• Published in Blog

Ovo kolo je trebalo da obeleži jedan derbi iz vrha i nekoliko derbija sa začelja tabele. Iako su se u ovom kolu sastali Partizan –C. Zvezda , “ večiti derbi “, on to u ovom trenutku po kvalitetu i po položaju timova na tabeli svakako nije. Derbi iz vrha tabele odigran je već u petak i sa njime počinjemo kratku analizu ovog kola.

ŽKK Vrbas – ŽKK Šumadija: Moja predpostavka da će Vrbas ove sezone igrati zapaženu ulogu pokazala se kao tačnim. Dobar tim, uz to pojačan za iskusnu Jelenu Mitić koja je pristigla pre dve nedelje i popunila poziciju centra, koja je nedostajala Vrbasu, ovaj tim je učinila veoma kompaktnim. Vrbas predstavlja model u tzv. "malim klubovima", kako treba raditi. Trener već duže vreme ima poverenje uprave tima (Zasluženo) a igračice se ne menjaju radi forme, već samo na osnovu potrebe. Takav spoj daje uvek rezultate. Sama utakmica bila neizvesna do 16. minuta, tada Vrbas prelazi u vođstvo 28-27, od tada na terenu nije više bilo neizvesnosti jer je Vrbas dizao razliku čak i do 23 poena. Od tima Šumadije više sam generalno očekivao, jer mislim da imaju dobar tim, ali nijedan derbi nisu dobili. Vrbas dominantan, iako Šumadija bolja u šutu, ali 22 izgubljene lopte i čak 13 napada više domaćina odredile su pobednika. Osim toga, Vrbas timski razigraniji od protivnika. Sve u svemu zaslužena pobeda Vrbasa rezultatom 85-66. U pobedničkom timu, ipak za nijansu bolje od ostalih: Mitić 19 poena (25 indeks), Bučevac 19 poena (22 indeks). U poraženom timu istakle se Raković 22 poena (26 indeks), Ćulafić 14 poena (24 indeks). Vrbas je ovom pobedom napravio lepu uvertiru pred derbi polusezone, koji se igra naredne nedelje u Beogradu: ŽKK R. Korać – ŽKK Vrbas.

ŽKK Radnički – ŽKK Spartak: Derbi donjeg dela tabele koji je dobio ubedljivim rezultatom domaćin. Pobeda od 20 poena razlike je dvostruko vredna, uvek na kraju i ta razlika može biti presudna u slučaju istog broja bodova. Radnički je po meni osveženje lige. Veoma mlad tim, ali ušao je u borbu hrabro i beleži dobre rezultata. Radnički igra agresivno, ne respektuje nikoga, i zato pohvale ovim mladim igračicama od kojih je većina njih tek kročila na košarkaški teren. Domaćin kontrolisao utakmicu od prvog minuta i zasluženo pobedio rezultatom 75-55. U timu Radničkog standardno dobre Stevanović 17 poena (29 indeks), Cvetanović 16 poena (18 indeks). U timu Spartaka istakla se samo Vidović Rada 10 poena (17 indeks).

ŽKK Partizan – ŽKK C. Zvezda: U stara dobra vremena ovakve utakmice su se zvale "Večiti derbi", na žalost taj naziv mnogi koriste i danas, ali po trenutnom kvalitetu  timova nije više u rangu derbija. C. Zvezda je krenula u sezonu sa izuzetno podmlađenim timom, praktično kombinacija juniorsko- kadetskog uzrasta, samim tim potrebno je vreme i strpljenje da se taj tim čeka. Partizan u ovom trenutku mnogo iskusniji i to je na ovoj utakmici i prevagnulo. Nije Partizan lako došao do pobede, ali kvalitet je odlučio. Partizan ušao u četvrtu četvrtinu sa "samo" sedam poena viška, na kraju zaslužena pobeda Partizana rezultatom 77-59. Partizan bolji po svim pokazateljima. U pobedničkom timu istakle se Prlja 25 poena (22 indeks), Janković 12 poena (29 indeks). U poraženom timu za nijansu bolja od ostalih Katanić 12 poena (11 indeks).

ŽKK R. Korać – ŽKK Srbobran: Neravnopravan duel između neporaženog tima R. Korać i tima koji za sada nema nijednu pobedu - Srbobran. Tako je utakmica i odigrana, potpuna dominacija domaćina i ubedljiva pobeda od 101-52. Mislim da je ovo i najveća pobeda jednog tima u ovogodišnjem šampionatu. Trener pobedničkog tima podelio minute svim igračicama, Srbobran sa samo jednom razigranom igračicom, nije mogao više. U Koraću se istakle sve igračice, ali ipak po koeficijentima bolje od ostalih Stančić 17 poena (24 indeks), Topuzović 14 poena (27 indeks). U timu Srbobrana najbolja Momić 24 poena (10 indeks).

ŽKK Bor – ŽKK Vršac: U najavi očekivana tvrda i neizvesna utakmica. Tim Vršca je napustio trener Bogdan Bulj, koji je prešao u Temišvar, gde će  voditi istoimeni klub. Na ovoj utakmici ekipu je predvodila Danijela Rizvić, do sada pomoćni trener u klubu. Ističem da je u Boru ove sezone uvek prisutno oko 500 vernih gledalaca, koji timu mnogo znače u borbi za opstanak, ali ovog puta domaćin nije uspeo da zabeleži važnu pobedu. Šta reći o utakmici. Vršac dobio prvo poluvreme sa 16 poena suficita i time odredio i dešavanja u nastavku utakmice. Nisu dozvolili timu domaćina da ih ugrozi, iako je bilo prilike za tim. Po statističkim podacim Vršac u svim kolonama bolji za malo i to malo je doprinelo pobedi rezultatom 81-72. U timu Vršca istakle se Mandić 20 poena (31 indeks), Veselinović 16 poena (19 indeks), u poraženom timu Radić postigla 19 poena (22 indeks), Petrović 21 poen (12 indeks).

ŽKK Šabac – ŽKK Vojvodina: I ovde se očekivala interesantna utakmica, tim domaćina se konsolidovao, Vojvodina bez svog prvog stratega M. Dabovića. Teška, ali zaslužena pobeda Vojvodine. Gost je od četvrtog minuta poveo i do kraja utakmice odbijao svako približavanje domaćeg tima, bolji u ukupnom šuta za 2 i 3 poena, više osvojenih lopti i dve razigrane igračice na kraju su definisale pobedu Vojvodine rezultatom 77:69. Tim domaćina sve učinio da ugrozi pobednika, ali nisu imali snage da to i učine. U timu Vojvodine najbolje Pašić 30 poena (38 indeks), Laković 19 poena (30 indeks). U timu Šabca istakle se Velisavljević 20 poena (28 indeks), Zolotić 10 poena (16 indeks)

Pet igračica koje su ostvarile najviše indeksnih poena u devetom kolu :
1.    Pašić J ( Vojvodina ) – 38
2.    Mandić M ( Vršac ) – 31
3.    Laković M  ( Vojvodina ) – 30
4.    Janković B ( Partizan ) – 29
5.    Stevanović B ( Radnički ) – 29

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?