Ana Mrkić sa kadetskim timom Crvene zvezdeAna Mrkić sa kadetskim timom Crvene zvezde

BEOGRAD - Kadetska ekipa Crvene zvezde ubedljivo je trijumfovala na nedavno završenom finalnom turniru u Vrbasu.

Crveno-bele su ove godine prvi put učestvovale i u regionalnoj ligi, i u debitantskoj sezoni stigle do Fajnal-fora. Velike zasluge za uspeh idu na račun trenera Ane Mrkić koja je uspela da ukomponuje tim u koji su pred početak sezone stigla neka nova imena.

Da li si zadovoljna razvojem svojih igračica ove sezone?
"Početkom sezone došle su nam igračice iz drugih klubova, reprezentativke i potencijalne reprezentativke sa određenim iskustvom i znanjem, gde su u svojim klubovima  kao pojedinci imali uloge nosioca igre. Dolaskom u „Crvenu Zvezdu“, podvrgnute su sistemskom radu kako na razvoju individualno-tehničko taktičkih sposobnosti, tako i na kolektivnoj taktičko-tehničkoj igri. Strpljivim radom, njihovom angažovanošću i željom za usavršavanjem, iz treninga u trenig i kroz utakmice unapredili su svoju igru.
Osvrnuvši se na start sezone i odlazak na turnir u Madjarskoj,koji nam je pomogao da uporedimo naš kvalitet sa kvalitetom ekipa iz regiona i šire, uvidjam razliku kod svojih igračica od tog datuma. Kao kruna i potvrda uspeha je odlazak na F4 u regionalnom takmičenju i osvajanjem prvog mesta i zlatne medalje na završnom turniru Srbije u Vrbasu. Tako da mogu reći da sam zadovoljna razvojem svojih igračica ove sezone. Smatram da je to samo podloga za njihovo dalje usavršavanje. Imaju veliki potencijal, naročito što su pre svega izuzetne ličnosti sa jakim karakterom, što potvrđuje njihov uspeh, kako na košarkaškom terenu tako i u školskoj klupi!"

U kojoj meri je regionalna liga bila dobra za razvoj igračica?
"S obzirom da nam je domaća liga sa pet ekipa, sa malim brojem utakmica i jakih mečeva, svakako da nam je regionalna liga u neku ruku značila. Međutim, turnirski tip takmičenja sa po dve utakmice u danu, i putovanjem, ne daje veliki značaj na razvoj igrača. Ipak su to mladi organizmi."

Kada uporediš završni turnir u Vrbasu sa onim u NS, gde vidiš razlike u kvalitetu regiona u odnosu na Srbiju?
"Možda nije realno poređenje. Uporedila bih njihov završni turnir unutar država sa našim, koji je manje više približnog kvaliteta."

Da li bi formiranjem jedinstvene kadetske lige podiglo kvalitet u ovom uzrastu?
"Svakako bi bilo kvalitetnije takmičenje što je jedan od uslova za razvoj i unapredjivanje igrača. Nadam se da bi  takva liga uticala na nas pojedince da se više angažujemo unutar klubova u radu sa mladjim kategorijama."

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?