”, dodala je dvadesetšestogodišnjakinja.

SREĆNA ZBOG RADA SA HEJKOVOM

Petrović sad namerava da donese još uspeha Pragu pod vođstvom iskusnog trenera Natalije Hejkove - i uzbuđena je zbog te saradnje. A nakon povlačenja veteranke, Eve Viteckove, srpsko krilo ima još više odgovornosti na svojim plećima.

Objasnila je: "Nekoliko puta tokom karijere bila sam blizu saradnje sa trenerom Hejkovom, da bi se konačno obistinilo ove sezone i to je odlično iskustvo. ZVVZ USK Prag je ispisao nove stranice klupske istorije kvalifikujući se na F4 i ja sam uzbuđena i ponosna što sam deo tog uspeha. Sezona je imala svoje uspone i padove, ali mislim da nas je to pripremilo za ključni deo sezone koji je bio najvažniji. Tokom cele sezone smo dokazali da pripadamo vrhu, da možemo da igramo egal sa najboljim ekipama i kad je bilo najpotrebnije mi smo pobeđivali. Verujem u kvalitet naše ekipe i učiniću sve što je u mojoj moći da završimo sezonu sa što boljim rezultatom."

"Igranje sa Evom Viteckovom čak i ovaj kratak period je bila prava čast, jer je ona jedna od najboljih igračica svih vremena, ali iznad svega veoma je dobra i skromna osoba. Nemogućnost da računamo na nju je veliki gubitak za naš tim, na neki način nas je to još više ujedinilo i nateralo sve da podignu nivo igre. Svakako, jedno je sigurno, nećemo se ni pred kim predati bez borbe. Igrati protiv Fenerbahčea će biti teško jer imaju odlične i iskusne igračice. Takođe, tokom sezone smo protiv Galatasaraja videli fanatizam turskih navijača koji su bili i kod nas na utakmici. To malo umanjuje našu prednost domaćeg terena, ali svakako obećava uzbudljivu atmosferu."

APLAUZ ZA USPON SRBIJE

U idealnom okolnostima, jedna od najvećih zvezdi srpske ženske košarke bi imala ulogu u usponu njene nacije na međunarodnoj sceni. Ipak, Petrović nije deo programa, iako odbija da isključi mogućnost povratka u nacionalni dres. Trenutno pruža punu podršku svojim sunarodnicama na predstojećem Evropskom prvenstvu 2015., među kojima je sa mnogima igrala tokom karijere.

"Da razjasnim, vrata reprezentaciji ne da nisu zauvek zatvorena, nego nikad nisu ni bila zatvarana. Nakon svake sezone, radim magnetnu rezonancu oba kolena i neophodni odmor i fokusiranje na žensku Evroligu su bili razlog zašto sam  odbila i dve ponude iz WNBA pre mesec dana. Ovo leto ću iskoristiti da završim fakultet, ali uvek pratim i navijam za srpsku reprezentaciju. Ponosim se svojim drugaricama sa kojima delim moja najlepša sećanja kada smo zajedno igrale za reprezentaciju i osvajale mnogo medalje."

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?