BEOGRAD - Mlada reprezentacija Srbije u utorak putuje u Tursku, gde će od 4. jula igrati na Evropskom prventvu za igračice do 20 godina. Srbija je u grupi sa Holandijom, Ukrajinom i Belorusijom, a svakako je prvi cilj biti u najbolje tri ekipe koje nastavljaju takmičenje.

U timu selektora Radenka Varagića su neka dobro poznata imena iz naših klubova, ali i devojka o kojoj se malo zna. U pitanju je Nevena Marković (1993, 193), koja dolazi iz Amerike, gde igra košarku za "Jaguarse" sa koledža IUPUI (Indiana University - Purdue University Indianapolis).

Markovićeva je završila drugu godinu, prethodno je pohađala srednju školu "Glenbard South". Ove sezone je igrala na 25 utakmica za "Jaguarse" i imala učinak od 5.7 poena i 3.9 skokova. Igra na poziciji krilnog centra i centra.

Da li si uspela u potpunosti da se prilagodiš evropskom načinu igranja košarke?

"Bilo je malo teško u početku, pogotovo mi je teško padalo pravilo o koracima koje je drugačije u odnosu na Ameriku. Takođe, ovde u Evropi se sude neki faulovi koji se ne sude u Americi. Ali, uspela sam da sve to savladam".

Gde vidiš osnovnu razliku između načina igranja u Americi i Evropi?

"Pre svega, razlika je u brzini i snazi. U Americi se igra daleko brže nego u Evropi. Igračice tamo su fizički jače".

Da li si zadovoljna kako si se uklopila u nacionalni U20 tim?

"Izuzetno sam zadovoljna prijemom svih, i saigračica i stručnog štaba. Odlično se slažem sa igračicama, zaista i van terena i na terenu smo kao tim, sve se družimo i mislim da će nam to biti veliki plus na Evropskom prvenstvu. Imamo odličan stručni štab, zahvalna sam jer su meni, a i drugim igračicama, dosta pomagali da savladamo neke prepreke".

Kakva su ti očekivanja od Evropskog prvenstva u Turskoj?

"Imamo ozbiljne protivnike u prvoj fazi, ali dobro se spremamo i očekujem dobre igre i rezultate. Naš prvi cilj je da prođemo prvu grupu, a volela bih da dođemo u borbu za medalju".

Prvi meč u Samsunu Srbija igra u četvrtak od 13.30 po lokalnom, odnosno 12.30 po srpskom vremenu. Slede potom dueli sa Beloruijom i Ukrajinom, a tri najbolje ekipe prelaze u drugu fazu takmičenja.

 

 

 

 

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?