• Published in Intervju

matic_ivanka1matic_ivanka1

Centar reprezentacije Ivanka Matić analizirala je za portal Košarka24 učešće Srbije u minulim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Matićeva kaže da je nas tim ispustio evropsku vizu u prvom kolu, kada je doživljen poraz u Izraelu. Centar plavih tvrdi da naše igračice uživaju ugled u Evropi, jer su dobro tehnički i taktički potkovane, ali da je kamen spoticanja u razvoju i izlasku iz krize naše ženske košarke, manjak finansijskih sredstava.

ATRAKTIVNI TRIKOI

Da li košarkašice treba da nose žensku odeću?

- Igrala sam u Zvezdi kada su se nosili trikoi i bilo je pozitivnih efekata. Recimo, više ljudi je dolazilo na utakmice. Međutim, i tada se ta finansijska strana ispostavila kao problem. Te trikoe je finansirao jedan čovek, a to ne može dugo da traje.

Kako ocenjuješ igre reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo?

- Zadovoljna sam igrama u kvalifikacijama. Napravljen je mlad tim, sa dosta igračica iz domaćih klubova, bez nekog većeg internacionalnog iskustva. Druge reprezentacije uglavnom su sastavljene od igračica koje igraju u stranim ligama. U odnosu na prošlu godinu ovo je sasvim novi tim, samo je Jelena Milovanović ostala iz tog tima.

O čemu ste razmišljali posle meča u Letoniji?

- Ispali smo na koš razliku. Ispostavilo se da je koban bio ubedljiv poraz od Izraela na startu kvalifikacija. To nas je koštalo prolaska. Svi smo bili svesni značaja utakmice u Letoniji. Želeli smo najbolje, ali nas je umor sustigao. Do poluvremena smo se i držale, posle nismo. Jednostavno, išlo ih je. Trojka u poslednjoj sekundi, koš i faul u poslednjoj sekundi, sve im je išlo na ruku. Teško nam je pao taj poraz.

Šta očekuješ od baraža za Evropsko prvenstvo?

- Još uvek ne znamo ko su nam protivnici i kakav je sistem takmičenja. Jedne godine smo igrale i prošle baraž, nadam se da ćemo to ponoviti.

matic-ivankamatic-ivanka

Kakav je bio osećaj igrati u onakvoj atmosferi u Rumi?

- Fenomenalno, ništa drugo ne mogu da kažem. Ne pamtim kada je tako bilo. Zaista lep osećaj je bio igrati u takvoj atmosferi. Recimo, pred poslednju utakmicu u Rumi delili smo karte, mnogi nisu mogli da uđu na taj meč, koliko je bilo zainteresovanih. To je odlično za žensku košarku.

U NOVOJ SEZONI CILJ DUPLA KRUNA

Šta očekuješ od nove sezone u Tarbu?

- Ekipa je prošlogodišnji šampion Francuske. Tim je dosta izmenjen u odnosu na prošlu sezonu, novi je trener, bivši selektor Francuske, došlo je dosta novih igračica. Sa mnom u ekipi je i Jelena Dubljević. Očekujem da ponovo osvojimo prvenstvo i kup Francuske, a da u Evroligi prođemo prvi krug. Posle ćemo videti dokle možemo da doguramo.

Da li Srbija ima problema sa centarskim pozicijama?

- Mislim da nemamo problema sa centrima, veći je problem sa bekovima. Dosta centara igra Evroligu, ima mlađih igračica, ne bih volela da nekog izostavim, recimo Jelena Milovanović igra Evroligu, Ivana Matović takođe, od mlađih tu su Jelena Maksimović, Dara Kovačević, Sara Krnjić. Ima još dosta mladih igračica na centarskim pozicijama, na mlađima svet ostaje.

Kako objašnjavaš krizu u srpskoj ženskoj košarci?

- Bitan faktor je svakako onaj finansijski. Roditelji nemaju dovoljno para da isprate sve zahteve dece za treninge. Drugo, sve je manje košarkaških sekcija po školama, ako uopšte i postoje. Nekada je u svakoj školi postojala sekcija košarke, danas je to retkost. Dalje, sve je manje i škola košarke. Sve to neminovno dovodi do toga da sve manji broj devojčica trenira košarku.

Da li se činjenica da sve manje devojčica trenira košarku oseća u reprezentaciji?

- Ima dosta mladih igračica u našoj ligi, recimo primer Ane Dabović, pa se kriza još uvek ne oseća u reprezentaciji.

maticmatic

Šta je razlog velikog broja otkaza u reprezentaciji?

- Mislim da je umor glavni razlog. Ako igraš i Evroligu, pored domaćih šampionata, to znači da igraš u ritmu sreda-subota, pa još ako igraš plej-of, to znači da sezona traje do kraja maja. Mnoge igračice su posle toga umorne, zasićene. U tom slučaju nemaš previše slobodnog vremena, jer onda idu pripreme sa reprezentacijom, pa ponovo klupska sezona. Što si stariji time više želiš da odmaraš, nego da igraš. Premor je glavni uzrok.

Gde se trenutno nalazi naša liga po kvalitetu?

- Razlika između naše lige i stranih liga je pre svega u finansijskoj strani. Strane lige su pune stranaca, ulaže se dosta para. Naša košarka nije toliko loša, mi smo dosta školovane igračice. Na primer, odeš u neki inostrani klub, trener počne nešto da objašnjava, mi skapiramo to brzo, za razliku od drugih. Nažalost, kod nas se ne prati puno ženska košarka, ne prate je novinari, nije velika posećenost na utakmicama, na utakmice dođu uglavnom roditelji.

 

dejan-ignjatovic100dejan-ignjatovic100 Autor: Dejan Ignjatović
Datum: 29.09.2010
Vreme: 13:08

videodana

fotodana


Kako ocenjujete rezultate reprezentacija ovog leta?